Zdravje > Otrok
6142 ogledov

Nov primer ošpic

ošpice Profimedias
Primer ni povezan s Pediatrično kliniko v Ljubljani.

 V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so v nedeljo potrdili primer ošpic pri predšolskem otroku, ki je bil v preteklosti cepljen z enim odmerkom cepiva proti ošpicam, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Ta primer ošpic ni povezan s Pediatrično kliniko v Ljubljani, vir okužbe pa še ni znan, dodajajo.

Zdravje Ošpice: Najpogosteje kličejo tisti, ki so do sedaj zavračali vsa cepljenja

Otrok je bil v vrtcu

Bolezen pri otroku poteka brez zapletov, zato je bil večino časa v domači oskrbi. Tik pred pojavom bolezni je bil otrok tudi v vrtcu: "Starši otrok, ki obiskujejo isti vrtec, so bili o okužbi obveščeni. Prav tako so jim svetovali, naj pri otroku preverijo cepilni status z dodajanjem manjkajočih odmerkov cepiva," so zapisali na NIJZ.

Bolnišnica Bolezen Zdravje Okuženi ošpice trosil tudi po Izoli

Okužil naj bi se v Sloveniji

Kje se je otrok okužil z ošpicami, še preverjajo, a neuradno naj bi se to zgodilo v Sloveniji, navaja STA. Tudi ta otrok naj bi prihajal s Primorske. Ni pa primer okužbe povezan z vnosom ošpic na pediatrično kliniko Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. 

V javnosti kroži informacija, da odrasel moški, ki je na Pediatrični kliniko UKC Ljubljana pripeljal otroka, ni bil okužen z virusom ošpic, temveč je šlo za norice. To ne drži, gospod je bil okužen z virusom ošpic, kar je potrdila tudi laboratorijska preiskava. V skladu s tem so bili izvedeni utemeljeni in sorazmerni ukrepi za preprečitev širjenja okužbe, navaja NIJZ.

Tja je namreč 4. januarja prišel odrasli z ošpicami, na kliniki je bil v stiku s 250 ljudmi. Nato se je izkazalo, da je bil okuženi še v Izoli v zdravstvenem domu in na urgenci. V zdravstvenem domu je bilo virusu izpostavljenih 41 oseb, na urgenci 31, v družinskem krogu in med sodelavci 13 oseb.

 

Komentarjev 5
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 20:10 15.januar 2018.

    Resno se sprašujem, če niti novinarji, niti zdravniki pojma nimajo kaj so vodene koze in kaj ošpice. Namreč pri člankih in cepilnih plakatih za ošpice, se ves čas daje slike od vodenih koz. Zdej... lahko da je tole predpriprava (sublimirana ...prikaži več sporočila) na ustrahovanje ljudi, da so vodene koze smrtne. Ali pa pač tisti, ki objavljajo take stvari, dejansko nimajo tri čiste kakšna razlika je med ošpicami in kakšna med vodenimi kozami.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 20:03 15.januar 2018.

    Predšolski otroci so polno cepljeni z enim odmerkom, in seveda rekla kazala imajo 98% zaščito. No, takole pa kažejo statistike v Nemčiji - efektivnost cepiva 40%. www.efi-online.de/wp-content/uploads/2014/10/VaccineFreeChildrenHealthier.pdf

  • Rudman 16:06 15.januar 2018.

    Nevem kaj vam je s temi ospicami. Nevarne so postale tedaj, ko se je pricelo intenzivno cepljenje. Veliko zdravnikov je javno izrazilo zaskrbljenost, ker ljudje ne pridobijo naravne imunosti. Ce ne veste, kako jih preboleti vzemite kaksno staro knjigo, katera ...prikaži več je bila izdana pred cepljenjem. Eno taksno imam in noter je zapisano, kako je potrebno ravnati pri vseh teh danes smrtnih boleznih, kaj je priporoceno uzivati cesar se je potrebno izogibati in seveda kdaj nastopijo komplikacije.

Sorodne novice