Zdravje > Aktualno
9114 ogledov

V UKC Ljubljana je spet počilo

klinični Saša Despot
Glavni srčni kirurg v UKC Klokočovnik dal odpoved, Šabeder je ni sprejel. Iz kliničnega centra sporočajo, da so dokumente o domnevno spornih nabavah kirurga že predali policiji.

Predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Tomislav Klokočovnik je dal odpoved, potem ko je nekaj njegovih sodelavcev podpisalo kritično pismo z zahtevo za razrešitev. Generalni direktor UKC Aleš Šabeder odpovedi ni sprejel, Klokočovnik jo je potem umaknil, so včeraj poročale Finance.

UKC Ljubljana: Klokočovnik še vedno na oddelku

Na dogajanje na oddelku so je danes v kratkem sporočilu za javnost odzvalo vodstvo ljubljanskega kliničnega centra, kjer so zapisali, da kadrovska služba Klokočovnike odpovedi ni prejela, ter da delo na oddelku kirurgijo srca in ožilja, poteka nemoteno.

"Vodstvo skrbno spremlja situacijo in jo bo reševalo v korist pacientov in zaposlenih. Rešitev bo pripravila stroka. Ko bo predlog izoblikovan, ga bodo posredovali Generalnemu direktorju UKC LJ," so zapisali. Glede na očitke o neracionalni porabi sredstev dodajajo, da je vodstvo vse potrebne dokumente že predalo policiji. "Za preiskovanje sumov kaznivih dejanj je pristojna policija. Kot vedno, je vodstvo UKC LJ vse dokumente, iz katerih izhaja morebiten sum na nepravilnosti, predalo pristojnim organom."

Kirurgi in kardiologi z oddelka za kirurgijo srca in ožilja naj bi v kritičnem pismu nanizali več očitkov predstojniku Kločovniku in zahtevali njegovo razrešitev. Med očitki so slabe delovne razmere, neplačane nadure, prevelike obremenitve. Klokočovniku očitajo, da je žaljiv in neprofesionalen, da jemlje preveč bolnikov zase ter da ima njegovo proktorstvo za brezšivne srčne zaklopke prednost pred nujnimi operacijami.

Podpisniki Klokočovniku očitajo tudi neracionalno porabo sredstev za brezšivne biološke zaklopke. V zadnjih letih naj bi vstavil več kot 500 zaklopk perceval, ki stanejo 6000 evrov, medtem ko običajne zaklopke stanejo le od 1900 do 2000 evrov. Če bi uporabljali te, bi prihranili več kot dva milijona evrov, trdi 11 podpisnikov.

Tomislav Klokočovnik bo s potrditvijo proračuna končno lahko poravnal račune z S | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Klokočovnik je za Finance odgovoril, da so to edine zaklopke, ki jih je mogoče vgraditi brez prereza celotne prsnice. Ocenil je, da bi bila ukinitev programa etično sporna. Za to metodo so dobili številna priznanja, cena zaklopke pa se mu zdi primerljiva z večino držav EU.

Na drugi strani je Klokočovnika s svojim pismom podprlo devet zdravnikov s kliničnega oddelka za žilne bolezni ljubljanskega UKC. Zapisali so, da ga spoštujejo kot vrhunskega srčno-žilnega kirurga. Bolj konstruktivno se jim zdi najti dodatno operacijsko dvorano za operacije na žilju, vzpostaviti dodatno enoto intenzivne terapije ter zagotoviti ustrezno plačilo za nadurno delo. Menijo še, da bi zgolj menjava predstojnika brez izboljšanja razmer za delo povzročila negativne posledice.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Onlytime 18:16 08.februar 2019.

    ... Kaj na svetu je pomembnejše, kot zdravje in življenje? Kdo drug nam še lahko povrne zdravje in izboljša življenje, kot oni? Obstaja še kdo? Ne, ni ga takega junaka, ki bi se po 10,11...ur v operacijski boril za življenje ...prikaži več popolnega neznanca. Rešujejo in reševali bodo, bodisi z zaklopkami za 7000 ali 1900 €.

  • Onlytime 18:11 08.februar 2019.

    Kaj, ko bi že enkrat pustili zdravnike pri miru in se raje ukvarjali s politiko? Ko vam je hudo, iščete njihovo pomoč, ko ste pa zdravi, pa udrihate po njih in po njihovi strokovnosti. Zdravniki so VEČ KOTBOGOVI in vcepite ...prikaži večte si to že enkrat v glavo. Nihče se nikdar ni mogel in se ne bo mogel primerjati z njimi. Seveda delajo tudi napake. Nikjer niso podpisali, da jih ne bodo. Kaj vsi ostali jih pa ne? So tudi dobri in manj dobri, tako kot pri vseh poklicih, ampak oni so edini, ki rešujejo.

  • borut08 17:34 07.februar 2019.

    Zadnji cas,da se vmesa policija in razisce saj zato so placani.