Zdravje > Aktualno
403 ogledov

Že jutri odločitev o cepivu, ki veliko obljublja

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Cepivo podjetja Johnson & Johnson bo v primeru odobritve prvo v EU, pri katerem bo za zaščito pred covidom potreben samo en odmerek. To cepivo veliko obljublja zaradi lažjega shranjevanja in transporta kot nekatera druga, učinkovito naj bi bilo tudi proti južnoafriški in brazilski različici novega koronavirusa.

Jelko Kacin je danes v izjavi za javnost povedal, da jutri pričakujejo izdajo certifikata Evropske agencije za zdravila (EMA) za cepivo proizvajalca za Johnson & Johnson. Kmalu za tem pa bi lahko začeli tudi z njegovo distribucijo.

Tako bomo na voljo imeli že štiri različna cepiva, v uporabi ostajajo še cepiva proizvajalcev Pfizer, Moderna in AstraZeneca. Po Kacinovih navedbah bi morali do konca maja dobiti 230 tisoč odmerkov tega proizvajalca. 

Cepivo Johnson & Johnson je nekoliko drugačno od ostalih treh, saj ne predvideva uporabe dveh odmerkov, temveč samo enega. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je pred dnevi pojasnil, da se je v študiji v ZDA izkazalo, da je 72-odstotno učinkovito, pri čemer je bila v študijo vključena tretjina starejših od 61 let. V Južni Ameriki je bilo to cepivo 66-odstotno učinkovito, v Južni Afriki pa so beležili 57-odstotno učinkovitost.

Le en odmerek

Cepivo skupine Johnson & Johnson temelji na adenovirusu v kombinaciji z delom novega koronavirusa, ki je prilagojen tako, da se ne more več množiti. Po prejetju cepivo prenese gene novega koronavirusa v človeške celice, ki proizvedejo virusne proteine S. Človeški imunski sistem prepozna te proteine kot tuje in ustvari protitelesa. To cepivo veliko obljublja zaradi lažjega shranjevanja in transporta kot nekatera druga, a bi se lahko soočilo z ovirami pri dobavi članicam EU.

Cepivo podjetja Johnson & Johnson bo v primeru odobritve prvo v EU, pri katerem bo za zaščito pred covidom potreben samo en odmerek. Ema sicer opravlja še tekoči pregled več drugih cepiv.

Z odobritvijo dodatnih cepiv bi se lahko povečala tudi njihova dobava v Evropsko unijo. "Od aprila bi se lahko glede na načrte proizvajalcev količine znova podvojile, tudi zaradi skorajšnje odobritve dodatnih cepiv," je v začetku tedna povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. V drugem četrtletju pričakuje v povprečju okoli 100 milijonov odmerkov cepiva na mesec, torej do konca junija skupaj 300 milijonov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.