Zdravje > Intima
1572 ogledov

To se zgodi, če ne zdravite sifilisa

Sifilis
Posledice so lahko zelo resne ...

"Sifilis je spolno prenosljiva okužba z bakterijo Treponema pallidum, ki lahko, če ni pravilno zdravljena, povzroči dolgotrajne zaplete in celo smrt," opozarjajo na Inštitutu za javno zdravje (NIJZ) 

Sifilis po trajanju sicer delimo na zgodnji sifilis in pozni sifilis, po načinu okužbe pa na prirojeni in pridobljeni sifilis.

Gonoreja Spolna bolezen Zdravje To se zgodi,če ne zdravite gonoreje

Nevarne razjede 

"S sifilisom se lahko okužite pri direktnem stiku z značilno kožno ali sluznično spremembo oziroma razjedo med vaginalnim, oralnim ali analnim spolnim odnosom. Spremembe  se pri okuženi osebi lahko nahajajo na penisu, v nožnici, na ustnicah, v ustih ali ob analni odprtini in v zadnjiku," opisujejo na NIJZ. Okužena nosečnica pa lahko okužbo prenese na nerojenega otroka.

Prvi znaki sifilisa 

Na NIJZ opisujejo, da nastane po okužbi na vstopnem mestu neboleča razjeda ali trdi čankar, s področno povečanimi bezgavkami. Sledi razsoj po krvi in razvije se izpuščaj po dlaneh, podplatih, celem telesu ali le na posameznih delih telesa, ki ne srbi.  

"Po nekaj mesecih telo obvlada okužbo in nastopi obdobje brez težav. Nezdravljen sifilis lahko kasneje povzroči uničujoče spremembe v katerem koli organskem sistemu," dodajajo.

Na NIJZ opozarjajo še, da se prva kožna sprememba pojavi, kjer je povzročitelj sifilisa vstopil v telo: "Sprememba je običajno okrogla, neboleča razjeda, ki jo lahko spregledamo.  Zlahka jo zamenjamo za vraščeno dlako ali kakšno drugo podobno nenevarno spremembo. Razjeda je običajno prisotna tri do šest tednov in se celi sama."

poljub Nevarno Zdravje To se zgodi, če ne zdravite klamidije

Čeprav sčasoma izgine, se je potrebno zdraviti, da preprečimo napredovanje bolezni v naslednji stadij. Med drugim stadijem se lahko pojavi kožni izpuščaj in spremembe v ustih, nožnici ali zadnjiku. Izpuščaj se pokaže, ko se primarna kožna sprememba že zdravi, oziroma lahko tudi do nekaj tednov po ozdravitvi. 

"Prisotni so tudi drugi bolezenski znaki:  vročina, otekle bezgavke, boleče žrelo, izguba las na delih lasišča, glavobol, izguba telesne teže, bolečine v mišicah in utrujenost. Bolezenske težave izzvenijo ne glede na to ali se okužbo zdravi ali ne, vendar brez ustreznega zdravljenja  okužba lahko  preide v latentni stadij sifilisa," še pravijo.  

Če se ne zdravite, lahko okužba poteka brez bolezenskih težav in znakov leta in leta.  Večina oseb z nezdravljenim sifilisom ne razvije poznega stadija bolezni.  Če pa se bolezen ponovno pojavi, to je lahko 10 do 30 let po okužbi, je zelo resna. Znaki poznega stadija se najpogosteje kažejo kot prizadetost srčno-žilnega sistema in prizadetosti osrednjega živčnega sistema. V poznem stadiju sifilisa bolezen prizadene notranje organe, kar vodi v smrt. 
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.