Zdravje > Aktualno
235 ogledov

V UKC Ljubljana izredni interni strokovni nadzor

Otroška srčna kirurgija - operacija v UKC UKC LJ
Dogajanje na otroški srčni kirurgiji je znova pod drobnogledom medijev. Časnik Finance je namreč poročal o zapletih pri operaciji srčne zaklopke pri 14-letni deklici v začetku februarja. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana očitke zanikajo, so pa odredili izredni interni nadzor, ki še poteka.

Po neuradnih informacijah Financ naj bi 1. februarja ob operaciji srčne zaklopke pri omenjeni deklici v ljubljanskem UKC najverjetneje prišlo do zračne embolije, zaradi česar naj bi bili hudo prizadeti možgani bolnice. Tega naj ne bi mogla povsem popraviti nobena rehabilitacija. Deklica naj bi od rojstva, ko so ji operirali prirojeno srčno napako, do zdaj, ko ji je začela popuščati srčna zaklopka, živela normalno.

Mnenja zdravnikov o primeru so po poročanju Financ različna. "Nekateri menijo, da gre za (tehnični) zaplet, drugi pa, da to ni zaplet, ampak napaka zdravstvenega osebja. Oboji pa se strinjajo, da je arterijska zračna embolija - to je vdor zraka v arterijo oz. njena zamašitev z zrakom, kar nato poškoduje možgane ali celo povzroči smrt - ena hujših stvari v medicini in se 'absolutno ne sme zgoditi v zdravstveni ustanovi'," piše časnik.

"Objavljeni podatki niso točni"

Iz UKC Ljubljana pa so za STA sporočili, da zaradi varstva pacientovih pravic konkretnega primera ne morejo komentirati, lahko pa zatrdijo, da objavljeni podatki niso točni. "Kot vedno v podobnih primerih smo odredili izredni interni strokovni nadzor, ki še poteka. Ko bomo dobili poročilo, bomo o tem obvestili ministrstvo za zdravje," so napovedali.

Finance tudi poročajo, da sta v letošnjem letu na ljubljanski otroški srčni kirurgiji umrla dva otroka, kar je enako kot v celotnem lanskem letu. "O stanju na otroški srčni kirurgiji redno obveščamo strokovno javnost, svet pacientov in zavoda, zato danes objavljene informacije niso nove," so se odzvali v UKC in spomnili, da so podatki, kolikor jih lahko razkrijejo, javno dostopni na njihovi spletni strani.

Sicer je na spletni strani UKC Ljubljana mogoče v zvezi s smrtnima primeroma v lanskem letu prebrati, da je enega bolnika "operiral kirurg Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni in je umrl v 30 dneh, drugi je bil operiran v bolnišnici Motol v Pragi in je umrl v Ljubljani nekaj mesecev po operaciji, zaradi odpovedi srčne mišice".

V zvezi z letošnjima smrtnima primeroma pa je pojasnjeno, da je en otrok "umrl čakajoč na že dogovorjeno operacijo na Dunaju".

Tako je dogajanje na ljubljanski otroški srčni kirurgiji znova pristalo v medijih. Zaradi nezaupanja v program je sicer prejšnja vlada ustanovila Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni, a se je aktualna vlada odločila, da ga, še preden je dejansko začel delovati, ukine. V UKC Ljubljana pa vseskozi zagotavljajo, da je njihov program varen.

Otroška srčna kirurgija Zdravje otrok Zdravje Otroška srčna kirurgija: Upajo, da bodo za to "nacionalno sramoto" kaznovani otrok operacija bolnišnica operacijska miza Otroška srčna kirurgija Zdravje Starši otrok s prirojeno srčno napako še vedno niso pomirjeni Otroška srčna kirurgija - operacija v UKC Zdravje Otroška srčna kirurgija: Fakin se je končno odločil Otroška srčna kirurgija - operacija v UKC Naši otroci Zdravje Otroška srčna kirurgija: Malčku niso odobrili operacije na srcu v tujini
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.