Slovenija
8451 ogledov

Vsi, ki imajo kakršnekoli akutne bolezni, naj javnih prireditev ne obiskujejo

Koronavirus Profimedia
Pristojni podali zadnje informacije glede stanja okužb s koronavirusom pri nas.

"Do danes je bilo 498 testiranih, ostajamo pri šestih potrjenih primerih. Slovenski zdravstveni sistem je pričakoval, da bo okužba prišla v Slovenijo in na to smo pripravljeni. Okrepili smo določene ukrepe: vsem bolnišnicam in socialnovarstvenim ustanovam se prepove obiske. Izjeme so dovoljene, računamo na strokovno in etično presojo vseh," je v današnji izjavi o stanju v zvezi s koronavirusom povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek. 

"Fakultete in vrtci normalno delujeo, dovoljene so tudi javne prireditve. Vsi, ki imajo znake kakršnekoli akutne bolezni, naj javnih prireditev ne obiskujejo, prav tako naj jih ne obiskujejo starejši ali tisti, ki imajo pridružene bolezni. Trenutne epidemiološke razmere v državi pa so take, da javnih prireditev ni treba prepovedovati," je še dodala. 

Opozorila je, da zaradi precej povečanega števila testiranj na vstopnih točkah lahko prihaja do težav, določen čas je namreč potreben za razkuževanje. Prosi za strpnost vseh, ki prihajajo, da so potrpežljivi, če je treba malo počakati. Dodala je še, da v primeru, da je pacient ogrožen, ni treba klicati osebnega zdravnika, ampak se pokliče rešilca. 

Epidemiolog Zoran Simonovič je potrdil, da se je pacient, ki je šesti primer okuženega s koronavirusom pri nas, okužil pri potovanju v tujini. Od petka do ponedeljka se je v manjši skupini gibal po severni Italiji. V naslednjih dveh dneh ni imel nobenih težav. V sredo popoldne se je pojavila povišana temperatura. Po pojavu temperature ni bil več v službi.

Toliko tesnih stikov je bilo v kliničnem centru

"V bolnišnici smo v nočnih urah pričeli s poizvedovanjem, izvedli smo vse ukrepe za zaščito bolnikov in osebja. Nekaj zdravnikov in medicinskih sester je bilo v tesnem stiku. Zanje smo našli delovna mesta, kjer ne bodo prihajali v stik z bolniki. Treba je poudariti, da je bolnik obolel šele popoldan, ko ni bil več na delovnem mestu. Nekoliko okrnjeno je delovanje rednega kirurškega programa. Temeljito bomo očistili celotno območje, kjer se je okuženi nahajal," je povedala predstojnica oddelka za nalezljive bolezni in vročinska stanja UKC Maribor Nina Gorišek.

"Nihče ni v samoizolaciji ali v karanteni, tisti, ki so bili v tesnem kontaktu z obolelim so na delovnih mestih, kjer ne predstavljajo nevarnosti za paciente ali drugo zdravstveno osebje. Bolnik je obolel v popoldanskem času, ko je bil v službi, ni imel znakov, ni kašljal ali kihal, zato upamo, da do širjenja bolezni ni prišlo," je še dodala Goriškova. 

V četrtek okoli 17. ure so mu odvzeli bris, okoli 22. ure pa so dobili potrjen pozitiven rezultat. "Rad bi poudaril, da je pacient ravnal zelo ustrezno. Ko je opazil težave, je naslednji dan po telefonu obvestil zdravnika in nato opravil odvzem na vstopni točki," je dejal Simonovič.

Nina Gorišek je poudarila, da se domneva, da je bolnik kužen na dan, ko je obolel. "Bolnik je obolel popoldan, a smo upoštevali celoten dan. Pregledali smo ves delovni proces in identificirali rizične kontakte." Dodala je, da bo testiranje potekalo po protokolu. "Inkubacijska doba od morebitne okužbe je najmanj dva dni, zato testiranje takoj po stiku ne da odgovora na vprašanje, ali je prišlo do prenosa." 

Prosim vse, naj ravnajo odgovorno, gre za ogrožanje javnega zdravja

Pripravljamo info točko, kjer bo več klicnih številk in kjer bodo lahko državljani klicali tudi na vlado, zdravstvene ustanove so zaprosile za več linij, saj se je zanimanje zelo povečalo. Naj ponovim še enkrat: Bolni naj kličejo svojega zdravnika, on jih najbolje pozna in pozna tudi njihovo socialno situacijo, ali je od daleč, ali ima avtomobil, ga lahko kdo pelje, zdravnik bo znal presoditi, ali bo odredil reševalno vozilo. Pri sumu bolezni in potrebni izolaciji je bolnik upravičen do plačila reševalnega vozila.

Velikokrat pacienta nekdo pripelje, če je težava, se sporoči, ravnanje po poti je pacientom jasno razloženo. Ne gre samo za lastno zdravje, ampak tudi za ogrožanje javnega zdravja, zato prosim vse, naj ravnajo odgovorno, imamo informacije, da je prišlo do nekaj kršitev protokola. 

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek. 

Nina Gorišek je povedala, da je šesti bolnik hospitaliziran in da je v dobrem stanju. Za zdaj kaže, da gre za blažji potek bolezni. V UKC Maribor so že ponoči omogočili vse potrebne ukrepe in omogočili varno delo. "Ni bil izpostavljen noben bolnik v UKC Maribor," je poudarila.

