Zdravje
33860 ogledov

Kazen zdravniku, ki je staršem dal bolniško

Bolan otrok
1/4
Zavarovalnica začela sistematično preverjati bolniške liste. Položnice pošilja pediatrom in zavarovancem.

"Na ZZZS imajo neverjeten program, ki takoj ugotovi, kateri starši niso bili upravičeni do nege za otroka. Posledica tega je, da sem letos že dvakrat dobil položnico za povračilo škode, ker sem neupravičeno izdal bolniški list," pravi pediater Gregor Caserman. V obeh primerih starša nista bila upravičena do nadomestila zaradi začasne zadržanosti od dela zaradi nege otroka, ker je bil otrok v bolnišnici. 

Če je otrok hospitaliziran, staršem namreč pripada le pravica do spremstva ter sobivanja ob hospitaliziranem otroku, ne pa bolniško nadomestilo. To se bo sicer z novim zakonom spremenilo, a le za starše otrok do dopolnjenega šestega leta, ki jim bo po novem poleg pravice do sobivanja v bolnišnici pripadlo tudi bolniško nadomestilo.

Otrok v bolnišnici Spremstvo velja le do bolnišnice Zdravje Triletnica v bolnišnici, a mama ne more na bolniško Otrok v bolnišnici Bolniške Zdravje Starši otrok, starejših od šest let, v zagati Otrok v bolnišnici Starši, pozorno preberite! Zdravje Nova pravila glede bolniške za otroka

Pediatre moti, da zdravnike postavljajo v vlogo "policajev", ki morajo ob obilici drugega dela med drugim ugotavljati tudi, ali je drugi starš brezposeln oz. na porodniški, ob tem, da starši včasih te podatke zamolčijo. Poleg tega se jim zdi nerazumljivo, da jim sistem sam ne onemogoči izdaje bolniškeg lista, v kolikor zavarovanec do njega ni upravičen, če ima ZZZS za to vse ustrezne podatke, na podlagi katerih lahko izdaja položnice zdravnikom. 

Pogostokrat se zgodi , da starši ne povedo, da so brez službe in zato niso upravičeni do nadomestila. Se pa tudi zgodi, da so kakšen dan več z otrokom v bolnišnici in seveda za ta dan prav tako niso upravičeni do nadomestila.

Gregor Caserman, pediater

Bolan otrok | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije pojasnjujejo, da preverjanje upravičenosti odobritve nege oz. izdaje 'bolniškega lista' s strani pediatrov ni novost, so se pa preverjanja v zadnjih letih lotili nekoliko bolj sistematično. "Pediatrom smo posredovali tudi natančna navodila glede pravilnosti ravnanja v posameznih primerih, bili pa so tudi opozorjeni na možnost sankcioniranja, če se bodo tovrstne kršitve ponavljale," pojasnjuje Peter Rutar iz ZZZS in dodaja, da pediatre najprej opozorijo, šele ob nadaljevanju kršitev pa se odločijo za povračilo škode. 

Slovenija 13.10.13, Izjava ZZZS za priznavanje nadomestila place za nego otroka, pediatrinja Slovenija Do bolniške z dokazili

A povračila škode ne terjajo le od zdravnikov, ampak tudi od zavarovancev. "Škodo je dolžan povrniti tisti, ki jo je povzročil," razlaga Rutar. "V primerih, ko ugotovimo nepravilnost pri odobritvi nege s strani osebnega zdravnika oz. pediatra, zahtevamo povračilo škode od osebnega zdravnika, če pa ugotovimo, da je zavarovanec oz. zavarovanka neupravičeno pridobil/a pravico do nege na podlagi lažnih podatkov oz. izjave, pa sankcioniramo zavarovanca/ko, tako da zahtevamo vračilo izplačanega nadomestila plače oz. nadomestila ne izplačamo."

V primerih, ko ugotovimo nepravilnost pri odobritvi nege s strani osebnega  zdravnika oz. pediatra, zahtevamo povračilo škode od osebnega zdravnika, če pa ugotovimo, da je zavarovanec oz. zavarovanka neupravičeno pridobil pravico do nege na podlagi lažnih podatkov oz. izjave, pa sankcioniramo zavarovanca oz. zavarovanko ko, tako da zahtevamo vračilo izplačanega nadomestila plače oz. nadomestila ne izplačamo.

