Zdravje > Aktualno
438 ogledov

V UKC ustanavljajo kliniko za srce

klinični Saša Despot
V kliniki bi zdravili otroke in odrasle s srčnimi boleznimi.

Strokovni svet Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC Ljubljana)je že septembra podprl ustanovitev klinike za srce, kjer bi potekalo zdravljenje odraslih in otrok s srčnimi boleznimi.

Člani UKC Ljubljana bodo na današnji seji obravnavali predlog spremembe statuta, s katerim bi lahko ta center tudi ustanovili. 

Klinika za srce bi bila namenjena zdravljenju odraslih in otrok s srčnimi boleznimi. Po besedah generalnega direktorja kliničnega centra Janeza Poklukarja, bi bila klinika za srce ena od klinik UKC Ljubljana, kjer bi združili klinični oddelek za kardiologijo, klinični oddelek za kardiovaskularno kirurgijo ter center za otroške srčne in prirojene bolezni.

Ideja o kliniki za srce izhaja z vidika zmožnosti, racionalizacije opreme, kadrov in koncentracije znanja. Po Poklukarjevih besedah je bistveno, da z ustanovitvijo takšne klinike postavijo strategijo oziroma vizijo stroke in kliničnega centra na tem področju za naprej.

UKC Ljubljana je bil včasih center za zdravljenje otrok s prirojenimi srčnimi napakami za celotno nekdanjo Jugoslavijo, dogodki v zadnjih 15 letih pa so pripeljali do zloma programa in odhoda večine slovenskih strokovnjakov.

Otroška srčna kirurgija Zdravje otrok Zdravje Otroška srčna kirurgija: Upajo, da bodo za to "nacionalno sramoto" kaznovani

Konec lanskega leta je z odločitvijo takratnega ministra za zdravje Sama Fakina ugasnila tudi ideja o samostojnem inštitutu za zdravljenje otrok s prirojenimi srčnimi napakami.

Otroška srčna kirurgija - operacija v UKC Zdravje Otroška srčna kirurgija: Fakin se je končno odločil

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 15:18 18.december 2019.

    In kaj si bodo še izmislili za krajo denarja iz zdravstvene blagajne .

Sorodne novice