Zdravje > Aktualno
12038 ogledov

Znanstveniki: Kaj se s človeškim umom dogaja po smrti?

Možgani Shutterstock
Človeški možgani aktivni tudi po smrti...

Po novi raziskavi kanadskih znanstvenikov sodeč se možganska aktivnost človeka po njegovi smrti nadaljuje. Aktivnost možganov namreč lahko traja še več kot deset minut po tem, ko je človeško telo klinično že ugotovljeno za mrtvo, so ugotovili zdravniki v enem od kanadskih urgentnih centrov.

(Foto: iStockphoto) Raziskava na ženskah Zdravje Tega so sposobni možgani

Kaj se s človeškim umom dogaja po smrti

Kot so zdravniki opazili pri enem od pacientov, so možgani delovali še naprej tudi potem, ko je bil razglašen za klinično mrtvega po več običajnih kriterijih, med drugim torej ni bilo mogoče več zaznati srčnega utripa in se zenice niso odzivale na svetlobo. S testi so namreč zaznali podobno možgansko valovanje, kot ga oddaja človek, ki globoko spi.

mati mama otrok veselje sreča plaža morje Magazin Tako se po porodu spremenijo ženski možgani

Izsledke kanadskih zdravnikov so objavili v novi študiji skupine znanstvenikov z Univerze v Zahodnem Ontariu. Ta je pokazala, da je dolgotrajno in skrivnostno možgansko aktivnost izkazovala le ena od štirih opazovanih oseb. Pri vseh preostalih je aktivnost možganov prenehala takoj, ko je njihovo srce prenehalo biti. Vendar pa so se možgani vsake od njih v prvih minutah po smrti obnašali drugače, s čimer se znanstvenikom zastavlja vprašanje, kaj se s človeškim umom dogaja po smrti.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice