Zdravje
91 ogledov

Cepljenje je izredno pomembno

Otroška paraliza EPA
Na mednarodni dan otroške paralize evropski komisar Andriukaitis opozarja na pomembnost cepljenja.

Po svetu zaznamujemo dan otroške paralize. Evropski komisar za zdravje in varnost hrane Vytenis Andriukaitis je ob tem pohvalil delo stroke pri izkoreninjanju te bolezni in opozoril na nizko stopnjo zaupanja v cepljenje v EU. Med države z najnižjo stopnjo zaupanja v cepljenje namreč sodijo kar štiri članice EU, med njimi je tudi Slovenija.

Zaradi cepljenja otroci v EU več ne umirajo zaradi te bolezni oziroma trpijo zaradi njenih posledic, je v izjavi za javnost zapisal Andriukaitis.

Evropska komisija je v nedavni raziskavi ugotovila, da zaupanje v cepljenje v Evropi upada. Evropa je tako območje z najnižjim zaupanjem v varnost in učinkovitost cepiv na svetu. Kar sedem izmed desetih držav z najnižjo stopnjo zaupanja v cepljenje na svetu se nahaja v Evropi in štiri od teh - Francija, Grčija, Italija in Slovenija - so članice EU.

A po besedah komisarja je ravno zaupanje v cepljenje ključno za visoko raven precepljenosti. Med razloge za to upadanje zaupanja Andriukaitis šteje vse večji vpliv raznih skupin, ki nasprotujejo cepljenju ter po spletu in forumih širijo zavajajoče informacije.

Druga študija komisije pa kaže na pomanjkljivo koordinacijo med državami članicami in velike razlike med nacionalnimi strategijami cepljenja.

Obe raziskavi potrjujeta potrebo po ukrepanju na ravni EU, je zatrdil komisar. Med ključnimi izzivi navaja pomanjkanje ozaveščenosti splošne javnosti o možnih tveganjih bolezni, ki jih lahko preprečimo s cepljenjem. Ravno zato je Evropska komisija aprila 2018 predlagala priporočilo Sveta o okrepljenem sodelovanju v boju proti boleznim, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem.

Da bi okrepili aktivnosti na nacionalni ravni, namerava komisija sklicati Koalicijo za cepljenje. Preko nje si želijo zbližati evropska združenja zdravstvenih delavcev in študentov, ki bi javnost informirale z natančnimi informacijami, izpodbijali mite in izmenjavale najboljše prakse.

Komisar Andriukaitis je za konec še pozval vse ministre za zdravje EU, da se zavzamejo za večje sodelovanje in decembra sprejmejo priporočilo. Kot je dejal, cepljenje predstavlja obliko solidarnosti, kjer zdrava večina ščiti bolj ogroženo manjšino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.