Zdravje
29352 ogledov

Izpoved mladega zdravnika: Naš svet se vrti samo okrog covida

David Zupančič Youtube/prtscr
Mladi infektolog z UKC Ljubljana je delil svoje mnenje o teorijah zarote.

Nimajo energije za pogovore na socialnih omrežjih

"Dobil sem že pozive in komentarje s strani znancev in prijateljev, da se ljudje, ki delamo s covidom-19, premalo izpostavljamo po socialnih omrežjih, saj da je tam ogromno ljudi, ki ne delajo na našem področju, pa bi se morali z njimi spustiti v diskurz," je v objavi povedal mladi zdravnik David Zupančič.

Zdravnik z Infekcijske klinike UKC Ljubljana je poudaril, da se njihov svet trenutno vrti samo okrog te bolezni. "Kot infektologi dežuramo dvakrat do trikrat na teden, delamo za vikende, ponoči. Obremenitve so izjemne, delamo s hudo bolnimi ljudmi. Enostavno in iskreno rečeno, nimamo energije priti domov in brati komentarje, ki niti niso neke iskrene prošnje za strokovno mnenje, ampak so komentarji v smislu 'bolnice so prazne', 'virus ne obstaja', za katere v bistvu ne vem, od kje izvirajo," je razložil Zupančič.

"Nihče ni načrtno zloben, a za to, kar povemo, smo odgovorni"

Verjame, da tovrstni komentarji sicer izhajajo iz osebnih stisk, a kot je dejal, po tem, ko se boriš za življenja za bolnikov praktično vsak dan, nimaš več moči za takšne debate. "Enostavno ne gre. Vsi se zavedamo, da se v tem času govori samo o koronavirusu. Širi se veliko mnenj in verjetij, ki izhajajo iz stisk v tem izrednem času. Verjamem, da nihče ni načrtno zloben, a za to, kar povemo, smo odgovorni. Moramo vedeti, od kje prihaja naše znanje in da bo na nekoga to morda vplivalo na način, da bo, če nas bo poslušal, zbolel," je opozoril infektolog.

Po njegovem mnenju to ni le odgovornost tistih, ki dajajo takšne nasvete, temveč vseh nas. "Mi se lahko odločimo, kje bomo dobili informacije, koga bomo poslušali, upoštevali. Kdo je ta človek, kakšno izobrazbo ima, kakšni so njegovi motivi? Zato moramo paziti, vsak zase, da smo res na tekočem in da ne verjamemo vsemu," je še poudaril. 

dezurni@zurnal24.si

covid-19 Covid-19 Slovenija Hude težave v Tolminu: okuženi skoraj vsi prebivalci doma upokojencev
Komentarjev 29
  • mina6 19:07 01.november 2020.

    Ha ha, irena5, čist si pametna

  • irena5 16:23 01.november 2020.

    Res eni zdaj delajo malo več, eni delamo več nonstop. NIJZ kdo so to????? vsa ta leta vlečejo plačo za nič, zdaj ko je treba delat pa tak halo. Mimogrede pa je to ena največja razpuščena neorganizirana služba, zelo nestrokovna ...prikaži večvna in služba samih amaterskih plačnih strokovnjakov?

  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 10:55 01.november 2020.

    Tudi naš svet se vrti samo še okrog korone in vašega (medicinsko-političnega) ustrahovanja in psihiranja, in smo vas milo rečeno siti. Siti smo medijev, novinarjev, politikov in komaj čakamo, da se vse skupaj konča, tako ali drugače.

Sorodne novice