Zdravje
2816 ogledov

Krka in Lek zdravstvu plačala 1,6 milijona

Tablete Profimedias
Plačila zdravnikom in zdravstvenim organizacijam.

Proizvajalci generičnih zdravil so v skladu s kodeksom transparentnosti Evropske zveze farmacevtske industrije in združenj letos prvič razkrili plačila zdravnikom in zdravstvenim organizacijam.

Kot danes poroča časnik Finance, je imel Lek lani v Sloveniji za 966.000 evrov takih plačil, Krka za 656.000, Pliva pa za okoli 330.000 evrov.

Proizvajalci originalnih zdravil morajo te podatke objavljati že od leta 2016, sicer pa v Sloveniji deluje več kot 20 podjetij in podružnic farmacevtskih multinacionalk, ki so predlani v Sloveniji za plačila zdravnikom in organizacijam v zvezi z zdravili skupaj odštela 11,7 milijona evrov, poročajo Finance.

Po pisanju časnika je Krka lani zdravnikom in organizacijam v Sloveniji nakazala 656.289 evrov, še za pet milijonov evrov pa je takih plačil opravila na več kot 70 tujih trgih, kjer deluje. Kot so ob tem pojasnili v družbi, v Sloveniji sodelujejo z nekaj več kot 160 zdravstvenimi delavci, pri plačilih pa gre za "donacije, ki so namenjene za podporo izobraževanja in organizacijo strokovnih dogodkov".

ljubljana 18.01.10, prodajne police, artikli, zdravila, prodajalna, lekarne ljub Slovenija Zdravje Tukaj porabijo za zdravila najmanj

Tudi za raziskave in razvoj

Novartis je za Lek, ki je del njegove generične divizije Sandoz, zbirne podatke o plačilih objavil že v prejšnjih letih, tokrat pa prvič tudi na ravni posameznikov. Skupaj je Novartis v Sloveniji lani opravil za 2,193 milijona evrov "prenosov vrednosti", kar je za tri odstotke več kot leto prej.

Med drugim so opravili za 571.000 evrov plačil zdravnikom, 1,1 milijona evrov zdravstvenim organizacijam, še 547.000 pa za raziskave in razvoj. V Sloveniji delujejo tri njihove družbe, pri čemer so plačila Leka znašala 966.588 evrov, plačila Novartisa Pharme Services 1,194 milijona evrov, plačila Alcona pa okoli 32.000 evrov.

Veliko zdravil v Sloveniji proda tudi hrvaška Pliva, ki je v lasti Teve, največjega generičnega proizvajalca zdravil na svetu. Lani je zdravnikom in zdravniškim organizacijam v Sloveniji plačala okoli 330.000 evrov, pišejo Finance.

tzlepotainzdravje25.02.09, kontracepcija, kontracepcijske tabletke, nosecnost, f Šokantno Zdravje Poročilo o slabih in ponarejenih zdravilih

Zdravniki ne bi o tem

Zdravniki plačila farmacevtske industrije prejemajo kot fizične osebe, pa tudi prek svojih espejev in podjetij ter prek raznih zdravniških društev in združenj, večinoma za storitve in svetovanja, del denarja pa farmacija nakazuje tudi bolnišnicam in zdravstvenim domovom, večinoma za izobraževanja.

V skladu s slovenskimi predpisi zneske na ravni posameznega zdravnika razkrijejo samo, če je ta dal za objavo soglasje, sicer pa farmacevtska družba objavi zbirni znesek. Na ravni podjetij, društev in espejev se objavi ni mogoče izogniti.

Kot so Finance poročale že lani, je v Sloveniji le okoli 36 odstotkov zdravnikov dalo soglasja za objavo podatkov o svojem finančnem sodelovanju s farmacevtsko industrijo, vsi drugi pa so to še skrivali.

ljubljana: 17.05.2007, farmacevtka, vrsta ljudi, stranke, zdravila, dnevi lekarn Statistike Zdravje Vse manj polno kritih zdravil

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • jakec42 13:44 04.julij 2018.

    Ja zdravnikom denar bolnikom pa nepreiskušena zdravila-fajn sodelovanje

  • miki1234 13:34 04.julij 2018.

    osebna zdravnica je očetu po ne vem koliko letih zdravljenja, dala v poizkušnjo novo zdravilo, ki mu ga je dala kar iz svoje lastne omarice v ordinaciji. verjetno je sama ena izmed teh skorumpiranih plačank, ki je za svoje požrešne ...prikaži več cilje pripralvjena iti celo preko trupel. zakaj se tukaj inšpektorji bolj ne poglabljajo, ko je treba majhne s.p.-jčke kaznovat pa so takoj zraven.

  • pulse 12:37 04.julij 2018.

    Težava pri teh donacijah, "ki so namenjene za podporo izobraževanja in organizacijo strokovnih dogodkov" je samo v tem, da so ti strokovni dogodki organizirani enkrat na Bahamih, drugič na Maldivih, tretjič kje drugje in da lahko v hotelski sobi, ki ...prikaži več je plačana s tako donacijo celotna družina. Tako defakto plačujejo počitnice družinskim članom zdravnikov. Zakaj takih izobraževanj ne izvedejo kje v Sloveniji?