Zdravje
11652 ogledov

Brecelj: "Govorjenje o reformi zdravstva je bedarija"

Erik Brecelj Daniel Novaković/VladaRS/Flickr
Pričakovanja predsednika zdravstvenega sveta Erika Breclja za leto 2024.

"Konec prejšnjega leta sem rekel, da bom zelo vesel, če bo slovensko zdravstvo konec zdajšnjega leta enako, kot je bilo leto dni nazaj. Nimam podatkov, če ali je ali ni, ampak bi bil kar vesel, če smo ostali na istem, glede na to, kakšni plazovi so se sprožali v smeri propadanja javnega zdravstva," je na vprašanje, kako ocenjuje trenutno stanje v zdravstvu, za STA ob koncu leta povedal predsednik strateškega sveta za zdravstvo, ki deluje pri predsedniku vlade, Erik Brecelj. 

Vlada je januarja ukinila strateški svet, ki je deloval na ministrstvu za zdravje in ustanovila novega, vodenje pa zaupala Breclju. Brecelj sicer velja za enega ključnih ljudi iz zdravstva, ki mu zaupa predsednik vlade Robert Golob. Je eden prvih, ki je javno ostro kritiziral nekdanjega ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in pozival k njegovemu odstopu. Sam sicer pravi, da se je "odklapljanje ministra" začelo že pred njegovimi pozivi. 

"Govorjenje o reformi zdravstva je bedarija"

Glede prioritet za prihodnje leto Brecelj pravi, "da je prioritet 100", govorjenje o reformi zdravstva je po njegovem mnenju "bedarija", saj gre za dolgotrajen proces. Želi si, da bi bilo v prihodnje interventnih zakonov čim manj in da se bodo namesto tega sprejemale celostne zakonske rešitve. Med njimi je naštel zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, prenove so potrebni tudi drugi temeljni zakoni v zdravstvu.

Kot je Brecelj pojasnil konec novembra, so se člani strateškega sveta nedavno dogovorili za možnost, da bi ministrstvu za zdravje pri pisanju zakonov pomagala ekipa pravnikov z ljubljanske pravne fakultete, ki jo vodi profesor Grega Strban. Strban je tudi član strateškega sveta, po opisu Breclja pa tudi izjemen strokovnjak na področju zavarovalništva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 28
  • optimist11 14:50 23.december 2023.

    Zakaj se ne postavi na stran Klokočovnika, ki bi v Celju izvedel 130 operacij srca , če bi mu jih omogočili.

  • Kondor 13:50 23.december 2023.

    Ne pametuj in ne filozofiraj. Te svoje besede spravi v dejanje in potem boš kredibilen in nekaj veljal. Do ta krat pa samo veliko prazno gobcanje na račun drugih brez vsake koristi.

  • Avatar Novak82
    Novak82 13:37 23.december 2023.

    Začeti bi morali s tem, da bi vsak novo-diplomiran doktor podpisal pogodbo z državo, za najmanj 10 let in to za "osnovno" plačo, ker je dobil študij brezplačno.