Zdravje > Aktualno
37071 ogledov

Samo v enem dnevu dve resni zastrupitvi najstnic s paracetamolom

Profimedia
Zastrupitev s paracetamolom je lahko tudi usodna, saj lahko povzroči jetrno okvaro ali celo popolno odpoved jeter.

Iz Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo, kjer zdravijo vse vrste akutnih in kroničnih zastrupitev pri nas, so na začetku tega meseca v enem samem dnevu obravnavali dve akutni zastrupitivi s paracetamolom. Skupili sta jo dve najstnici, ki sta omenjene tablete dobili brez recepta v lekarni. "Posebno nevarni so "družinski paketi" filmsko obloženih tablet paracetamola, saj lahko zaužitje že samo ene škatlice tablet povzroči odpoved jeter," so pojasnili. 

Tudi odpoved jeter

Ne stane veliko in možno ga je kupiti brez recepta. Paracetmaol, ki ga pri nas najbolj poznamo pod imenom Lekadol, Panadol, Calpol..., je zdravilna sestavina, ki se največkrat uporablja za lajšanje bolečin in zniževanje telesne temperature pri prehladih ali gripi.

Ker se približuje obdobje obolenj iz centra opozarjajo na pravilno odmerjanje te učinkovine, ki na nas deluje antipiretično in analgetično. "Pri prevelikih odmerkih paracetamola se poveča količina toksičnega presnovka N-acetil-p-benzokinonimina. Prav zaradi tega je zastrupitev s paracetamolom lahko usodna, saj ta presnovek lahko povzroči jetrno okvaro ali celo popolno odpoved jeter,"  nam je pojasnila Dr. Lucija Šarc.

Odpoved organov in smrt

Zdravnica dodaja, da se zastrupitve s paracetamolom ne pokažejo takoj. "Prvi dan po zaužitju se lahko pojavijo nespecifični znaki, slabost, bruhanje, bledica, znojenje; bolnik je lahko tudi povsem brez kliničnih znakov. Drugi dan po zaužitju bolnik večinoma nima subjektivnih težav, laboratorijsko že zaznamo prve znake jetrne okvare. Če pravočasno ne ukrepamo, se jetrni odpovedi pridruži tudi odpoved ostalih organov in smrt," še pravi Šarčeva. Po njenem okrevanje po taki zastrupitvi zavisi predvsem od teže zastrupitve in od časa, ki je pretekel do začetka ustreznega zdravljenja. 

V dveh letih 44 zastrupitev

Sicer v Sloveniji zastrupitve s paracetamolom niso tako pogoste. V ljubljanskem kliničnem centru so v letih 2017 in 2018 zdravili skupno 44 bolnikov zastrupljenih s paracetamolom, je še dodala zdravnica, ki svetuje previdnost. "Najpomembnejše je spoštovanje predpisanih oziroma priporočenih odmerkov paracetamola. Pri majhnih otrocih pa tudi preprečevanje – hranjenje zdravil na otrokom zares nedostopnem mestu. Tudi pri starejših ljudeh z demenco je potreben nadzor nad jemanjem zdravil in ustrezni preventivni ukrepi."

paracetamol | Avtor: Profimedias Profimedias

Da mnogi ne vedo, kako pomembno je dosledno upoštevanje navodila pri uporabi tablet, opozarjajo tudi farmacevti iz lekarn."Ob izdaji zdravila na recept pacienti vedno prejmejo navodilo o pravilni rabi in navodilo za zdravljenje z zdravilom, prav tako ob nakupu izdelkov za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja lahko uporabniki v lekarni vedno prejmejo nasvet ali poglobljeni posvet, glede na izražene individualne potrebe," nam je nedavno pojasnila Špela Bernik Golubić z Lekarniške zbornice Slovenije.

Dvojni odmerek

Če bolnik navodil za uporabo ne prebere skrbno, lahko s hkratnim zaužitjem dveh zdravil, namenjenih odpravljanju različnih težav, zaužije dvojni odmerek takšne učinkovine. Tako lahko bolnik, ki zaradi težav s sinusu jemlje zdravilo s paracetamolom, proti glavobolu pa drugo zdravilo s paracetamolom, prekorači priporočeni dnevni odmerek te sestavine in tvega na primer okvaro jeter, opozarjajo lekarniški farmacevti.

Paracetamol in težave z želodcem in jetri

Paracetamol (( Lekadol, Calpol, Panadol), ki je nasploh najbolj iskan in primeren za lajšanje blažjih bolečin, so uvedli leta 1955 kot zdravilo proti bolečinam in visoki telesni temperaturi. Uporablja za lajšanje blažjih bolečin, kot so na primer zobobol, glavobol, bolečine pri poškodbah, menstrualne bolečine, prehodne bolečine mišic in sklepov, uporablja pa se tudi za zniževanje povišane telesne temperature. "Paracetamol v odmerkih, večjih od 2 g (4 tablete), podaljša čas strjevanja krvi,zato bolnikom, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi, jemanje večjih odmerkov odsvetujemo," dodajajo na zbornici. 

Nedavno nazaj so ameriški raziskovalci sporočili, da paracetamol zmanjšuje empatijo.
 

Lekarna Zdravje Proti bolečini: Zato je uporaba teh zdravil lahko še kako nevarna

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar Lana66
    Lana66 22:05 25.oktober 2019.

    www.getmeets.com - je odlično spletno mesto za zmenke za odrasle s pametnim iskalnikom, ki najde spolnega partnerja!

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 15:55 25.oktober 2019.

    Paracetomol je lahko nevaren za okrog 2% populacije, ki ima Gilbertov sindrom. Pri teh ljudeh jetra ne proizvajajo encimov potrebnih za njegovo razgradnjo in pride do zastrupitve.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 14:18 25.oktober 2019.

    Če je pa treba NUJNO zganjat idiotizem in zbijat vročino no!! Mojga leto in pol starega sina, z že vidnimi znaki možganske zastrupitve z aluminijem, sm tut jst s paracetamolom zastrupla in to celo s polovično dozo od priporočene od ...prikaži več pediatrinje. 3 leta po tem, še ni uspelo telo zvišat vročine nad 37,7 in posledično bolezen za boleznijo po 3 tedne skup, namesto po 2 do 3 dni parkrat na leto. Še dons se po glavi tolčem, kaj sm bla tak neumna in sinu večkrat uničla zdravje.