Zdravje > Aktualno
3062 ogledov

Okužena jajca tudi v Sloveniji

Jajca profimedia
Ostanki insekticida fipronila v kokošjih jajcih v nekaterih evropskih državah

Na Nizozemskem so minuli teden iz prodaje umaknili več milijonov jajc, ker so vsebovala človeku škodljivo raven insekticida fipronil. Sledili so odpoklici v Nemčiji, Belgiji, Švici na Švedskem, v Veliki Britaniji in Franciji. Škandal s kontaminiranimi nizozemskimi jajci je izbruhnil 1. avgusta. Nizozemske oblasti so začasno zaprle 138 perutninskih farm, jajca so umaknili s polic trgovin in potrošnike pozvali, naj tista, ki jih že imajo doma, zavržejo.

V Sloveniji smo lahko mirni, na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so tako povedali, da so bili o odpoklicih jajc obveščeni prek evropskega sistema hitrega obveščanja. Prek sistema so tuji kolegi posebej obvestili tiste države, ki so prejele pošiljke spornih jajc, vendar po trenutno razpoložljivih podatkih Slovenije ni med njimi.

Sicer so na naših policah slovenska jajca, saj je Slovenija na tem področju v glavnem samooskrbna.

Če bi bilo ugotovljeno, da obstaja možnost prenosa onesnaženih jajc v Slovenijo, bo Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sprožila postopke, po katerih bodo potrošniki o tem nemudoma obveščeni, sporočajo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje ( NIJZ), kjer dodajajo, da uživanje jajc onesnaženih s fipronilom, predstavlja določeno tveganje za zdravje.

Fipronil je insekticid s širokim spektrom delovanja, ki se uporablja za zatiranje in uničevanje bolh, uši, moljev in drugih insektov. V EU je dovoljena uporaba fipronila v fitofarmacevtskih sredstvih, vendar v Sloveniji že od leta 2004 ni registrirano nobeno sredstvo s to aktivno snovjo.

Uporaba fipronila je dovoljena v biocidnih proizvodih za zatiranje mravelj, mrčesa in zajedavcev ter kot veterinarsko zdravilo za zatiranje bolh in zajedavcev na hišnih živalih, ne pa na živalih namenjenih za prehrano ljudi.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Toksikološke študije s fipronilom na poskusnih živalih so pokazale, da je strupen po zaužitju, stiku s kožo in vdihavanju, fipronil prav tako vpliva na živčevje podgan, miši, psov in kuncev. V primeru dlje časa trajajoče izpostavljenosti fipronilu so pri poskusnih živalih ugotovili škodljive učinke še na jetrih in ščitnici, navaja NIJZ. 

Zastrupitve s fipronilom pri ljudeh

V primeru akutnih zastrupitev (npr. nepravilna uporaba veterinarskih zdravil in biocidov) so se pri ljudeh pojavili glavobol, slabost, bruhanje, omotica, mravljinčenje v izpostavljenih predelih telesa, tesnoba s telesnim nemirom in krči. Znaki akutne zastrupitve so bili pri večini zastrupljencev blagi in prehodnega značaja.

Jajca, okužena s fipronilom

Nemški inštitut za vrednotenje tveganja (BfR) je ocenil akutno tveganje za pojav škodljivih učinkov na zdravje ljudi zaradi uživanja jajc, onesnaženih s fipronilom. Pri oceni so kot najslabši možni primer upoštevali najvišjo izmerjeno količino fipronila v jajcih in piščančjem mesu in podatke o zaužitih količinah teh živil.

Nemški strokovnjaki so ocenili, da pri odraslih občasno uživanje onesnaženih jajc in piščančjega mesa ne predstavlja tveganja, kar pa ne pomeni, da je ta hrana varna za majhne otroke: "Občasno uživanje onesnaženih jajc lahko predstavlja tveganje za zdravje otrok. To so ugotovili le za en vzorec jajc, v katerem je bila izmerjena najvišja koncentracija fipronila, medtem ko uživanje piščančjega mesa ne predstavlja tveganja za zdravje otrok," pojasnjuje NIJZ.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.