Zdravje
123572 ogledov

Blizu nas se širi "pošastna" različica omikrona

Velika Britanija omikron covid-19 Epa
Bojijo se, da gre za najbolj nalezljivo različico doslej.

V Združenem kraljestvu, v Indiji in na Tajskem se širi različica omikrona, ki so ji nadeli ime XE. Omenjena različica je mešanica podtipa BA.1 in BA.2. Takšna vrsta mutacij je posledica okužbe z dvema ali več različicami hkrati, ki se potem združijo. Različico omikron XE so prvič identificirali 19. januarja, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija. 

V Združenem kraljestvu so do 25. marca potrdili 637 takšnih primerov. Za zdaj ni podatkov o tem, ali različica povzroča hujši potek bolezni in kako se odziva na cepiva. Prvi podatki nakazujejo, da bi lahko bila bolj prenosljiva kot prejšnje različice virusa. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da se omenjena različica širi še 10 odstotkov učinkoviteje kot različica BA.2. Če se te ocene izkažejo za resnične, bi pomenilo, da gre za najbolj nalezljivo različico doslej. 

OMIKRON Pandemija Zdravje Virus: "Pripraviti se moramo na najslabši scenarij"

Podatkov o tem, da bi se ob okužbi z omikronom XE pojavili kakšni novi simptomi, ni. Pogosto poročani simptomi, značilni za različico omikron, so podobni znakom prehlada. Znaki, na katere je treba biti pozoren, so tudi težave z dihanjem, utrujenost, bolečine v mišicah, visoka temperatura, spremembe vonja in okusa ter kašelj. 

Številne države so se odločile sprostiti ukrepe za zamejitev širjenja covida-19. Kako bo to v kombinaciji z novo različico vplivalo na epidemične razmere, je težko napovedati. Nekateri strokovnjaki že opozarjajo, da bi lahko XE povzročila novo rast števila okuženih, drugi pa menijo, da je v tem trenutku še premalo znanega. Ena od njih je profesorica za javno zdravstvo Susan Hopkin, ki je spomnila, da takšne različice pogosto niso dlje časa prisotne. 

Omikron cepljenje testiranje Nov tip omikrona Zdravje Nov tip omikrona: Okužene starše bi ločili od otrok

Svetovna zdravstvena organizacija podrobno spremlja tudi različico, ki so ji nadeli ime deltacron – gre za kombinacijo različice delta in različice omikron. Njeno prisotnost so doslej potrdili v nekaj evropskih državah, a za zdaj ni vzbudila posebne zaskrbljenosti med strokovnjaki. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • a9e68efe34e5be05967171b921c868fb1defe8c4 09:25 09.april 2022.

    Pejte vi mal u rt... .Kar mi je namenjeno,tako pa bo.Dosledno upoštevanje pravil kot je nošnja mask,distanca,higiena..., PIKA.

  • PaPajapopi 08:20 09.april 2022.

    BLA, BLA, BLA, BLA, BLA, BLA, BLA, BLA, BLA, BLA, BLA, BLA

  • Avatar jate
    jate 19:13 08.april 2022.

    pišite ,rišite ,skicirajte kar hočete ....ne bomo se cepili to naj vam bo jasno in dosti mojih sodelavk in sodelavcev,ki so se že cepili so rekli ,da nikoli več,nikad više...hvala bogu jim je kapnilo,

Sorodne novice