Zdravje > Aktualno
7973 ogledov

V Brežicah okužena dva zdravnika

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Bolnika so premestili iz SB Novo mesto, da je pozitiven je pokazal šele četrti bris. Zaradi slabega zdravstvenega stanja so ga premestili na Infekcijsko kliniko v Ljubljani.

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar in Mateja Logar z Infekcijske klinike sta predstavila  trenutno stanje glede koronavirusa.

covid-19 UKC Zdravje Covid-19: Znova večji porast števila okuženih

Po besedah Logarjeve, je mlajši bolnik, ki je bil premeščen iz novomeške bolnišnice, včeraj sprejet v UKC Ljubljana, njegovo stanje pa je stabilno.

Pozitiven šele po četrtem testu

Že sinoči smo poročali, da so v Splošni bolnišnici Novo mesto sprejeli bolnika, ki je imel predhodno tri negativne teste za okužbo s koronavirusom, a so pozneje potrdili okužbo. Bolnika so premestili na infekcijsko kliniko UKC Ljubljana, medtem ko so vse zaposlene, ki so bili v novomeški bolnišnici z njim v stiku, testirali in izločili iz delovnega proces. Bolnika so sicer zdravili v enosposteljni sobi.

Po poročanju DolenjskaNews gre za mlajšega zdravnika, zaposlenega ne urgenci Splošne bolnišnice Brežice, živi pa v Novem mestu. V bolnišnici so mu zaradi suma na okužbo s koronavirusom odvzeli tri teste, ki so bili vsi negativni. Nato so opravili še četrti test, saj je pacient še naprej kazal znake okužbe, ta pa je potrdil okužbo.

Okužena kar dva zdranika

Iz Splošne bolnišnici Brežice so medtem sporočili, da imajo dve okužbi med zaposlenimi, v obeh primerih gre za zdravnika in zdravnico, ki sta 15. in 16. julija delala na tamkajšnji urgenci in sta se okužila od bolnice, ki je pri njih iskala pomoč, je za STA povedala direktorica bolnišnice Anica Hribar.

Oba zdravnika sta se okužila na delovnem mestu. V urgentnem centru so namreč obravnavali bolnico, pri kateri so sumili okužbo z novim koronavirusom, do potrditve testa pa so jo imeli v izolaciji. Nato so jo zaradi zdravstvenih težav hospitalizirali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

V Brežicah ni v karanteni noben od zaposlenih. Pri sedmih zaposlenih, ki so bili v stiku z bolnico, spremljajo zdravstveno stanje in jih enkrat na teden testirajo. 

V pomoč ljubljanskim domovom upokojencev

Ob tem sta na intenzivni negi Infekcijske klinike UKC Ljubljana še dve osebi, pri katerih je stanje zelo kritično, je še povedala infektologinja Logarjeva.

V UKC Ljubljana so pripravili 37 postelj za ljubljanske domove za ostarele in sicer na Vrazovem trgu. "Tako zdravstvenim kot tudi socialno-varstvenim zavodom potrebno pomagati. Gre za premostitveno obdobje, za prvih 72 ur od potrjene okužbe," je dejal generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar.

Z epidemiološkega stališča je to še večja težava

Po besedah Logarjeve v Sloveniji trenutno nimamo novih, večjih žarišč. Po zadnjih podatkih sicer v Sloveniji beležimo 24 novh okužb, največ v Rogaški Slatini, pet.

Nove okužbe so razpršene po vsej državi, o novih primerih poročajo iz 16 slovenskih občin. " Z epidemiološkega stališča je večja težava, če imamo več manjših žarišč, saj je težje najti vse okužene. Epidemiiologi še nekako spremljajo situacijo," je dodala infektologinja, ki je delodajalce pozvala k ustreznemu upoštevanju zaščitnih ukrepov, saj se v zadnjem času obolenja pojavljajo v delovnih okoljih. Na slednje so opozorili tudi na dopoldanski novinarski konferenci vlade.

Namestnica vladnega govorca Špela Horjak je namreč poudarila, da okoli 50 odstotkov novih okužb prihaja iz delovnih organizaciji.

Vrtec Covid-19 Slovenija V izolaciji 20 otrok in tri zaposlene Zdravko Počivalšek Slovenija Okuženi tudi na Počivalškovem ministrstvu

Bodite pozorni na izgubo vonja in okusa, pri novem koronavirusu vonja ne izgubimo zaradi zamešenega nosu, ampak zaradi izrazito prizadetosti nosnih mišičev, kar pri drugih virusih ne velja. Sicer ima te simptome okoli 30 odstotkov ljudi.

"Prihaja tudi do prisotnost krvnih strdkov, tveganje se podaljša tudi ob prihodu domov. Opažamo večje pojavnost možganskih kapi, tudi pri mlajših, ki sicer ne spadajo v rizično skupino," je posledice te hude okužbe opisovala infektologinja. 

Po njenem imajo ozdraveli težave već mesecev, opažajo pa tiščanje v prsih, otekanje sklepov, na srečo v večini ne potrebujejo hospitalizacije. 

Mateja Logar: "Pomembno je čim večje število testiranj, da se okužbe ne razširijo. Z raziskavami so potrdili, da po šestih dneh ne prihaja do izrazitega širjenja okužb, zato je zgodnje testiranje zelo pomembno."

Glede cepiv so štirje kandidati, ki delajo na tem v enaki, tretji fazi razvoja. "Začenja se cepljenje večjega števila ljudi, v tej fazi bodo ugotovili, kako je cepivo dejansko uspešno. Dokler podatki ne bodo analizirani ne moremo vedeti, kdaj bo cepivo na tržišču, običajno od te faze potrebujejo šest mesecev," je še povedala Mateja Logar. 

dezurni@zurnal24.si




 

 

Komentarjev 8
  • Janez 06:33 31.julij 2020.

    Mi lahko kdo pove kako sta se lahko zdravnika okužila?. Verjamem samo, če sta uporabljala Počivalškove maske iz serviet in kuhinjskih gumic. V tem primeru Počivalška poklicati na odgovornost. Pa zgodilo se ne bo nič saj, vrana vrani ne izkljuje oči

  • 06d458670ee8614e2c71cd167c34ffd47e2911e7 19:43 30.julij 2020.

    Ranocelniki naši,Slovencev grob in poguba!!

  • Skipi 19:00 30.julij 2020.

    Čaki malo, kako lahko bolnico zdravijo za sum na Corno onadva se pa okužite od nje. V takem primeru so vsi skorajda v skafandrih. Se pravi ena velika malomarnost z njihove strani.