Zdravje > Aktualno
3562 ogledov

Tudi danes katastrofalno število novih okužb

Samotestiranje v slovenskih šolah Profimedia
Epidemija se ne umirja, včeraj so naši zdravstveni delavci potrdili 2.448 okužb več kot prejšnjo sredo. Po podatkih vlade je v sredo umrlo kar 19 oseb s potrjeno koronavirusno okužbo.

V sredo je bilo opravljenih testov 8.702 PCR in 120.515  hitrih testov, skupno torej 129.217 testov. Potrjenih je bilo 16.654 okužb z novim koronavirusom. S testi PCR so okužbo potrdili pri 59,5 odstotka ljudi, s hitrimi testi pa je bil delež 9,5 - odstoten- Včeraj so naši zdravstveni delavci potrdili potrdili kot 2.448 okužb več kot prejšnjo sredo. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje imamo v državi trenutno 193.086 aktivni primerov, 6.549 več kot dan pred tem, ko ji je bilo 186.537.

Včeraj zaradi koronavirusa umrlo kar 19 oseb

Na navadnih oddelkih je zaradi covida-19 hospitaliziranih 425 bolnikov, na intenzivnih oddelkih pa 108, je objavila vlada  Skupno število hospitaliziranih s potrjeno okužbo je 918. Od teh jih je na navadnih oddelkih 369 s covidom-19, 16 pa na intenzivnih oddelkih. Po podatkih vlade je v sredo umrlo kar 19 oseb s potrjeno koronavirusno okužbo.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov,  ki trenutno znaša 15.111, se je spet zvišalo v primerjavi s predhodnim dnem, ko jih je bilo 14.737. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na sto tisoč prebivalcev danes znaša 9.161, dan prej 8.851. Največ novih okužb so včeraj potrdili v starostni skupini od 5 do 14 let. 

Ker je prvega februarja stopil v veljavo spremenjen protokol testiranja, po katerem je za potrditev okužbe s koronavirusom dovolj pozitiven hitri antigenski test, se po novem zato v statistiko pozitivnih šteje tudi tiste, ki so bili pozitivni na testiranju s hitrimi antigenskimi testi. Minister za zdravje Janez Poklukar je ob tem pojasnil, da je do sedaj znanih podatkih lažno pozitivnih približno pet odstotkov hitrih antigenskih testov.

Epidemija se ne umirja, vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar pa je včeraj dejala, da je glede na spremenjeno metodologijo morda nekoliko težje ocenjevati, ali smo vrh epidemije v resnici dosegli ali se mu bližamo. "Vsi upamo, da je vrh v resnici dosežen in bomo v nekaj dneh prišli do te faze, ko se bo začelo število primerov v splošni populaciji zmanjševati. Upajmo, da bo to zmanjševanje potekalo čim hitreje," je povedala včeraj.

V sredo so potrdili tretje največje število dnevnih okužb od začetka epidemije pri nas. Dan prej, ko je padel rekord, je bilo teh okužb kar 23.433. Ob tem je treba povedati, da je bila torkova številka pravzaprav seštevek dveh dni.

 

Komentarjev 6
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 11:51 03.februar 2022.

    Sem cepljena, sem bila za stroge ukrepe ampak tole zdaj je pa next level, ko pa res ni več za nikamor, razen za vojno dobičkarstvo. Sprostiti vse ukrepe razen razkuževanja rok in mask v zaprtih prostorih, ki pa so že ...prikaži več del splošne higiene in to je to.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 10:57 03.februar 2022.

    Popolnoma ste izgubili verodostojnost, strokovnost pa je itak pri večini precej vprašljiva..Edino kar opravljate izredno dobro je črpanje denarja in jamranje o izgorelosti, ko zagorevate po eksotičnih plažah namesto, da bi bili prisotnih v zdravstvenih domovih...

  • rd2dmk2 10:22 03.februar 2022.

    glede na to da so "stokovnjaki" stroke jamrali da je omikron super kužen in da bodo vsi okuženi super prenašalci in da bo vsak ožulil pol galaksije je še za moje pojme majhno število okuženih če predposatavimo da je prekmurc ...prikaži več kihne pa naj bi vse do Trojan se okužilo z omikronom.