Zdravje
23101 ogledov

Nov tip omikrona: Okužene starše bi ločili od otrok

Omikron cepljenje testiranje Profimedia
Na Kitajskem več kot 13.000 novih okužb in sum na novi podtip omikrona.

Kitajska poroča o več kot 13.000 novih okužbah s covidom-19 v državi, kar je največ od vrha prvega pandemičnega vala pred več kot dvema letoma. Zdravstveni delavci so na območju Šanghaja odkrili sum na novi podtip različice omikron, ki ga doslej še ni v kitajskih ali mednarodnih bazah podatkov, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Uradniki v mestu Sužou zahodno od Šanghaja so zaznali mutacijo različice novega koronavirusa omikron, ki je še ni v lokalnih ali mednarodnih bazah podatkov, poročajo kitajski mediji. "To pomeni, da je bila lokalno odkrita nova različica omikrona," je besede namestnika direktorja centra za nadzor in preprečevanje bolezni v mestu Sužou Zhang Juna navedla kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Pri nas število primerov še naprej upada

V soboto so ob 677 PCR-testih in 4050 hitrih antigenskih testih v Sloveniji potrdili 899 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno aktivnih 36.740 primerov okužb, kar je 613 manj kot dan prej. Sedemdnevno število potrjenih primerov še naprej upada. V soboto so sicer potrdili 1459 okužb manj kot v petek in 1107 manj kot minulo soboto. Sedemdnevno število potrjenih primerov še naprej upada in znaša 2390, kar je za 63 manj kot dan prej. Upadlo je tudi število potrjenih primerov okužb v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev, ki trenutno znaša 1740, kar je 30 manj kot dan prej.

Največ okužb od sredine februarja 2020 

 

Kitajska je sicer po podatkih tamkajšnje nacionalne komisije za zdravje zabeležila 13.146 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ od sredine februarja 2020. Večina primerov, 11.691, je asimptomatskih, zabeležili tudi niso nobene smrtne žrtve zaradi covida-19.

Skoraj 70 odstotkov novih okužb so zabeležili v Šanghaju, kjer izvajajo množično testiranje prebivalstva. Ulice tega mesta danes ostajajo prazne, saj 25 milijonov prebivalcev ostaja v režimu strogega zaprtja.

Kitajska politika ničelne tolerance do covida je v zadnjih tednih pod izjemnim pritiskom, saj se virus širi po državi. Do marca je Kitajska dnevno število novih odkritih primerov uspešno držala na ravni dvomestnih ali trimestnih številk z ostrimi lokaliziranimi zaprtji, masovnim testiranjem ter omejitvami potovanj. A v zadnjih tednih je število novih primerov naraslo na več tisoč dnevno.

V nedeljo je sicer v režimu zaprtja pristalo še 1,5 milijona prebivalcev mesta Baicheng na severovzhodu Kitajske.

omikron | Avtor: Profimedia Profimedia

Ogromni izolacijski centri

Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa lahko prebivalci Šanghaja dom zapustijo le za namene testiranja na okužbo s covidom-19. Po mestu so športne stadione in sejemske prostore preuredili v izolacijske centre za okužene, v vsakem je po več tisoč postelj.

OMIKRON Pandemija Zdravje Virus: "Pripraviti se moramo na najslabši scenarij"

V mestu se krepi nezadovoljstvo prebivalcev, saj naj bi zaprtja po prvotnih napovedih trajala le nekaj dni, a se zdaj podaljšujejo, oblasti pa so napovedale nove kroge testiranj. Starše skrbi grožnja, da bodo v primeru pozitivnega testa ločeni od otrok, mnogi opozarjajo na omejen dostop do hrane in prepoved sprehajanja psov. Na spletnih družbenih omrežjih se pojavljajo tudi pritožbe na račun slabih higienskih razmer v izolacijskih centrih.
 

Komentarjev 5
  • Avatar pantani
    pantani 18:05 03.april 2022.

    A še kar nabijate?!!! Ene par ovc boste še našli,med njimi je eden in edini veliki SM,ki se ima za apostola!!!

  • kapibara1 16:57 03.april 2022.

    Tudo to so teoretiki zarote napovedovali ! Žalostno pa je, da bodo ceplenci to sprejeli in podpirali..

  • QSprm 14:55 03.april 2022.

    Naslednjih 14 dni bo kljucnih, nedvomno. Mokre sanje korona teroristov na soncni strani alp.