Zdravje > Aktualno
34802 ogledov

"Vidijo le prekratko krilo in make up, ki si ga katera drzne imeti"

zdravstvo Saša Despot
Odhajajo med trgovke in administratorke, čeprav je plača slabša.

V slovenskih zdravstvenih ustanovah zadnja leta kronično primanjkuje medicinskih sester. Sredi maja smo na primer poročali, da so zaradi pomanjkanja srednjih medicinskih sester na Onkološkem inštitutu Ljubljana začasno zaprli celo del oddelka. Letos je namreč ta pomemben inštitut zapustilo kar osem medicinskih sester. 

Razpise večkrat ponavljajo

Da je stanje na področju zdravstvene nege akutno, povedo tudi na UKC Ljubljana, kjer razpise za medicinske sestre ves čas ponavljajo. Po trenutnih podatkih zavoda za zaposlovanje, samo UKC Ljubljana v tem času razpisuje skoraj 50 delovnih mest. "Razpise večkrat ponavljamo, saj se nanje ne prijavljajo ustrezni kandidati. Zaradi zahtevnosti posameznih delovnih mest pogosto prijavljeni kandidati ne ustrezajo pogojem. Potrebujemo tako srednje kot diplomirane medicinske sestre," so nam pojasnili v naši največji bolnišnici.

Dodajajo, da težave s pomanjkanjem kadra na vseh oddelkih, največ pa tisti, kjer je delo najtežje; na Interni kliniki, Kirurški kliniki ter Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, so zapisali na UKC Ljubljana. 

Da so razmere kritične, kažejo podatki, da je v največji slovenski zdravstveni ustanovi letos delovno razmerje prenehalo 137 medicinskim sestram, lani v celem letu jih je odšlo 317. 

"Odhajajo predvsem iz hospitalne dejavnosti. Gre za odhode na delovna mesta v zdravstvu, ki ponujajo manjše obremenitve in boljše delovne pogoje (več prostega časa) ob enaki ali zgolj malenkostno nižji plači. Zaznavamo pa, da odhajajo iz poklica, in sicer v trgovsko dejavnost ter na delovna mesta v administraciji," dodajajo na UKC Ljubljana. 

"Povprečna bruto plača za diplomirano medicinsko sestro aprila 2019 je v KCLJ znašala 1948,01 evra, za srednjo medicinsko sestro pa 1434,24 evra."

"Ne moreš verjet, da si tako nor, da še kar vztrajaš"

Največ se jih za odhod odloči zaradi preobremenjenosti. Medicinske sestre namreč delajo v treh izmenah; torej ponoči, konec tedna in za praznike, poleg tega morajo prav zaradi kadrovske stiske – odhodov, bolniških in porodniških odsotnosti – opraviti številne nadure.

Na spletnem forumu Med.Over.net, kjer ugotavljajo ,da "Slovenke tudi medicinske sestre več nočejo biti," je ena od njih spomnila tudi na malokrat omenjene zdravstvene težave, ki jih povzroča takšna obremenjenost. "Seveda se z leti malo manj sekiraš, popolnoma nikoli! Ampak 10. v mesecu po 10 nočnih, dveh vikendih in vsakodnevnem dop/ pop cirkusu se pa pol malo usedeš in ne moreš verjet, da si tako nor, da še kar vstrajaš. Posledice: 3/4 sester ločenih, s kroničnimi bolečinami v križu, ramenih, vsaka tretja hude težave z žilami, psihične težave, ogromno težav z ščitnico....ampak kje imaš pa cajt o sebi razmišljati, če si 24/7 na šihtu!? Ampak, sestre drage, glavo dol, sklonit še ramena, ker ljudje vidijo le prekratko krilo, in make up, ki si ga katera drzne imet. Požret nerganje in seveda " bajno plačo". Zato nas je toliko!

zdravstvo Ogorčenje Zdravje Medicinske sestre: "Enostavne rešitve bodo še poslabšale razmere"

Prebremenjene in izgorele

Sicer na preobremenjenost in izgorelost medicinskih sester že več let opozarjajo tudi pri Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije. "Združene in enotne slovenske medicinske sestre" so v začetku leta zelo nazorno opisale, zakaj tako množično odhajajo iz poklica. 

Vpliv delovne preobremenjenosti na zdravje medicinskih sester je potrdila tudi nedavna raziskava kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa. Po njihovih podatkih so sestre v primerjavi z drugimi poklici pogosteje bolniško odsotne, predvsem zaradi težav v nosečnosti in poškodb. 

"Delamo izčrpani, ne moremo izkoristiti prostih dni po oddelanih vikendih in praznikih, vse pogosteje se dogaja, da delamo izven vseh zakonskih meja." Sestre dodajajo. "Delamo za dva, tri, tudi več odsotnih na posamezni oddelek, ki jih delodajalci ne nadomestijo. Nenadomeščeni ostajajo tudi po več mesecev, celo let. Zgodi se, da kolegica, ki gre v bolniški stalež ali porodniško, ostane nenadomeščena do vrnitve. Ta praksa je ponekod obstajala že pred uvedbo ZUJF. Tudi invalidne kolegice in kolegi, ki so v bolniškem staležu, se ne nadomeščajo."

bolnišnica zdravstveni dom Pretresljivo Zdravje Zapis 26-letne medicinske sestre, ki kroži po Sloveniji

 

 

Komentarjev 19
  • Avatar vec
    vec 00:36 27.julij 2019.

    Jest bi v zdravstvu naredil takole, sestram ki so na urgencah in praktično delajo kar bi mogli zdravniki (ne vse niti ne vsi zdravniki niso takšni) tem bi dal 5000 eur osnove, doktorjem 30.000 in zadeva rešena, čez to ne ...prikaži več moreš pa da si bog. Velikokrat na žalost rabim njihov service in vedno korektno uslugo dobim, je mal treba počakat ampak, sej na sprejemnem je barva, tako da se točno ve kam spadaš, če se zadeva poslabša si pa tako v minuti na vrsti. Vsaj v LJ

  • Platina 17:36 26.julij 2019.

    Z vsem spoštovanjem do m.sester in njihovega dela, ampak plače imajo visoke. Povprečna bruto plača diplomirane sestre je nekaj čez 1900€. Tudi sama delam v javnem sektorju, imam univerzitetno izobrazbo, delam z ljudmi. Po napredovanju in več letih dela sem ...prikaži več v 36 plačnem razredu, kar je nekaj več kot 1700€ bruto.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 11:54 26.julij 2019.

    Še manj sester bo ker SESTERSKA ZBORNICA ZAHTEVA da morajo skoraj vse srednje sestre študirat zaradi evropske direktive. Tako je srednja sestra polna znanja žal nič vredna.