Zdravje
21449 ogledov

Državni sekretar tudi o tem, ali nas konec poletja čakajo nove zaostritve

mestni utrip Saša Despot
Kot je pojasnil Vindišar, bo svetovalna skupina še vedno tedensko ocenjevala epidemiološke razmere in se odločala glede morebitnih sproščanj ali zaostrovanj ukrepov. Če bodo opazili poslabšanje, bodo temu primerno tudi ukrepali.

Ob 2.330 opravljenih PCR testih je bilo v ponedeljek potrjenih 112 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 4,8 odstoten. 7-dnevno povprečje tako znaša 132, še včeraj je bilo občutno višje, 147. 

14-dnevna incidenca pa znaša 120. Aktivnih primerov je 2.529.

S prvim odmerkom cepiva je cepljenih več kot 44 odstotkov starejših od 18 let ter skoraj 60 odstotkov starejših od 50 let. 

Polno cepljenih pa je približno 32 odstotkov starejših od 18 let in 49 odstotkov starejših od 50 let.

Kot je povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, je epidemiološka situacija ugodna, a ne smemo pozabiti, da se v bolnišnicah še vedno zdravi 122 ljudi. Bolnišnice so med epidemijo odigrale ključno vlogo, je poudaril, zdaj pa se izredno pomembno delo izvaja na primarni ravni - cepljenje. 

Covid bolnike bodo sprejemale še štiri bolnišnice, ostale pa so že oziroma bodo začele izvajati ostale obravnave. Ločena obravnava covid pacientov od ostalih pacientov ostaja v veljavi. So se pa zaradi epidemičnega vala podaljšale čakalne vrste v zdravstvu v nekaterih panogah, najbolj je to opazno na področju otorinolaringologije in ortopedije, je priznal Vindišar.

Mario Fafangel, epidemiolog Covid-19 Zdravje Mario Fafangel sporočil pomembno novico za cepljene

Kaj nas čaka?

Kot je pojasnil Vindišar, bo svetovalna skupina še vedno tedensko ocenjevala epidemiološke razmere in se odločala glede morebitnih sproščanj ali zaostrovanj ukrepov. Večjih sproščanj čez poletje se naj ne nadejamo, je dodal. Maske v zaprtih prostorih, pogoji PCT in omejitev zasedenosti prostorov na prireditvah bodo ostali v veljavi. Po njegovih besedah je ključno, da se čim več ljudi cepi, saj imamo zdaj cepiva dovolj.

Ocenil je, da organizacija v cepilnih centrih poteka dobro, poleg tega je povečana tudi izdaja digitalnih potrdil in smsPASS, da bodo državljani lažje dostopali do potrebnih potrdil. 

Ali lahko pričakujemo, da se bodo proti koncu poletja ukrepi zaostrili? Vindišar je dejal, da bo svetovalna skupina ukrepala takoj, ko bo zaznala spremembe v epidemiološki situaciji, zato te možnosti ne gre izključiti, če se bo stanje proti koncu poletja poslabšalo.

Covid-19, cepivo, AstraZeneca Slovenija Bodo vektorska cepiva stvar preteklosti?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • igorgeus 19:15 17.junij 2021.

    je kdo ze izracunal koliko drzavljanov je ze prebolelo bolezen? do zdaj bi ze morali biti prekuzeni.

  • jakec1575 22:51 15.junij 2021.

    dečki ohladite se. vsak naslednji sev je samo 0,3% različen od prvotnega. to je 0. Če ste preboleli ali cepljeni ste varni pred delta sevom. Če niste in ste mladi, je vlika moznost, da ne boste hospitalizirani. Je pa vrag ...prikaži več 60% bolj kuzen. to je minus.

  • Kmodri 22:47 15.junij 2021.

    Itak bodo dopustniki z juga prinesli indijsko varianto in po tem bo lock down.

Sorodne novice