Zdravje
14107 ogledov

Opozorilo zdravnika: Dojenček naj ne spi na vaših prsih

Dojenček
Dr. Sam Hanke je povedal svojo tragično zgodbo in opozoril starše, da ne puščajo otroka, da jim spi na prsih.

Dr. Sam Hanke je leta 2010 ležal na kavču s svojim malim sinom Charlijem, ki mu je zaspal na prsih. Nekaj minut kasneje je zaspal tudi sam. Ko se je zbudil, se je zgodilo tisto, kar je strah številne starše. Dojenček ni več dihal. Fantek je umrl za Sindromom nenadne smrti dojenčka (SNSD), znanim tudi smrt v zibelki. Gre za nenadno nepojasnjeno smrt otroka v starosti manj kot enega leta. Običajno ni videti znakov boja in tudi ne slišati glasov.

Dr. Hanke je skupaj s soprogo po smrti dojenčka ustanovil fundacijo Charlie's Kids, ki izobražuje starše o najbolj varnem načinu spanja dojenčkov. Izpostavljajo, da veliko dojenčkov umre, ker ponoči spi ob starših na postelji. Pogosto se zgodi, da dojenček zdrsne s starševih prsi, ti pa ga nehote v spanju zadušijo. Fundacija apelira na starše, da svoje dojenčke pri spanju vedno odstavijo v otroško posteljico, ne glede na to, ali gre za dnevno ali nočno spanje, ter da nikoli ne spijo z njimi skupaj v postelji, ki je predvidena le za eno osebo.

Otrok v avtu Starši, pozor Magazin Dojenček umrl zaradi pretesno ovite odejice?

Dr. Sam Hanke je rekel, da se je odločil v medijih spregovoriti zato, ker je opazil trend slavnih očetov, ki objavljajo fotografije, ko jim dojenčki spijo na prsih. Kljub temu, da je občutek prijeten, pa dr. Hanke preveč dobro ve, kako nevarno je to početje. 

Spi naj v sobi s starši

Poleg slavnih, ki v upanju na dobro fotografijo na Instagramu, pogosto javno delijo prizore s svojimi najmlajšimi, pa veliko mater komentira, da je včasih edini način, da otroka sploh uspavajo, da ga imajo na prsih. Kljub temu Charlie's Kids spodbuja starše, naj otroke med spanjem vedno odložijo v otroško posteljico. Vendar naj dojenčki spijo v sobi poleg staršev!

nosečnica nosečnost Zdravje Izpostavljene večjemu tveganju, da bo dojenček prezgodaj rojen

Poleg spanja ob starših in trdi podlagi za spanje, pediatri opozarjajo, da je najbolj varen položaj za spanje dojenčka na hrbtu. Iz posteljice je treba odstraniti vse blazine in prešite odeje ter plišaste igračke in druge mehke predmete. Pediatri zato priporočajo spalno vrečo in ne odejice. Če so predhodne študije dokazovale, da se nenadna smrt najpogosteje zgodi med prvim in četrtim mesecem otrokove starosti, ameriški strokovnjaki v zadnji raziskavi navajajo, da so odeje, blazine in drugi mehki predmeti nevarni tudi za malčke od četrtega meseca naprej.
 

Komentarjev 5
  • bfg 17:31 30.julij 2017.

    Ma, zakaj bi se cepil. Opice v naravi tudi niso cepljene ,pa so čisto luštne. Pa še banano znajo olupiti.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 14:30 30.julij 2017.

    Sindrom nenadne smrti je DOKAZANO s študijami posledica nevroloških okvar po CEPLENJU!!!!