Zdravje > Intima
1578 ogledov

Zato težje spočnejo otroka

Žurnal24 main
Dokazali s temeljito analizo njihove sperme.

Znanstvena revija Andologia je objavila prvo in zelo natančno, računalniško podprto analizo sperme debelih moških, ki samo potrjuje, da imajo predebeli moški v primerjavi z vitkejšimi, manj možnosti za spočetje otroka.

Indijski raziskovalci sporočajo, da bi morale klinike, specializirane za neplodnost, upoštevati ta negativni dejavnik, ki  še kako vpliva na človeško reprodukcijo.

Rezultati študije, v kateri je sodelovalo 1.285 moških kažejo, da debelost vpliva na zmanjšan volumen izbrizgane sperme in manjše število semenčic v semenski tekočini.

Pri debelejših moških so ugotovili slabšo kvaliteto semenčic, manjšo koncentracijo le teh, slabšo gibljivost semenčič, narasla je tudi možnost okvare DNK semenčic, kar prav tako vpliva na neplodnost.

Moška neplodnost se izraža skozi količino semenčic (nad 20 milijonov/mL), njihovo gibljivost (najmanj 50%) ter obliko oz. morfologijo. Več kot je semenčic v ejakulaciji, bolj kot so gibljive ter pravilnih oblik lažje bodo prišle do jajčeca in ga oplodile. 

"Rezultati iz našega trenutnega nabora podatkov kažejo, da so prizadevanja, ki se osredotočajo na izgubo telesne mase pred spočetjem, še kako upravičena za pare, ki se borijo z neplodnostjo," je dejal indijski strokovnjak za nepolodnost in vodilni avtor študije dr. Gottumukkala Ramaraju.

Ljudje s prekomerno telesno težo imajo nižje ravni testosterona

Prejšnje raziskave so dokazale, da prekomerna telesna teža vpliva na raven moških hormonov. Prekomerna teža je namreč za testosteron samo oteževalni dejavnik. Trebušna maščoba namreč ustvarja veliko aromataze, encima, ki testosteron nepovratno pretvarja v estrogen. Sprememba ravnovesja ima katrastrofalen učine na spermatogenezo, proces, med katerim nastajajo v semenskih cevčicah zrele semenčice.

Zato je dobro vedeti,  da je tudi za plodnost zelo pomembna zdrava in uravnotežena prehrana ter posledično pravno pravšnja telesna teža.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.