Zdravje > Aktualno
12055 ogledov

Že 25 odstotkov Slovencev: Simptomi te bolezni so lahko dolgo prikriti

Profimedia
Čeprav imajo sposobnost obnove, jih lahko prizadenejo številne bolezni.

Jetra so največja žleza v telesu – na dan proizvedejo skoraj liter žolča, ki v črevesju sodeluje pri razgradnji maščob. Poleg tega imajo še številne druge funkcije, kot so na primer presnova beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov in številnih zdravilnih učinkovin.

Čeprav imajo sposobnost obnove, jih lahko prizadenejo številne bolezni. Simptomi in znaki bolezni jeter so lahko dolgo prikriti ali nejasni, velikokrat je diagnoza postavljena, ko bolezen že zelo napreduje, zato je pri ohranjanju zdravih jeter ravno preventiva izrednega pomena, so pred letošnjim dnevom slovenskih lekarn poudarii farmacevti, ki so se letos osredotočili na zdravje jeter. 

Bolezni, ki jim namenimo premalo pozornosti

Zamaščena jetra so na primer težava, ki ji ima že 25 odstotkov Slovencev. Gre za to, da v jetrih nabere več maščobnih celic, kot bi jih smelo biti. Nekoč je veljalo prepričanje, da imajo zamaščena jetra zgolj tisti, ki popijejo preveč alkohola. Podrobnejše analize pa so dokazale, da alkohol ni edini povzročitelj zamaščenosti jeter. Zamaščenost jeter spodbujajo še stres, vplivi iz okolja, kajenje, uživanje določenih tablet, nepravilno prehranjevanje, uživanje sladkih pijač, premalo gibanja...

Poškodbe jeter

 | Avtor: Tina Ramujkić Tina Ramujkić
"Dejavniki za povečano tveganje za poškodbe jeter so uporaba prepovedanih drog, menjavanje spolnih partnerjev, uživanje nepreverjenih prehranskih dopolnil – pri čemer bi rada poudarila, da gre tu za naročanje preko spleta iz nepreverjenih trgovin, debelost, čezmerno uživanje alkohola in jetrne bolezni v družini. Vnetje jeter ali hepatitis lahko povzročijo avtoimunska in alkoholna bolezen jeter ter okužba z virusoma hepatitisa B in C,"  je opozorila Miroslava Abazović, predsednica Sekcije farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu. "Delovanje jeter se na prvi pogled zdi samoumevno, zato jim skrb pogosto namenimo prepozno, šele ob bolezni," je še dodala. 

Kar 90 odstotkov ljudi, ki čezmerno pijejo alkohol, ima enostavno zamaščenost jeter, ki jo je ob abstinenci možno pozdraviti, je pojasnila Abazovićeva. Dolgotrajno pitje alkohola pa lahko po njenih besedah vodi do nepopravljivega brazgotinjenja jetrnega tkiva oziroma ciroze jeter ter neprestanega vnetja.


Glavna urednica knjižice z naslovom O pravilni in varni uporabi zdravil - Zdravila in jetra -  Maša Koritnik Zadravec, je opozorila, da se marsikdo v želji, da bi jetra ohranil čim bolj zdrava, loteva različnih metod "razstrupljanja" telesa. 

Prehranski dodatki, ki so premalo raziskani

Sicer se med rastlinami za zaščito in hitrejšo obnovo jeter uporabljata pegasti badelj, malo manj znana šisandra. "Uporaba zdravilnih rastlin ni vedno varna, saj so mehanizmi delovanja njihovih sestavin pogosto slabo raziskani. Zato bi radi izpostavili, da nakup prehranskih dopolnil in zdravilnih rastlin po manj preverjenih poteh, npr. preko neznane spletne strani, poveča tveganje za prisotnost sestavin, ki lahko škodujejo jetrom," je povedala farmacevtka iz Lekarne na Vidmu.

ZPS In pegasti badelj

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pred tem pregledali 10 različnih izdelkov, ki jih ponudniki oglašujejo kot pomočnike pri razstrupljanju predvsem jeter ali celega telesa. Največ raziskav je opravljenih na pegastem badlju, nekaj tudi na artičokah, a za nobeno od navedenih učinkovin še niso dokazani razstrupljevalni učinki, so pri ZPS zapisali januarja letos. 

Prehranska dopolnila Tržni pregled Zdravje Pazljivo, na teh izdelkih nedokazane in zavajajoče trditve

Med: Bodite pozorni na poreklo 

"Eden izmed možnih proizvodov z vsebnostjo različnih, za jetra škodljivih snovi, je tudi med, kjer je najprej treba biti pozoren na njegovo poreklo, saj se za njegovo proizvodnjo uporabljajo številne z nevarnimi snovmi bogate rastline," je dodala Koritnik Zadravčeva. Po njenem je stopnja onesnaženosti medu z za jetra nevarnimi snovmi odvisna od geografskega in botaničnega porekla. "Certificiran slovenski med je že od nekdaj zelo cenjen, saj zagotavlja visoko kakovost in znano poreklo izdelkov," je še dodala. 

 

 

Komentarjev 6
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 11:13 24.september 2019.

    Jetra se degenerirajo, ko imajo preveč opravka z izločanjem strupov. Zato je to tudi edini organ, ki se obnavlja. Če imaš preveč strupov kolikor jih jetra lahko izločijo v blato, potem so jetra manjša in manjša ter se ne morejo ...prikaži več sproti regenerirat dovolj hitro. Sploh če ima človek propustno črevo, skozi katerega potem ti strupi gredo nazaj v telo namesto ven. Ko se razstrupiš dovolj, se majo pa tut jetra čas obnovit.Pegasti badelj pa odklene celično razstrupljanje, da ne ostajajo strupi v celicah