Zdravje
5478 ogledov

Fakin medicinskim sestram: Ponekod vas je premalo, drugje ne

Medicinske sestre v URI – Soča URI – Soča Medicinske sestre v URI – Soča
Po sestanku s Fakinom nobenega napredka glede problemov s kadri v zdravstvu. Pomanjaknje medicinskih sester je po mnenju Fakina stvar vodstev bolnišnic, oziroma razporejanja.

"Uporabili številke in se odločali na podlagi podatkov," je po današnjem sestanku s predstavniki sindikatov s področja zdravstva na vprašanje, kako preprečiti zapiranje oddelkov, dejal minister za zdravje Samo Fakin.

Fakin: Na nekaterih oddelkih medicinskih sester premalo, na nekaterih pa ne 

"Prvi podatki kažejo, da je na nekaterih oddelkih dejansko premalo medicinskih sester, na nekaterih pa ne," pravi Fakin. "Menedžment mora poskrbeti, da je na kritičnih mestih vedno zaloga kadra, ki lahko nadomesti manjkajoče."  Fakin je prepričan, da prihaja do velikih nesporazumov glede preobremenjenosti zaradi šepanja organizacije, menedžmenta in upravljanja bolnišnic. A se je Mencingarjeva poudarja, da so ministrove predstave o tovrstnem premeščanju nerealne, saj da usposabljanje za posamezne zahtevne oddelke traja leto do dve.

Sestanek predstavnikov zdravstvenih sindikatov z ministrom tako ni prinesel nobenih dogovorov. "Nismo niti dobre volje niti optimistični," je dejala Slavica Mencingar, predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS). Fakin medtem poudarja, da je za pogajanja s sindikati sicer odgovorna vladna pogajalska skupina in da ni predvideno, da bi se posamezni ministri pogajali s posameznimi skupinami sindikatov.

"Pritlehno nam je grozil s kontrolami in nadzorom"

"Mislim, da nam je pritlehno grozil s kontrolami in nadzorom", je pogovor o standardih in normativih ocenil Zvonko Vukadinov, predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva.

S stavko niso hoteli groziti

Mencingarjeva ocenjuje tudi, da je "zelo zaskrbljujoče", ker minister ni znal odgovoriti, kako obdržati zdravstveni kader, ki je še ostal. "Dogovorili smo se, da bomo nadaljevali pogovore, ne pa konkretno kdaj in na kakšen način. Minister nam je dal vedeti, da nima mandata vlade za pogajanja z nami, kar je zelo slabo," je opozorila Mencingarjeva in napovedala, da se bo prihodnji teden, v četrtek, sestal republiški odbor sindikata delavcev v zdravstveni negi.

Mencingarjeva dodaja, da kljub razočaranju nad sestankom z ministrom ne bi želela prehitevati z grožnjo stavke, "vendarle pa ta ni tako nerealna".

Fakin za enotni plačni sistem

Sicer se je današnjega sestanka med ministrom in zdravstvenimi sindikati udeležil tudi vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek. Opozoril je, da sestanek ni bil namenjen vprašanju stavke. Kot je pojasnil, so ministra vprašali, kakšno je njegovo stališče do enotnega plačnega sistema: "Zatrdil je, da zastopa stališče vlade, da je treba ohraniti enotni plačni sistem."

stavka SVIZ Napovedi Slovenija V začetku decembra stavkovni val
Komentarjev 14
  • pajadaja 09:50 17.oktober 2018.

    najbolj zaskrbljujoče je, da si ti ljudje ne znajo predstavljati, da bi jih lahko nekdo nadziral

  • hpet 08:00 17.oktober 2018.

    Ne samo pri zdravnikih, realno je tudi med drugim zdravstvenim osebjem marsikje dosti nepravilnost. Z vsem spoštovanjem do medicinskih sester in drugega osebja, jih je tudi med njimi dosti, ki se delu izogibajo. Očitno odgovorni tega ne znajo pravilno "skomunicirati", ...prikaži več logično pa je najprej pričakovati konflikt. Vsak, ki je kdaj že prestopil prag teh ustanov je lahko to tudi videl. Na določenih oddelkih se utapljajo v delu, medtem ko so kje drugje razmere pretirano ležerne.

  • miho 08:00 17.oktober 2018.

    Kar naj pošlje kontrole in nadzor, da ocenijo realno stanje in potem Fakinu in njegovi ekipi tudi po pravici poročajo. Bodo na MZ kmalu videli koliko je ura...

Sorodne novice