Zdravje
739 ogledov

Možnost predčasnega cepljenja z drugim odmerkom

Cepljenje
V primeru velikega števila obolelih bodo otroci drugi odmerek cepiva začeli dobivati prej, pravijo na NIJZ.

Če niste prepričani, ali ste cepljeni proti ošpicam (oziroma ali je cepivo v vašem telesu razvilo protitelesa), na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujejo testiranje oziroma analizo krvi. Za ugotavljanje protiteles je potreben odvzem vzorca venske krvi na običajen način, nalog za laboratorijsko testiranje pa izda lečeči zdravnik.

Testiranje je samoplačniško

Vendar pozor, testiranja krvi na protitelesa ošpic načeloma ne krije vaše zdravstveno zavarovanje, razen, ko gre za bolniki s huje okrnjeno imunostjo, dojenčke, mlajši od 6. mesecev in nosečnice, ki so bile v stiku z virusom ošpic, pojasnjujejo na NIJZ.  "V teh primerih je testiranje brezplačno. Za vse ostale je testiranje samoplačniško."

Za testiranje boste plačali dobrih 12 evrov, izvid pa boste najverjetneje dobili v dveh dneh. Medtem ko so v laboratoriju medicinske fakultete doslej analize izvajali enkrat tedensko, so jih, zaradi velikega povpraševanja, začeli izvajati pogosteje.

Testiranje izvajajo: Laboratorij za javno-zdravstveno virologijo NLZOH, Oddelek za medicinsko mikrobiologijo Kranj NLZOH, Oddelek za medicinsko mikrobiologijo Maribor NLZOH ter Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Za odrasle samoplačniško tudi cepljenje

Samoplačniško je tudi cepljenje, razen v primerih, če ste bili z okuženo osebo v stiku. Cena po ceniku NIJZ je 20,50 evra, cepljenja izključno proti ošpicam pa ni mogoče opraviti, saj je cepivo za ošpice del kombiniranega cepiva proti proti ošpicam, mumpsu in rdečkam.

Zdravje Ošpice: Najpogosteje kličejo tisti, ki so do sedaj zavračali vsa cepljenja

Oba obolela otroka cepljena z enim odmerkom

V Sloveniji smo doslej zaznali tri primere ošpic, pri prvih dveh - dveletnem otroku ter odraslem moškem - je do okužbe prišlo v tujini, predšolski otrok iz Primorske naj bi se okužil v Sloveniji. Medtem ko oče ni bil cepljen, sta bila otroka cepljenja s prvim odmerkom. Po podatkih NIJZ je zaščita po prvem odmerku med 95 in 98 odstotna.

Prvi odmerek cepiva otroci dobijo po dopolnjenem prvem letu starosti, drugega pa pred vstopom v šolo. Med enim in drugim cepljenjem sicer mora preteči en mesec. "Program cepljenja je zasnovan tako, da cepljenja v največji možni meri pridruži sistematskim pregledom otrok. V kolikor bi drug odmerek dajali našim otrokom en mesec za prvim odmerkom, bi morali otroci še enkrat več obiskati zdravnika," pojasnjujejo na NIJZ, kjer pa ne izključujejo možnosti, da bi otroke začeli cepiti z drugim odmerkom prej. "Ob pojavu velikega števila zbolelih bi lahko spremenili in prilagodili priporočila ter cepili prej. Zaenkrat to ni potrebno."

NIJZ: Dojenje ne ščiti pred okužbo

Na NIJZ ob tem zanikajo tudi informacije, da bi cepljeni otroci (gre za živo cepivo), bili po cepljenju prenašalci okužbe. Pojasnjujejo pa tudi, da dojenje pred okužbo ne ščiti: "Materina protitelesa delno zaščitijo novorojenčka, imunost po rojstvu upada, nivo materinih protiteles se znižuje. Mati ima protitelesa po cepljenju ali pa po prebolelih ošpicah. Dojenje ne ščiti pred okužbo."

Ošpice Zdravje Ošpice: kako se prenašajo, kdaj si kužen in zakaj so tako nevarne

 

Komentarjev 5
  • VF55 09:31 18.januar 2018.

    Vse kar si jaz želim, je samo resnica s strani uradne medicine oz. farmacije, enotna resnica, ker tu gre za dejstva ne filozofijo. Pa kakršnakoli že je ta resnica, samo da veš za kaj se odločaš.

  • VF55 09:26 18.januar 2018.

    Dobila ustni potrdilo na štiri oči od medicinskega strokovnjaka, da cepljenjčki lahko prenašajo cepilne ošpice. Ne vem, ali zavaja NIJZ ali novinarji po svoje priredijo...ampak oboje seje nezaupanje do medicinske stroke

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 17:10 16.januar 2018.

    Itak da dojenje ne ščiti, če pa so matere cepljene. Samo naravno prebolela okužba, podaja protitelesa dalje dojenčku preko dojenja. Glede prenašalcev cepljenčkov, sem pa že ene parkrat podala jasne raziskave, ki ugotavljajo da cepljenčki tudi še 6 mesecev prenašajo ...prikaži več ošpice naokrog - ne vsi cepljenčki. Ampak vsak cepljeni je potencialni prenašalec. Kakorkoli - očitno je, da NIJZ zavaja in ne bere raziskav, ki niso plačane s strani farmacije.

Sorodne novice