Zdravje
5576 ogledov

Mlada psihiatrinja opisuje, kako je prebolela covid-19

Covid-19 Profimedia
Četudi v zmerni obliki prebolevanje "ni nujno mačji kašelj".

"Številne slovenske družine so v preteklih dneh ali tednih na obisk dobile - korono," pišejo Mladi zdravniki na Facebooku in dodajajo zapis mlade specialistke psihiatrije, ki se je soočila s to boleznijo. Četudi v zmerni obliki bolezni njeno premagovanje "ni nujno mačji kašelj". 

Covid-19 Covid-19 Slovenija Napoved za Slovenijo: Najhuje šele prihaja, vrh epidemije bo sredi novembra

"Sem zdravnica, specialistka psihiatrije, mama desetletnice in šestletnice, žena moža, ki je najverjetneje v naš dom vnesel koronavirus," je v zapisu napisala mlada psihiatrinja. "Pravočasno sva izolirala družino in zdi se, da okužbe nisva širila okrog. Zbolela sva oba. To je zapis naših krompirjevih počitnic, ko je bil krompir sreča, da sta hčerki ostali zdravi."

Covid-19 Slovenija Najbolj črn dan doslej: V teh občinah je stanje najslabše

Dodaja, da je covid-19 njeno telo, telo mlade, zdrave nekadilke in rekreativne tekačice pošteno utrudil in razbolel. "Kosti so bolele, kot bi jih lomil, pljuča so bila premajhna in zrak preredek. V glavi je vladal občutek tenzije in kljuvanja, v mišicah zbadanje. Nisem imela moči in energije, počutila sem se krhko in šibko," je zapisala. "Če bi lahko, bi preležala in prespala dan. Preko noči je bila bolezen do mene prijaznejša, takrat nisem kašljala, paracetamol je ponoči izbojeval bitke z bolečinami. Bolezen si je v celoti podredila moje telo. Presenetilo me je, da ga je premetavala tako nepredvidljivo in neprizanesljivo. Lastne izkušnje in dosedanje poznavanje prebolevanja bolezni niso bile uspešen vodnik pri trenutni bolezni. In to je dodatno načelo občutek obvladljivosti, predvidljivosti in varnosti."

Številne slovenske družine so v preteklih dneh ali tednih na obisk dobile - korono. O zdravilni moči občutka, da je...

Objavil/a Mladi zdravniki Slovenije dne Nedelja, 01. november 2020

Drugo bojno polje so bili strahovi pred tem, kaj bo sledilo. "Zaskrbljenost in bojazen, ki sta v še večji meri pogledala iz dvoje parov mladih oči, ko sem poleg moža zbolela tudi sama. V tistem trenutku sva sklenila, da režim izolacije obolelih članov družine za nas ni več vzdržen. Sicer smo še vedno nosili maske, nisva pa bila več fizično izolirana ob hčera," je zapisala specialistka psihiatrije. "Tako sva ju lahko objela, ker sta objem in bližino zelo potrebovali. In potem smo počasi iz dneva v dan izbojevali nov dan. Ustvarili smo novo vsakodnevno rutino. Kuhinja je predstavljala izlet v slaščičarno, balkon izlet na Šmarno goro, tuš v kopalnici vodni park in spalnica z računalnikom obisk kinodvorane."

covid-19 Opozorila Zdravje Stanje je slabše, kot si mislite

Kot družino so jih opogumljali sporočila sorodnikov, prijateljev in kolegov. "Skrb sodelavcev in dobronamerni nasveti so vzbujali občutek, da so stvari kolikor toliko pod kontrolo in da bo minilo," je še zapisala. "Občutek, da je ljudem za ljudi iskreno mar, je vrednota, ki jo velja v teh težkih časih še toliko bolj krepiti in negovati, saj na nek način deluje zdravilno in opogumljajoče. Hvala vsem in vsakomur."

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 7
 • Kirka 11:31 02.november 2020.

  Ampak, tako je tudi pri gripi: 40C vročine, boli vsaka kost in mišica, potenje, kašljanje...Včasih smo pili čaj z limono in medom, jemali tablete, ležali, pa še kakšni kisovi obkladki so pri višji vročini prišli v poštev. Ko je vročina ...prikaži veča ponehala, pa ajd v šolo in v službo! Pa ni bilo interneta, da bi vsakemu povedali, kako smo trpeli!

 • Avatar stoychi
  stoychi 09:19 02.november 2020.

  .....in nato so živeli do konca svojih dni in še naprej ;)

 • Avatar Sarah_Amies
  Sarah_Amies 08:38 02.november 2020.

  Na delovni čas s polnim delovnim časom zaslužim več kot 25000 USD na mesec. Prejšnji mesec je moj ček na plačo znašal 26385 USD, samo 3 ure sem delal na prenosnem računalniku. To počnem .......... >>>>>>>>>>> www.DouCash.Com

Sorodne novice