Zdravje
2719 ogledov

Kaj se dogaja s slovenskim cepivom?

Covid-19, kitajsko cepivo Epa Covid-19, kitajsko cepivo
Slovenski raziskovalci svoje cepivo še vedno razvijajo.

Za klinična testiranja so potrebni precej večji finančni vložki

"Trenutno potekajo raziskave na hrčkih, testiramo, kako učinkovito je cepivo. Ko smo začeli, še ni bilo jasno, kakšen je primeren pristop, zato je dobro, da se je toliko znanstvenikov lotilo razvijati cepivo," je o stanju slovenskega cepiva, ki ga razvijajo na Kemijskem inštitutu, v Odmevih dejal Roman Jerala.

Dodal je, da so za klinična testiranja sicer potrebni precej večji finančni vložki, "morda celo tisočkrat večji". So pa po njegovih besedah raziskovalci razvili platformo, ki za covid-19 najbrž ne bo prišla v poštev, ker so se druga cepiva že izkazala uspešna, bodo po morda prišla prav v primeru kakšne druge epidemije, če do nje pride.

Rusko cepivo očitno precej učinkovito

Na vprašanje, kaj se dogaja z ruskim cepivom, je Jerala odgovoril, da se je očitno izkazalo za dokaj učinkovito, testirali naj bi ga na 18 tisoč posameznikih in ugotovili, da je zaščita 91-odstotna, po 42 dneh pa celo 95-odstotna. Rusko cepivo po njegovih besedah temelji na podobni tehnologiji kot cepivo proizvajalca AstraZeneca.

Vseeno pa je opozoril, da ocene cepiv trenutno temeljijo na izjavah za medije, ne na pravih študijah. Prave ocene bo lahko podala Evropska agencija za zdravila (EMA). 

Najdlje v razvoju je trenutno farmacevtsko podjetje Pfizer, ki je zaključil s testiranjem in že vložil vlogo, trenutno pri EMI poteka ocenjevanje rezultatov. Njihova tehnologija je po besedah Jerale podobna kot pri farmacevtskem podjetju Moderna. "Cepivo je enako, spremnimo samo genski zapis. To omogoča, da lahko zelo hitro začnemo testirati. Jaz mislim, da je tudi za bodoče to tip cepiv, ki obeta, da ga bomo lahko najhitreje dobili tudi v primeru drugih pandemij," je pojasnil.

Nimajo še rezultatov, kako bo cepivo delovalo po dlje časa

Glede na sestavine Jerala meni, da gre za zelo varno cepivo, visoka tehnologija, s katero RNK vnesemo v telo, tam največ nekaj tednov producira virusne proteine, proti katerim se nato tvorijo protitelesa. "Je pa te številke treba jemati z nekoliko rezerve, zaradi statistične variacije se lahko to nekoliko spremeni," je opozoril Jerala. Pojasnil je, da nimajo rezultatov, kako bi cepivo delovalo po pol leta oziroma kakšne stranske učinke bi imelo, "ampak vse, kar vemo o mehanizmu, daje dokaj veliko verjetnost, da ne bo imelo nobenih dolgotrajnih stranskih učinkov".

Po njegovem mnenju je ključno, da čim prej cepimo tiste ogrožene, recimo prebivalce v domovih za starejše in zdravstveni kader. "Če dosežemo dovolj visoko zaščito, potem se bodo te grozljive številke zmanjšale in upam, da ne bo prišlo do naslednjega vala," je zaključil Jerala.

Cepljenje proti covid-19 Koronavirus Zdravje Tako se bo začelo cepljenje proti covid-19 pri nas

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • Avatar Ruth_Wright
    Ruth_Wright 11:39 28.november 2020.

    Na spletu s prenosnim računalnikom zaslužim veliko denarja (100 € do 200 € / h). Prvi mesec sem prejel ček za 28536 €, to spletno delo je preprosto in enostavno, ni mu treba iti v pisarn0 .... >>>>> www.MagnifyIncome.Com

  • lulibuc 08:46 28.november 2020.

    Vtaknite si ga v fašistične šupke

  • rafo 08:33 28.november 2020.

    Kemijski inštitut bo razvil neuporabno cepivo , ko bo epidemije že zdavnaj konec