Zdravje > Aktualno
451 ogledov

Žilne opornice: Delovali nezakonito, netransparentno, koruptivno in prejemali podkupnine

Žilne opornice Profimedias
Denar, pridobljen iz prodaje žilnih opornic, uporabili tudi za prodajo lastniških deležev ter za dokapitalizacijo podjetij v Italiji in Sloveniji.

"Obstaja sum, da naj bi odgovorni v UKC Ljubljana in Maribor oškodovali javna sredstva, delovali nezakonito, netransparentno,  negospodarno in da niso ravnali po zakonu o javnem naročanju od leta 2007 do leta 2016, " je novinarjem povedala predsednica preiskovalne komisije državnega zbora, ki preiskuje nakupe in dobavo žilnih opornic Jelka Godec (SDS).

Poslanka je dodala, da je med dobavitelji prihajalo do kartelnih dogovarjanj in da obstajajo sumi, da je ob kršenju  zakonodaje o javnem naročanju prihajalo tudi do koruptivnih dejanj in dajanja podkupnin. 

Odgovorno tudi ministrstvo

"Po vmesnem poročilu smo ugotovili, da naj bi bili vsi ministri za zdravje od leta 2003 do leta 2016 objektivno odgovorni, ker niso sprejeli zakonodaje, ki bi omogočala sistemske rešitve in zajezitev koruptivnih dejanj v zdravstvu. Iz dodatno pridobljenih gradiv in izvedenih dokazov, pa ugotavljamo, da naj bi bila aktualna ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc subjektivno odgovorna za opustitev ukrepov, ki bi jih morala sprejeti v smeri odstranitve posameznikov, za katere je preiskovalna komisija podala naznanitve sumov storitve kaznivih dejanj iz položajev, ki omogočajo poslovne odločitve ali odločitve na javnih razpisih," je dodala. 

Komisija je še ugotovila, da naj Agencija za varstvo konkurence ne bi delovala skladno z zakonom o omejevanju konkurence in v preteklosti ni naredila dovolj za ugotavljanje omejevanja konkurence in prevlade s strani nekaterih slovenskih dobaviteljev žilnih opornic in multinacionalk. 

Prejemali podkupnine?

»Glede na vse našteto preiskovalnim organom tudi predlagamo, da se raziščejo sumi kaznivega dejanja nevestnega dela v službi in jemanja podkupnine za Harija Furlana, vodjo Specializiranega državnega tožilstva, predlagamo še, da pristojni organi raziščejo kaznivo dejanje dajanja podkupnine za Boruta Miklavčiča in še, da raziščejo sume kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela v službi za dr. Petra Weissenssteinerja iz UKC Maribor," je ugotovitve zaključnega poročila povzela predsednica preiskovalne komisije. 

Jelka Godec je še dodala, da Agenciji za varstvo konkurence komisija predlaga, da se ponovno razišče primer iz leta 2013, ko naj bi šlo za omejevanje konkurence s strani multinacionalke Abbot s strani poljskega dobavitelja: "Pri tem ugotavljamo tudi, da je direktor AVK Matvoz vedel za prevladujoč položaj dobavitelja Mark Medical v Sloveniji, vendar ni reagiral in predlagamo, da se preišče tudi ta primer," je nadaljevala predsednica preiskovalne komisije. 

Godčeva je ponovila, da obstaja sum, da naj bi se denar, pridobljen iz prodaje žilnih opornic uporabil za prodajo lastniških deležev ter za dokapitalizacijo podjetij v Italiji in Sloveniji. 

Zemljarič krivo pričal

Predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec je še dejala, da naj bi Janez Zemljarič pred preiskovalno komisijo krivo pričal: "Na seji komisije sem predlagala, da bi v zaključno poročilo dodali, da se glede na predlagano gradivo in glede na izpričanje določenih prič pristojnim organom predlaga, da se preišče sume storitve kaznivega dejanja krive izpovedbe s strani Janeza Zemljariča, a sva od petih članov za tak predlog glasovala zgolj dva poslanca. Ker ta predlog ni bil sprejet, bom sama kot predsednica komisije to predlagala Državnemu zboru," je navedla Jelka Godec. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.