Zdravje > Fitnes
185 ogledov

Kaj redi

pokovka Shutterstock
Med živila z visokim glikemičnim indeksom štejemo tudi bel kruh, palačinke, lubenico, melono, pokovko in pečen krompir.

"Glikemični indeks (GI) razvršča živila glede na dvig sladkorja v krvi po zaužitju ogljikohidratnih živil v primerjavi z glukozo ali belim kruhom," pojasnjujejo na Inštitutu za nutricionistiko. 

Na vrednost glikemičnega indeksa posameznega živila sicer vpliva veliko različnih dejavnikov. "Živila, ki vsebujejo škrob, katerega encimi enostavno razcepijo, v splošnem spadajo med skupino živil z visokim glikemičnim indeksom. Encimi namreč razcepijo vezi v škrobu, sprosti se glukoza, ki se hitro absorbira in s tem hitro zviša nivo sladkorja v krvi. Med ta živila spadajo denimo izdelki iz bele moke in viri hitro dostopnega sladkorja," pojasnjujejo. Glikemični indeks živila se lahko spreminja tudi glede na čas kuhanja, shranjevanje ali zrelost. Pri kuhanju škrob nabrekne in s tem postane bolj prebavljiv in dostopen encimom.

Pomembna je tudi vrsta sladkorja. Živila, bogata s saharozo, imajo navadno nižji glikemični indeks, kot škrobna živila. "Škrob je sestavljen iz samih molekul glukoz, medtem ko je saharoza sestavljena iz molekule glukoze in molekule fruktoze," pravijo in dodajajo, da slednja le rahlo vpliva na dvig sladkorja v krvi.

Visok glikemični indeks

"Raziskovalci na univerzi v Sidneyu so živila glede na glikemični indeks razdelili v tri skupine - na živila z nizkim, srednjim ali visokim glikemičnim indeksom," opisujejo. Med tiste, ki imajo nizek glikemični indeks, so uvrstili živila z glikemičnim indeksom pod 55, s srednjim glikemičnim indeksom med 59 in 69 ter z visokim nad 70. "Ko zaužijemo živila z visokim glikemičnim indeksom, se hitreje in v večji meri poveča količina glukoze v krvi, kar povzroči tudi povečano izločanje inzulina," opisujejo. Zaradi tega pa so živila z visokim glikemičnim indeksom bolj redilna. Velik del tega sladkorja se bo spremenil v maščobo, tudi če maščobe sploh nismo zaužili. Poleg tega povečano izločanje inzulina posledično pomeni, da imajo naši možgani manj sladkorja, zato postanemo brezvoljni in brez motivacije za gibanje in trening. Poleg tega nam višji nivo inzulina v telesu preprečuje porabo maščob in poskrbi za nov napad lakote.

Med živila z visokim glikemičnim indeksom štejemo bel kruh, palačinke, lubenico, melono, pokovko, pečen krompir in tako dalje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.