Zdravje > Aktualno
4360 ogledov

Zmeda ob uvedbi terapevtskih zdravil: Za obveščanje je zadolžen zdravnik

Zdravnik
ZZZS uvedel novi terapevtski skupini za inhalacijska zdravila za zdravljenje astme.

"S terapevtskima skupinama za astmo pričakujemo 2,4 milijona evrov letnega prihranka", pojasnjuje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki je prejšnji teden uvedel novi terapevtski skupini za inhalacijska zdravila za zdravljenje astme.

Ukrep je začel veljati v četrtek, o zmedi, ki je nastala o tem, pa smo na našem portalu poročali že v petek, saj bolniki za astmo o tem očitno niso bili obveščeni, kar je privedlo tudi do zmede v lekarnah: "Farmacevtke so bile zmedene. Rekle so, da je to nekakšen uvajalni 14. dnevni zakon o zdravilih. Nič drugega niso znale povedati," je zapisala bralka Marjetka. 

lekarna vrsta zdravila Neobveščeni in jezni Zdravje Tudi farmacevtke so bile zmedene ob novi terapevtski skupini zdravil

Na Lekarniški zbornici Slovenije, od koder so nam odgovorili šele danes, navajajo, da so lekarne po Sloveniji pripravljene na uvedbo nove terapevtske skupine zdravil za zdravljenje astme in dodali, da je za obveščanje pacientov zadolžen zdravnik: "V skladu s pravili ZZZS mora zdravnik, ki predpiše zdravilo iz terapevtske skupine zdravil, za katerega je treba doplačati, seznaniti pacienta z doplačilom in ga opozoriti, da predpisanega zdravila v lekarni farmacevt ne sme zamenjati z drugim zdravilom. Če pacient ni pripravljen doplačati predpisanega zdravila, se mora vrniti nazaj k zdravniku, ki presodi ali pacientu predpiše nov recept z drugim zdravilom iz terapevtske skupine brez doplačila, ali na receptu pripiše oznako "ne zamenjuj!," se glasi njihov odgovor. 

"Ob tem zbornica poudarja, da za terapevtsko skupino zdravil, ki se uvaja na novo, ne velja prehodno obdobje štirinajstih dni po njeni uveljavitvi, v katerem imajo lekarne možnost obračunavanja cene zdravil po morebitni višji ceni kot jo priznava ZZZS, brez doplačila pacientov."

Farmacevtska industrija se spušča cene

ZZZS je uvedel terapevtski skupini zdravil za inhalacijska zdravila z glukokortikoidi ter za kombinacijo adrenergikov in inhalacijskih glukokortikoidov. Kot je na  današnji novinarski konferenci pojasnil direktor sektorja za informiranje in odnose z javnostmi na ZZZS Damjan Kos, letni strošek ZZZS za inhalatorje za astmo znaša 12,3 milijona evrov, z uvedbo terapevtskih skupin pa nameravajo prihraniti okoli dvajset odtoktov,  kar pomeni 2,4 milijona evrov prihranka. 

Po njegovem je farmacevtska industrija že spustila cene zdravil. V prvi skupini je šest zdravil od 16 pod najvišjo priznano vrednostjo, v drugi skupini pa sedem od 18, za tista zdravila, ki imajo ceno pod najvišjo priznano, bolnikom ne bo treba doplačevati. 

Po trenutnih podatkih bo za inhalacijska zdravila v omenjenih terapevtskih skupinah, ki presegajo najvišjo ceno, treba odšteti med 0,26 in 3,5 evra.

Prihranek na račun bolnikov?

Zdravljenje astme je zahtevno, uspešnost pa odvisna od obladovanja bolezni, bolniki se bodo se bodo sedaj morali na novo naučiti, kako jemati drugo zdravilo, so ob vsem tem opozarjali pulmologi in bolniki: "Sama to zdravilo jemljem od leta 2012 in je prvo zdravilo, ki mi res pomaga. Vsak ve, da je vsako zdravilo za astmo specifično in se ga je treba naučiti uporabljati," je dodala Marjetka, ki novega zdravila ni želela prevzeti.

Če bolniki in pulmologi pravijo, da bo uvedba omenjenih terapevtskih skupin še poslabšalo zdravje astmatičnih bolnikov, ki jih je v Sloveniji že preko 80 tisoč,  na  ZZSS poudarjajo prihranek, ki ga prinaša tak ukrep. 

Po besedah vodje oddelka za zdravila pri ZZZS Jurija Fürsta na račun vseh terapevtskih skupin zdravil in sistema medsebojno zamenljivih zdravil na leto privarčujejo med 40 in 60 milijonov evrov.  

Na trgu je sicer več kot 2800 zdravil, od tega jih je v terapevtske skupine zdravil in v sistem medsebojno zamenljivih uvrščenih skoraj tisoč. Brez doplačila jih je 809. Od tistih zdravil, za katere je treba doplačati, je pri četrtini doplačilo do enega evra, pri treh četrtinah od enega do pet evrov in pri desetih odstotkih nad pet evrov, so pojasnili. 

Komentarjev 2
  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 21:07 05.december 2017.

    Za crknit od smeha.... nasa zdravnica nam predpisuje zdravila, ki so jih ze ukinili in ji mormo to mi povedat.

  • Skipi 18:16 05.december 2017.

    2,4 milijona bodo prihranili na račun bolnikov ki jim vsak mesec plačujejo 30€. Zato da si bodo na koncu leta na račun dobička izplačali nagrade.