Zdravje
16089 ogledov

Delta različica vse bolj brutalna, to so opažanja zdravnice

Covid-19 Epa
Delta različica novega koronavirusa v aktualnem valu napada vse maljše.

Srbija se še naprej sooča s hudo epidemiološko situacijo. Nove številke potrjenih okužb za včrajšnji dan še niso znane, dan pred tem pa so samo v Beogradu potrdili 1.701 novo okužbo, skupno v državi 6.424. Deset srbskih mest beleži trimestno številko novih okužb, v Novem Sadu je bilo v četrtek potrjenih 387 novih primerov covida-19, v Nišu 249, Kragujevcu 169. 

Delta različica, opozarjajo tamkajšnji zdravstveni delavci, napada vse mlajše. O tem je v izjavi za javnost govorila tudi pomočnica direktorja bolnišnice Batajnica dr. Jelena Veličković. 

Povedala je, da se vsaka izpraznjena postelja v bolnišnico zelo hitro zapolni, saj dnevno sprejmejo tudi do sto novih bolnikov, od katerih številni takoj potrebujejo intenzivno nego, je povedala Veličkovićeva. "Število sprejemov vsak dan se giba med 70 in 100, v petek zjutraj smo imeli 816 bolnikov, od njih je 98 na oddelku intenzivne nege. Velika večina teh je necepljena," je povedala zdravnica. 

"Pri mladih osebah opažamo zelo hiter razvoj klinične slike, ki govori, da bo hitro nastopila najtežja oblika bolezni. Cepljeni, ki pridejo v bolnišnico, so najpogosteje starejši, ki imajo spremjajoče bolezni. Pri mlajših, ki so neodporni zoper virus, opažamo zelo dolgotrajen in izčrpljujoč proces zdravljenja." 

Zdravnica je povedala še, da zaznavajo zelo hude oblike bolezni že pri sprejemih, bolnike takoj namestijo na oddelkih za intenzivno nego, kjer številnim le kisik ni dovoljšnja podpora, potrebujejo močnejšo respiratorno podporo. "Klinična slika najtežjih pacientov se spreminja iz ure v uro," je še povedala Veličkovićeva. 

Dodala je še, da niso pričakovali, da bo delta različica, ki je vse bolj brutalna, v tako visokem številu prizadejala mlajše ljudi, še manj pa otroke. "To v zadnjem času opažamo vsakodnevno." 

Ob koncu svoje izjave je pozvala k cepljenju in spoštovanju ukrepov. "Ne moremo doseči umiritve razmer, če se ne bomo cepili in če bomo ignorirali epidemiološke ukrepe, ki bi nas morali obvezovati že poldrugo leto. Ne moremo še naprej ne nositi maske, pripravljati druženja in kršiti ostala pravila ter gledati, kako naši bližnji, naši prijatelji obolevajo, nekateri od njih tudi umirajo," je opozorila. 

Covid-19 16-letnica Zdravje Zdravnica: "Korona ji je pojedla pljuča" Covid-19 Covid-19 Zdravje Zdravnikom anticepilcem grozi tudi zapor

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Adam_Jefferson 15:44 16.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 15:21 16.oktober 2021.

    Kmetavzar Slovenec je itak pametnejši od vseh dohtarjev, dokler ne doleti njega. Pa ne mislim samo na corono.

  • Avatar _lolekbolek
    _lolekbolek 15:14 16.oktober 2021.

    O fak, neeeeee. Kaj so maljše?