Zdravje > Aktualno
86 ogledov

Slovenski raziskovalci prehiteli vse druge na svetu

Zika EPA
Slovenski raziskovalci Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so prvi na svetu dokazali povezavo med okužba z virusom Zika med nosečnostjo in možganskimi okvarami ploda. Raziskavo so naredili na plodu 25. letne Evropejke, ki se je okužila v Braziliji.

Slovenskim raziskovalcem je prvim na svetu uspel premomni dosežek v raziskovanju virusa Zika. Potrdili, da so prirojene okvare osrednjega živčevja, povezane z okužbo z virusom zika v nosečnosti, posledica razmnoževanja virusa v možganih ploda.

"Da smo na prelomnem odkritju smo vedeli, ko smo pri peiskavi vzorcev odkrili, sda se virus Zika nahaja le v možganskem tkivu ploda in ne v katerem drugem organu," je povedala Tatjana Avšič Zupanc, z Inštituta za mikrobiologijo, vodja raziskave. 

Raziskovali primer Evropejke, ki se je okužila v Braziliji

Raziskava sodelavcev Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in Univerzitetnega kliničnega centra, ki jo je vodila Tatjana Avšič Županc, je temeljila na primeru prej zdrave Evropejke, pri kateri se je med bivanjem in delom v Braziliji ob koncu prvega trimesečja nosečnosti pojavila vročinska bolezen z izpuščajem. 

Nosečnica se je z Ziko okužila konec prvega trimesečja

Nosečnica je na UKC Ljubljana prišla oktobra lani. Prva dva ultrazvoka nista pokazala nobenih posebnosti, tretji v 29. tednu nosečnosti pa je pokazal nepravilni razvoj glave, možganov in posteljice. "Glede na klinično sliko smo pomislili naokužbo, vendar takrat virus Zika še ni bil tako popularen, precej manj je bilo o njem tudi strokovne literature," razlaga Nataša Tul Mandić, predstojnica ljubljanske porodnišnice. 

Huda okvara možganov in prisotnost virusa

Nosečnica jim je takrat opisala težave, ki jih je imela konec prvega trimesečja, ko se je okužila z Ziko. Ker je bila prognoza otroka zelo slaba, se je nosečnica odločila, da nosečnost prekine. Obdukcija ploda je potrdila hude strukturne okvare možganov, ki so bili zelo majhni in skoraj popolnoma brez možganskih vijug, hidrocefalus ter kalcinacije. Mikroskopski pregled možganskega tkiva je potrdil tudi spremembe, ki so značilne za virusno okužbo. V vzorcih možganskega tkiva so našli virusom podobne delce in delce z značilnostmi flavivirusnih replikacijskih kompleksov, kar po pojasnilih strokovnjakov nakazuje razmnoževanje virusa v možganih.

S specifičnimi preiskavami, ki so trajale več mesecev in jih niso prekinili niti žez božično-novoletne praznike,  so raziskovalci potrdili prisotnost RNK virusa Zika in razmeroma veliko število kopij virusne RNK na enoto tkiva v vzorcih možganskega tkiva. Vzorce možganov in drugih organov ter tkiv ploda so testirali na prisotnost drugih vrst virusov, a kot so navedli, so potrdili zgolj prisotnost virusa Zika in to izključno v vzorcih možganskega tkiva.

Raziskavo je vodila Tatjana Avšič Županc z Inštituta za mikrobiologijo, sodelovali so še Nataša Tul Mandić, predstojnica porodnišnice, Mara Popović z Inštituta za patologijo ljubljanske medicinske fakultete, Jernej Mlakar, Miša Korva, Mateja Poljšak Prijatelj, Jerica Mraz, Marko Kolenc, Katarina Resman Rus, Tina Vesnaver Vipotnik, Vesna Fabjan Vodušek in Alenka Vizjak ter predstojnik inštituta za patologijo Jože Pižem in predstojnik inštituta za imunologijo in mikrobiologijo Miroslav Petrovec. Prelomni prispevek močno odmeva v svetu. 

Virus Zika, ki ga prenaša tigrasti komar vrste Aedes in se običajno pojavlja v Afriki, se je od lani razširil po državah Latinske Amerike in Karibov, hkrati z njim pa so zabeležili tudi porast novorojencev z mikrocefalijo. "Prenos na plod je možen v katerm koli času nosečnosti, vendar je najbolj nevaren v prvem trimesečju. Bolj zgodaj, kot se nosečnica okuži, večje so lahko posledice," razlaga Avšičeva. Nosečnica iz Polinezije, ki se je okužula tik pred porodom, je rodila popolnoma zdrave otroke. Virus se lahko prenasa tudi s spolnimi odnosi in tranfuzijo, 

Do zdaj ni bilo znanstveno potrjenih dokazov, da Zika povzroča mikrocefalijo, a je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sporočila, da za takšno povezavo obstaja močan sum. Virus zika je WHO pred dnevi tudi razglasil za globalno nevarnost za javno zdravje.

Preberite: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 19:29 11.februar 2016.

    "Vzrok, da je sin zbolel za mikrocefalijo, je ostal nepojasnjen," razlaga Janja Viher, mama 11-letnega Filipa z mikrocefalijo, boleznijo, ki jo, kot kaže, pri novorojencih povzroča tudi virus Zika. Izjemno povečano število mikrocefalij so zaznali v Braziliji, kjer je virus ...prikaži več prisoten od pomladi.............Kaj si misli mama Filipa ob tem odkritju slovenske znanstvene klike ?