Peter Rutar, ZZZS

Neupravičeno odobrene nege oz. izdane bolniške liste ZZZS ugotavlja v postopku obračuna in izplačila nadomestila plače. "Dejstva, ki so pomembna za priznanje oz. zavrnitev določene pravice, je tisti, ki  odloča  o  pravici, v tem primeru zdravnik oz. pediater, vselej  dolžan ugotoviti," poudarja Rutar. "Tako mora pediater, ko odloča o tem, ali staršu pripada nega za otroka, ugotavljati vse  okoliščine konkretnega  primera, pri čemer je potrebno izhajati iz dejstva, da mora imeti otrok v času bolezni oziroma poškodbe dejansko zagotovljeno  ustrezno nego."

Bolan otrok | Avtor: Profimedia Profimedia

Dodaja, da mora zavarovancu pri tem pojasniti pogoje za uveljavljanje pravice do nege, ugotovljena dejstva pa zapisati v zdravstveni karton otroka. "Pediater navedena dejstva praviloma ugotavlja na podlagi pisne izjave zavarovanca oz. starša, v kateri potrdi, da nege ni mogel zagotoviti drug starš," razlaga Rutar. "Navedena dejstva mora preveriti tudi ZZZS in če ugotovi, da je pediater kršil predpise in posledično neupravičeno izdal 'bolniški  list' praviloma  zahteva povračilo škode v višini izplačanega nadomestila." 

Pri ZZZS nam skupnih podatkov o tem, koliko povračil škode zaradi neutemeljeno izdanega bolniškega lista so zahtevali in v kakšni višini, niso posredovali. Iz podatkov o številu kršitev po posameznih območnih enotah je razvidno le, da so v eni od območnih enot od petih zdravnikov zaradi neupravičeno izdanega bolniškega lista letos terjali škodo v višini 505,58 evrov. 

Obisk zdravnika Raje dopust kot bolniška Zdravje Namesto bolniške raje vzame dopust

V dveh primerih je šlo za daljše nege kot so v pristojnosti zdravnika (dva zdravnika, 1-krat za en dan), en primer nege obema staršema za istega otroka in isto obdobje ter dva primera spremstva za istega otroka obema staršema za isti dan oz. enemu staršu za nego, drugemu za spremstvo.

Bolan otrok | Avtor: Profimedia Profimedia

Več je primerov, ko je bila nega staršu odobrena, kljub temu, da je bil drug starš nezaposlen oz. zaposlen v krajšem delovnem času. Prav tako je bilo izdanih nekaj neupravičenih neg za otroka, starega nad 18 let. Med kršitvami je tudi več primerov hkratnih neg in hospitalizacij. V enem od primerov je škodo moral povrniti starš, ki je pri pediatru podal lažno izjavo, da otrok v času koriščenja nege ni bil hospitaliziran. 

Novorojenček. Slovenija Oče ima po carskem rezu pravico do bolniškega dopusta za nego matere

Pediatri po navedbah ZZZS med razlogi za napačno izdane bolniške liste med drugim navajajo, da niso bili sezanjeni, da je otrok hospitaliziran, preobremenjenost zdravnikov, zaradi česar prihaja do napak, ali hospitalizacija preko vikenda, ko nege ne prekinejo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Fin Ledo 18:08 16.november 2017.

    Glavno da vlada podpira "begunce" medtem ko ji je za lastne državljane malo mar...

  • Jožef Koprivnikar 15:19 16.november 2017.

    Upam da to ne bo vplivalo na izrek bolniške pri starših ki nimajo kam z bolnim otrokom, v varstvo pa ga ne sprejmejo v vrtcu.To bi bil šen vzrok zakaj ne imeti otroka, poleg nenapisanih pravil pri zaposlitvi.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 13:09 16.november 2017.

    v naši mladosti so me oz. so nas pripeljali v bolnico in čao miki,če si bil dlje v bolnici so te prišli obiskat urico ali dve in konec zgodbe,telefon si itak dal da te pokličejo za karkoli,ampak danes delate otroke ...prikaži več čisto mevžaste ,kot da tekmujejo starši kdo bo bolj razvadil svojega otroka. Zdravnikom gre to vse skup na živce da ti starš cel cajt na vratu visi