Zdravje
432 ogledov

Dober odziv študentov na akcijo, vsi termini polni

cepivo HPV cepljenje Profimedia
V zdravstvenem domu za študente v Ljubljani poteka akcija cepljenja proti HPV. Vsi cepilni termini so polni.

Okužba s humanim papilomavirusom (HPV) je najpogostejša spolno prenosljiva okužba, ki je najpogostejša pri mladostnikih in mladih odraslih, starih od 15 do 25 let. Zato v ljubljanskem zdravstvenem domu za študente danes organizirajo cepilni dan, na katerem bodo naročene cepili proti HPV. V domu so za STA pojasnili, da so vsi cepilni termini polni.

Strokovna vodja Zdravstvenega doma (ZD) za študente Univerze v Ljubljani Mojca Miholič je pred 16. cepilnim dnevom poudarila pomen proaktivne zaščite mladih. Po njenih besedah se skozi spolno življenje posameznika več kot polovica oseb vsaj enkrat v življenju okuži z enim ali dvema tipoma HPV. Človeški imunski sistem večino teh okužb obvlada, so prehodne in minejo brez posledic v letu ali dveh.

Ob tem naravna protitelesa, ki jih organizem med okužbo ustvari, ne ščitijo posameznika pred vnovično okužbo za isti tip HPV in je torej možna vnovična okužba z istim ali drugim tipom virusa, je posvarila. V desetih odstotkih pa je virusna okužba lahko dolgotrajna in lahko poveča tveganje za nastanek predrakavih in rakavih obolenj, posebno če gre za okužbo z visokorizičnimi tipi HPV, ki so pri približno enem odstotku okuženih, so besede Miholičeve povzeli v zdravstvenem domu.

HPV | Avtor: Profimedia Profimedia

Cepijo dekleta in fante

Učinkovita zaščita pred boleznimi zaradi okužbe s HPV je cepljenje tako deklic kot dečkov, najbolje pred začetkom spolne aktivnosti. V okviru nacionalnega programa cepljenja je cepljenje proti HPV priporočeno in brezplačno za dekleta in fante v 6. razredu osnovne šole.

Tista dekleta, ki so cepljenje v 6. razredu zamudila in so rojena 1998 ali pozneje, se lahko brezplačno cepijo pri svojem izbranem zdravniku. Od šolskega letu 2021/22 se lahko brezplačno cepijo tudi dečki v 6. razredu osnovne šole in zamudniki. Proti HPV se lahko po novem brezplačno cepijo tudi fantje na sistematskem pregledu v 1. in 3. letniku srednje šole.

Cepljenje proti HPV je priporočljivo tudi za fante in moške ter starejša dekleta in ženske, vendar pa je zanje samoplačniško. Cepljenje se zlasti priporoča ženskam, ki so že imele predrakave spremembe ali raka zaradi okužbe s HPV, so še zapisali v zdravstvenem domu.

Cepljenje | Avtor: Epa Epa

Potrebna dva ali trije odmerki

Za posameznike od devetega do vključno 14. leta starosti poteka cepljenje proti HPV z dvema odmerkoma v razmiku vsaj šestih mesecev. Za posameznike, stare 15 let ali več, so potrebni trije odmerki cepiva z razmikom vsaj enega meseca med prvim in drugim odmerkom ter vsaj tri mesece med drugim in tretjim odmerkom. Poživitveni odmerki kasneje niso potrebni. Najpogostejši stranski učinek so lokalne reakcije na mestu cepljenja na nadlahti, denimo oteklina, rdečina in bolečina, ki so ponavadi blage in v nekaj dneh minejo brez posledic.

Na brezplačno cepljenje so zato v zdravstvenem domu vabili študentke zamudnice, torej rojene 1998 in mlajše, ki še niso bile cepljene, ter samoplačniško vse ostale študentke in študente, ki se želijo zaščititi pred okužbo s HPV.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.