Zdravje > Aktualno
1770 ogledov

Zanimiva študija: Kako ta nedolžni virus prežene korono

Prehlad Profimedias
Veliko se je ugibalo o tem, kako bi se virus, ki povzroča covid, znan kot Sars-CoV-2, prilegal v skrivnostni svet "interakcij virus-virus".

Nova študija Univerze v Glasgowu je pokazala, da virusi, ki povzročajo prehlad, uspešno tekmujejo z novim koronavirusom in ga izženejo iz človeškega dihalnega sistema.

Imenujejo se rinovirusi, v človeškem telesu pa naj bi glede na  študijo škotskih znanstvenikov, premagali in blokirali razmnoževanje virusa SARS-CoV-2, povzročitelja covida-19. Rinovirusi naj bi bili odgovorni za 40 odstotkov prehladov, teh sicer kratkih in v glavnem neškodljivih bolezni.

rešilec Covid in cepljenje Zdravje Odgovor stroke: Kdaj je treba poklicati nujno medicinsko pomoč

Znano je, da določeni virusi pri gostitelju tekmujejo z drugimi za preživetje, nekateri pa lahko sobivajo z drugimi. Na primer, adenovirusi so že takšni, ki si lahko delijo domovanje (človeško celico) z drugimi virusi.

Toda virusi gripe ali prehlada so samohranilci, človeško celico napadejo sami in nikogar ne spustijo zraven

Leto socialne distance, torej manjšega druženja, je upočasnilo širjenje vseh virusov, kar je dodatno otežilo študije. Zato je bila tovrstna raziskava za znanstvenike še posebni izziv, navaja BBC. 

Cepljenje COVID-19 V SLO Zdravje Odgovor stroke: To glede cepljenja povedo alergikom na cvetni prah, penicilin...

Celice v nosu, grlu in pljučih si predstavljajte kot vrsto hiš. Ko virus enkrat vstopi v notranjost, lahko pusti odprta vrata za seboj in s tem privabi druge. Lahko pa vrata zapre in svoje novo domovanje ohrani zase. 

Gripa ena najbolj sebičnih virusov

Gripa je eden najbolj sebičnih virusov v okolici in skoraj vedno okuži sam, za razliko od adenovirusov, ki so veliko bolj pripravljeni sprejeti sostanovalce. "Zdaj se je seveda največ ugibalo, kako bi se virus, ki povzroča Covid, znan kot Sars-CoV-2, prilegal v skrivnostni svet "interakcij virus-virus," navajajo pri BBC.

Znanstveniki z Univerze v Glasgowu so zato naredili kopijo (celic) človeškega dihalnega sistema, ki ga koronavirus uporablja za migracijo v telo. Oba virusa so vstavili v to repliko dihalnega sistema in jima omogočili, da prosto napadata celice.

Ko sta se oba virusa sprostila hkrati, je "rinovirus aktiviral naravni imunski odziv, ki je blokiral razmnoževanje koronavirusa v človeškem dihalnem epiteliju," je povedal vodja študije Pablo Murcia. To pomeni, da je bil dihalni sistem okužen le s prehladom.

Ko je bil rinovirus sproščen s 24-urno prednostjo, koronavirus ni imel možnosti. Tudi v obratni situaciji, ko je koronavirus dobil prednost za kolonizacijo in je rinovirus prispel pozneje, je še vedno 'izgnal' SARS-CoV-2 iz celic. "Zaključek je preprost, SARS-CoV-2 v neposrednem konfliktu z rinovirusom nima možnosti," je dejal znanstvenik. 

Na žalost prehlad hitro popusti, zato je cepljenje še vedno najboljša zaščita

"To pomeni, da lahko imunski odziv na navadni prehlad predstavlja določeno stopnjo začasne zaščite pred koronavirusom," je dejal profesor Murcia. "Na žalost imunski odziv na prehlad popusti nekaj dni po koncu bolezni in SARS-CoV-2 lahko nato napade telo." Čeprav je to znanje mogoče uporabiti pri razvoju strategij proti covidu, škotski znanstveniki ugotavljajo, da je za zdaj "cepljenje najboljša zaščita pred covidom".

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.