Merodajni bodo brisi, ki jih bodo odvzeli v ponedeljek

"Mask nam ni zmanjkalo niti razkužil. Bolnik je klinični farmacevt, ni v neposrednem stiku s pacienti. Gre za enoto intenzivne terapije kirurških strok. Po natančni analizi ni prišlo do izpostavitve nobenega bolnika, zato zanje ne bodo veljale nobene posebne omejitve. V naslednjem tednu, če ne bo kakšnih nepredvidenih situacij, bo delo potekalo normalno. Tudi žena je zaposlena v UKC Maribor, vendar pa ni bila v tujini," je povedala Nina Gorišek. Izvida, ali je pozitivna ali negativna, še ni, a Goriškova ne pričakuje, da bi lahko bil pozitiven. "Od stika je minilo premalo časa, da bi lahko prišlo do okužbe, najkrajši možen čas je dva dni. Brisi, ki jih bomo odvzeli v ponedeljek, nam bodo pokazali, če je morda prišlo do prenosa," je še povedala in pojasnila, da je jedilnica v mariborskem kliničnem centru zaprta zaradi temeljitega čiščenja površin

Obiski v domovih starejših prepovedani 

Danes je bila sprejeta tudi odločitev o prepovedi obiskov v domovih za starejše. Državna sekretarka Simona Repar Bornšek je poudarila, da so bil obiski že pred tem odsvetovani, ker pa je prihajalo do kršitev in neupoštevanja omejitve obiskov s strani ljudi, je bilo treba sprejeti dodatne ukrepe. "Vedno znova trčimo ob neodgovorne posameznike, ki kršijo navodila in ogrožajo veliko oseb." Pri posameznih stanjih, kjer gre za nujne obiske, pa je odobritev obiska stvar odločitve posamezne ustanove. 

Kdaj se razglasi epidemija?

"Po zakonodaji epidemijo razglasi ministrstvo na predlog NIJZ, ne obstaja številka, pri kateri bi jo razglasili, pri epidemiji gre za večje kopičenje primerov in širjenje primerov v populaciji. Zdaj je šest primerov, gre za skupke, ker so bili vsi izpostavljeni posameznemu viru, širjenja znotraj populacije še nismo zaznali, zato o epidemiji sploh ni mogoče govoriti," je povedal Zoran Simonovič.

Kdor ne kašlja ali kiha, bo težko koga okužil

"Da bi oseba, ki je okužena in ne kaže nobenih bolezenskih znakov, to bolezen prenašala, je zelo malo možnosti. Virus izločamo ob kašljanju in kihanju. Če oseba ne kaže bolezenskih znakov, virusa ne izloča v okolico," je pojasnil Simonovič. Protokoli so zelo jasni. Pri tesnih rizičnih stikih sledijo ukrepi glede samoopazovanja. Pri pojavu bolezenskih znakov pa nastopijo nadaljnji ukrepi za preprečevanje nadaljnjega širjenja virusa. 

Definicija tega, koga se testira, se dnevno pretresa in po potebi prilagodi. Simonovič je dejal, da se je definicija spremenila. Poleg oseb z razvitimi kliničnimi znaki, ki so pripotovala z določenih območij so dodali še osebe z izrazitimi znaki okužb dihal, ki niso nujno pripotovale iz tujine. Pomembno je, da oseba, ki ima znake, pokliče svojega izbranega zdravnika in sledi njegovim navodilom. 

Potrjenih šest primerov

Včeraj pozno zvečer so namreč pristojni potrdili, da sta med okuženimi par - moški in ženska - ki je bil na potovanju po Italiji ter mlajši moški, ki se je okužil na smučanju v Italiji. Njuno stanje je stabilno.

"Mislim, da sta prišla neposredno po prihodu na vstopno točko, tako da nista nikamor hodila, o kontaktih ne vem točno," je povedala državna sekretarka. 

Danes dopoldne so pristojni v UKC Maribor potrdili, da gre pri šestem obolelem za njihovega zaposlenega. 32-letni moški je spoštoval predvideni protokol, poklical osebnega zdravnika, ki ga je napotil na vstopno točko, kjer so mu vzeli bris. 

Prvi trije okuženi so bili na potovanju v Maroku. Prvi okuženi je po povratku v domovino zaradi poškodbe, ki jo je utrpel v Maroku, obiskal urgenco v ljubljanskem UKC, v sredo pa se je osebno zglasil pri svoji osebni zdravnici. V primeru soproge prvoobolelega pacienta je bil test negativen, je ponovila državna sekretarka in dodala, da do tega trenutka ni predstavljala nobene nevarnosti, zato tudi niso bili potrebni nobeni ukrepi v šoli, kjer je zaposlena. "Dobila je navodila za samoizolacijo in nadaljnja navodila skladno s protokolom," je povedala Repar Bornškova. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zato poziva vse, ki so bili tega dne med 20. in 21.30 na urgenci, da pokličejo na številko 031 619 118, kjer bodo dobili navodila epidemiologa. NIJZ poziva tudi vse državljane, ki so 29. februarja potovali z letom AT938 iz Maroka na letališče Marco Polo v Benetkah (prihod 16.25) in imajo znake okužbe s koronavirusom, naj po telefonu pokličejo svojega zdravnika. 

Morebitni oboleli morajo do nadaljnjih navodil, ki jih dobijo od zdravnika po telefonu, ostati doma in se izogibati stikom z drugimi ljudmi, svetujejo na spletni strani NIJZ.

koronavirus virus slovenija Koronavirus v SLO Zdravje Zadnji okuženi je zaposlen v UKC Maribor, okužil naj bi se na smučanju

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • vegesria 07:43 07.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • inratjae 02:19 07.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • haysusi 21:30 06.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks