Zdravje
1006 ogledov

Številni prepovedali izvoz zdravila za diabetike

sladkorna bolezen Shutterstock
Zadnje tedne so številne evropske države prepovedale izvoz inzulina. Predvsem zaradi strahu, da bo pandemija covid-19 izzvala pomanjkanja tega zdravila, ki je ključnega pomena za milijone sladkornih bolnikov po vsej Evropi.

Evropska unija nadzira izvoz zdravil v času pandemije covid-19. Pri nadzoru gre v glavnem za zdravila za sladkorne bolnike in protibolečinska zdravila. Nekatere države so v zadnjih tednih prepovedale izvoz inzulina, zaradi česar so v Bruslju prižgali alarm, pa čeprav vodilni v industriji zdravil pravijo, da je strah neutemeljen.

Nakupovalni voziček Vlada Slovenija Te skupine bodo morale v trgovini pokazati osebni dokument

Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen je že pozvala vlade, da ukinejo prepoved izvoza inzulina v druge države, saj bi lahko ponekod prišlo do resnega pomanjkanja zdravila.

Zivljenje 11.11.13, diabetes, sladkorna bolezen, diagnostika, zdravje, foto: Shu | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Brez komentarja

Trenutno se inzulin ne izvaža iz desetih držav, vključno s Francijo, Veliko Britanijo in Portugalsko, piše Reuters, kjer izpostavljajo tudi Poljsko in Češko, ki sta inzulin zaradi lokalnega pomanjkanja prepovedali izvažati že pred zdravstveno krizo. Iz francoske agencije za zdravila ANSM niso podali komentarja. Neuradno pa naj bi se francoska prepoved izvoza nanašala na preprečevanje prodaje distributerjem, ki zdravila v tujino v času krize prodajajo po višjih cenah. Zadeve niso želeli komentirati niti v Veliki Britaniji niti na Portugalskem.

Rokavice Koronavirus Slovenija Novo navodilo: Hodite v trgovino, a ne uporabljajte rokavic!

Inzulin ne sodi na prepovedane sezname

"Na seznamih opažamo proizvode, ki niso povezani s covid-19. Na seznamih ne bi smelo biti zdravil, kot je inzulin. To je nesprejemljivo in predstavlja tveganje za pomanjkanje," pa je sezname s prepovedanimi zdravili za izvoz komentiral direktor evropskega Združenje za distribucijo zdravstvenih zavarovanj Martin FitzGerald.

Diabetes, sladkorna bolezen | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Koronavirus v Franciji Kitajci opozarjajo Svet V New Yorku huje kot v Italiji

V nekaterih državah sladkorni bolniki prejmejo zdravila za tekoči mesec, v nekaterih so jim zdravila predpisali za naslednje tri mesece, kar dodatno vpliva na povpraševanje po zdravilu pojasnjuje FitzGerald.

Policija koronavirus nadzor Slovenija Pozor: Med prazniki bodo na vas prežali policisti

Za zdaj pomanjkanja inzulina, ki ga v Evropi vsakodnevno potrebuje okoli 60 milijonov ljudi, ni, pomirja svetovalec za strukturna vprašanja povezana s farmacijo v Evropski uniji Jan De Belie. Proizvajalci zdravil so še poudarili, da je v Italiji in Španiji prišlo do začasnega pomanjkanja zdravil, ki jih uporabljajo za zdravljene bolnikov s covid-19, ne pa tudi do pomanjkanja zalog drugih zdravil.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.