Zdravje > Intima
2903 ogledov

Čepenje nad školjko ni najboljša ideja

Stranišče
Britanska mikrobiologinja svetuje, da pokrov spustite preden potegnete vodo.

Tudi če je javno stranišče navidezno zelo čisto, naše oko kaj hitro zazna majhne zbledele kapljice, ostanke fekalij nekoga, ki je straniščno školjko uporabil pred nami. Zato se javnim straniščem najraje izognemo, če pa že, raje čepimo ali pa obložimo s toaletnim papirjem. Pa je sedenje na straniščni školjki javnega stranišča res tako nevarno?

mobilnik, telefon, postelja Mobilni telefoni Zdravje Bolj umazani od stranišča

Dr. Primrose Freestone, klinična mikrobiologina z Univerei v Leicesterju pojasnjueje, da lahko človeški urin vsebuje številne prenosljive patogene organizme, med so bakterije;  kampilobaktri, enterokoki, bakterija Escherichia coli( E. coli)  salmonela, šigele, stafilokoki, streptokoki in bakterije jersinije. V urinu lahko najdemo tudi različne viruse, kot so norovirus, rotavirus in hepatitis A in E, dodaja. 

"Tveganje, da se okužimo zaradi stika s fekalijami, seveda vedno obstaja, čeprav je malo verjetno, da zaradi sedenja na straniščni školjki,"  je za  britanski The Sun dejala znanstvenca in pojasnila, da večino črevesnih bolezni povzroči prenos bakterij iz rok v usta, po pofekalni kontaminaciji rok, hrane ali površine.

Zdravnica dodaja, da v našem prebavnem sistemu obstaja plast dobrih bakterij, nekakšen učinkovit zaščitni ščit. Poleg tega imamo tudi imunski sistem, ki nas ščiti pred boleznijo. 

Mikrobiologinja ob tem dodaja, da lahko mirno sedete na školjko, naša zadnja plat namreč večino teh bakterij že tako ali tako gosti in nekaj nove družbe jim ne more škoditi. Seveda to ne pomeni, da to storite kar tako, še prej jo, najbolje z protibakterijskimi robčki, ki jih velja imeti ves čas v torbici. 

Stranišče | Avtor: Profimedias Profimedias

Čepenje je slaba ideja

Nasploh čepenje nad školjko po njenem ni najboljša ideja, saj se mehur na tak način ne prazni pravilno, kar samo povečuje tveganje za okužbo sečil, na primer za vnetje sluznice sečnega mehurja ali cestitis. Ta sicer neudoben položaj lahko povzroči tudi poškodbe zaradi napetosti v nekaterih delih telesa.

Vsakič, ko potegnete vodo, še prej spustite straniščni pokrov. Majhne vodne kapljice z bakterijami  se namreč razpršijo naokrog, tudi na toaletni papir, vrata, ročaje in ploščice, je pokazala študija iz leta 2011.

Stranišče Zdravje Prenehajte uporabljati telefon na stranišču

Britanska strokovnjkainja za higieno zato svetuje, da pokrov spustite še preden spustite vodo in seveda, po obisku stranišča raje dobro umijte roke, toaletni papir pa porabite za objem kljuke, ki, mimogrede vsebuje precej več bakterij kot straniščna školjka. 

Na se izgonete tveganju, se z umitimi rokami neposredno ne dotikajte vrat ali kljuke,  ampak to storite s papirjem ali s komocem. Ob tem je omenila raziskave, da ljudje vse preveč pozornosti posvečamo bakterijam in virusov v stranišču in veliko premalo čistoči naših mobilnih telefon, ki vsebuje vsebujejo desetkrt več bakterij kot straniščne školjke.

Še to: Avstralski znanstveniki so v nedavni študiji ugotovili, da se na dveh kvadratnih centimetrih straniščne školjke nahaja približno 50 bakterij, kar je malo v primerjavi s računalniško tipkovnico.

Komentarjev 1
  • Ava_Matters 18:24 29.junij 2018.

    Prejel sem 24351 $ v mojem prvem mesecu in 30500 $ prejšnji mesec, saj sem delal na spletu od doma. Sem redni študent in samo delam od 3 do 4 ure na dan. Vsak mora poskusiti to delo zdaj, tako ...prikaži več da uporabite ttoo povezavo ... ●●●● ➤➤➤➤➤➤➤ www.WebJob8.Com