Zdravje > Eko kotiček
30685 ogledov

Bralka naletela na ta nenavaden prizor

Lepi klinček Bralka
Bralka je v gozdu za hišo videla nekaj oranžnega ...

"V gozdu za hišo sem naletela na zanimivo gobo, ki me je spominjala na igračo. Prav takšne barve so namreč mehki naboji pištole igrače mojega sina," nam je zapisala bralka  in poslala zgornjo fotografijo. Čeprav je goba stalnica v slovenskih gozdovih, je tudi mnogi izkušeni gozdarji še niso videli v živo. 

Gre za gobo zanimivega imena, rečemo ji "lepi klinček". Na spletni strani Gobarskega društva lisička Maribor lahko preberemo, da velja v medicini oziroma v farmakologiji za gobo z zdravilnimi snovmi, saj le te zavirajo rast več mikroorganizmov, ki so za ljudi patogeni, torej deluje kot antibiotik. Goba čez čas neprijetno zaudarja, s tem pa privablja muhe in druge žuželke, da raznašajo trose. Je neužitna goba, nekateri uživajo mlado gobo, dokler je še zaprta v ovojnici, še pišejo na gobarskem portalu. 

 

Če so med rastjo izpostavljene soncu, vsebujejo celo vitamin D

Na nacionalnem portalu o hrani in prehrani Prehrana.si. so objavili obširen prispevek o gobah, ki jih lahko prav zdaj pridno nabiramo v naših gozdovih. "Užitne gobe, bodisi nabrane v naravi ali gojene, so lahko odlična popestritev našega jedilnika," opisujejo in opozarjajo, da je pri nabiranju gob v naravi pomembno, da nabiramo le gobe, ki jih zelo dobro poznamo in jih ne moremo zamenjati z neužitnimi gobami.

Nabiranje gob je v Sloveniji tudi zakonsko omejeno; posameznik lahko v enem dnevu nabere največ dva kilograma gob ali eno gobo neomejene teže, nekatere gobe pa so tudi zavarovane in jih pustimo pri miru. 

Bogate z beljakovinami

"Ocenjuje se, da je na svetu okoli 140.000 različnih vrst gob, dobro pa jih poznamo samo okoli 15.000. Od teh je okoli 3.000 različnih užitnih vrst, približno 650 pa jih uvrščamo v kategorijo t.i. medicinskih gob. Komercialno se vzgaja približno 100 različnih užitnih vrst gob, od tega le nekaj na industrijskem nivoju. Glavnino gob pridelajo v Aziji, v Sloveniji pa se komercialno gojijo predvsem šampinjoni, ostrigarji in šitake," opisujejo. 

Dodajajo, da so gobe zaradi svoje hranilne vrednosti, značilnega okusa in arome že od nekdaj zelo cenjeno živilo. So bogat vir kakovostnih beljakovin, zato so primerne tudi za vegetarijance.

Gobe vsebujejo prehranske vlaknine in zelo malo maščob. Samo z gobami pa težko pokrijemo dnevne potrebe po beljakovinah. Gobe moramo imeti v prvi vrsti za začimbe in jih uporabljati kot dopolnilo drugim beljakovinskim jedem.

Prehrana.si

Sušenje je po njihovih navedbah učinkovit način za shranjevanje gob, kot tudi ohranjanje njihovega okusa in hranilne vrednosti. Gobe so dober vir vitaminov, predvsem tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), folne kisline in celo vitamina D, kadar so bile med rastjo izpostavljene soncu. So tudi dober vir mineralov, predvsem kalcija, natrija, kalija, magnezija in železa. V suhi snovi je vsebnost beljakovin med 27 % in 48 %, maščob je med 2 % in 8 %, ogljikovih hidratov pa do 60 %.

zeliščni vrt Na vrtu Pod streho Zadnji čas, da poskrbite zanje in jih sveže ohranite celo zimo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • iravadi 08:35 01.november 2023.

    A se je probala gor usest?