Zdravje
14798 ogledov

Lekarna: "Nepopisna gneča, a druga farmacevtka ne odpre blagajne"

Lekarna
Bralca je zmotila vrsta na okencu za izdajo zdravil na recept. "Zakaj moram dobiti zdravila le od točno določene osebe?"

"Zakaj ne smejo vsi zaposleni farmacevti izdajati vseh zdravil? Tako bi se lahko izognili gneči, ki sem ji večkrat priča v lekarni," meni bralec. V lekarnah se morajo stranke razporediti glede na to, ali potrebujejo zdravilo na recept ali ne. Na mestu, kjer se izdajajo zdravila brez recepta, pa ne morejo delati vsi zaposleni. 

Kdo lahko izdaja katera zdravila urejajo številni predpisi s področja zdravstvene dejavnosti, katere del je lekarniška dejavnost. Temeljni akt je Zakon o zdravstveni dejavnosti, na podlagi katerega je sprejeta Odredba o seznamu poklicev v zdravstveni dejavnosti, ki določa Seznam poklicev zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev in je objavljen na spletni strani Ministrstva za zdravje

Farmacevtske strokovne delavce v lekarniški dejavnosti in njihova pooblastila za izdajo zdravil določa področni zakon, in sicer Zakon o lekarniški dejavnosti. V lekarniški dejavnosti so zaposleni magistri farmacije, magistri farmacije specialisti in farmacevtski tehniki. "Njihove kompetence se razlikujejo glede na pridobljeno kvalifikacijo, regulacija na področju zdravstvene dejavnosti pa je vodena na način, da zagotavlja največjo varnost za pacienta," pojasnjujejo v Lekarniški zbornici Slovenije. 

V 81. členu Zakona o lekarniški dejavnosti je zapisano, da je pooblaščena oseba za izdajo zdravil, za katere je potreben recept, magister farmacije z licenco. Magistri farmacije z licenco lahko izdajajo tudi zdravila, ki se izdajajo brez recepta. Magistri farmacije z dodatnimi specialnimi znanji homeopatije pa lahko svetujejo glede homeopatskih zdravil in jih tudi izdajajo. Malce drugače je s farmacevtskimi tehniki. Ti lahko izdajajo zdravila brez recepta, medicinske pripomočke, pod nadzorom magistra farmacije pa tudi zdravila, ki se izdajajo brez recepta samo v lekarnah. 

V lekarnah se lahko pacienti posvetujejo tudi s farmacevtskimi svetovalci, h katerim jih napotijo zdravniki. Gre predvsem za bolnike s polifarmakoterapijo – bolniki, ki jemljejo peti in več različnih učinkovin – in bolnike, za katere menijo, da so težave lahko povzročene z zdravili. Farmacevtsko svetovanje opravljajo magistri farmacije s strokovnim izpitom, ki imajo opravljeno specializacijo iz klinične farmacije ali specializacijo iz lekarniške farmacije in ki so pridobili dodatne specifične kompetence, za katere usposabljajo na lekarniški zbornici. 

Za vsako od omenjenih skupin zaposlenih velja različno zahtevana kvalifikacija, s tem pa je povezano tudi strokovno izpopolnjevanje. Stalno strokovno izpopolnjevanje urejata Pravilnik o strokovnem izpopolnjevanju zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev za poklic farmacevtski tehnik in Pravilnik o licencah za poklic magister farmacije. "Z določanjem najmanjšega obsega obveznega rednega strokovnega izpopolnjevanja se zagotavlja varno obravnavo pacienta v skladu z najnovejšimi strokovnimi smernicami," pojasnjujejo na Lekarniški zbornici.

Zakon predpisuje tudi globe, če farmacevtski strokovni delavec prekrši omenjena pravila. Globa znaša od 1.000 do 5.000 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Bella_Torrens 17:25 25.september 2018.

    Google zdaj vsakih štiri dni plača 4368 EUR do 5285 EUR za delo na spletu od doma. Sem se pridružil tej službi pred 3 meseci in zaslužil 36297 € v prvem mesecu tega posla. To delo je res neverjetno in ...prikaži več mi daje veliko mojih prihodkov vsak dan. Vsakdo lahko to opravi in zasluži več dohodka na spletu 0d doma, kot sem jaz. Sledite tej strani ....... ➥➥➥ ➥➥ ➥➥➥ www.WebJob98.Com

  • smuc 16:42 24.september 2018.

    V Ljutomeru imajo tudi ločeni okenci za zdravila na recept in brez recepta ampak obe okenci delata vse, ni treba čakati.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 15:40 24.september 2018.

    ljudje ste čedalje bolj neučakani,če je vrsta treba počakat,če že skozi brskate po telefonu pa dajte še tist cajt da bo lažje čakat.lekarnar mora za vsako zdravilo napisat kaj in koliko in svetovat zraven in se seveda potem vleče