Zdravje
196 ogledov

Nov korak na poti do cepiva proti covidu-19

Cepljenje proti covid-19 Profimedia
Ameriški farmacevtski velikan Pfizer in nemški BioNTech sta pri Evropski agenciji za zdravila (Ema) v ponedeljek vložila vlogo za pogojno dovoljenje za promet s svojim cepivom proti covidu-19 v Evropski uniji.

Klinična testiranja so pokazala, da je cepivo 95-odstotno učinkovito in brez pomembnejših stranskih učinkov. V skupni izjavi so danes sporočili, da bi bilo v primeru odobritve lahko cepivo v EU na voljo do konca leta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sporočili so tudi, da je Ema v ponedeljek potrdila sprejem njihove vloge. Glavni izvršni direktor Pfizerja Albert Bourla je sprejem vloge pozdravil kot še en pomemben mejnik v njihovih skupnih prizadevanjih z BioNTechom, da ublažijo zdravstveno krizo.

Cepljenje proti covid-19 Koronavirus Zdravje Tako se bo začelo cepljenje proti covid-19 pri nas

Ema je danes sporočila, da bodo najkasneje 29. decembra pripravili izredno srečanje, na katerem bodo odločili o dovoljenju za cepivo proti covidu-19, ki sta ga razvila BioNTech in Pfizer, če bodo seveda predloženi podatki dovolj trdni, da bodo lahko sklepali o kakovosti, varnosti in učinkovitosti cepiva.

Vlogo za pogojno odobritev svojega cepiva proti covidu-19 naj bi pri Emi v ponedeljek vložilo tudi ameriško farmacevtsko podjetje Moderna.

Moderna ter Biontech in Pfizer so sicer pri ameriški zvezni Upravi za hrano in zdravila (FDA) že vložili vlogo za dovoljenje za nujno uporabo svojih cepiv poti covidu-19 v ZDA, še navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Covid-19, kitajsko cepivo covid-19 Zdravje Kaj se dogaja s slovenskim cepivom?

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.