Zdravje
5116 ogledov

Nova velika raziskava o učinkovitosti cepiv

Cepljenje Epa
Oxford je danes objavil novo veliko študijo glede cepiv.

Oxford je objavil študijo, v katero so zajeli 700 tisoč ljudi v času od decembra lani do avgusta letos. Pokazala je, da je cepivo Pfizerja bolj učinkovito zoper delta različico novega koronavirusa kot cepivo AstraZeneca, zato pa se po drugi strani zaščita, ki jo nudi, hitreje manjša, poročajo britanski mediji.

Oseba, ki je pred mesecem dni prejela drugi odmerek cepiva Pfizerja je 90 odstotkov bolj zaščitena od delta različice kot necepljena oseba, je pokazala študija. Dva meseca po prejetju druge doze se razlika zmanjša na 85 odstotkov, po treh mesecih pa na 78 odstotkov. 

Glede na študijo cepivo AstraZenece nudi 67-odstotno zaščito po enem mesecu, 65 po dveh in 61 po treh. 

Po petih mesecih izenačeno 

Po štirih do petih mesecih se nivo zaščite, ki jo nudita Pfizer in AstraZeneca, izenači, je navedeno v študiji. Strokovnjaki, ki so sodelovali pri študiji, pri tem izpostavljajo, da je kljub manjšanju nivoja zaščite čez mesece skupna zaščita še vedno "izredno visoka". 

Dodajajo, da so opazovali predvsem skupno zaščito zoper bolezen covid-19, ne pa zaščito zoper težjega poteka bolezni in hospitalizacije, kar je tudi pomembno pri evalvaciji učinkovitosti cepiv. 

Študija je objavljena v času, ko nekatere države že razmišljajo o cepljenju s tretjo dozo cepiva. 

Pri nas je, kot smo poročali, dr. Bojana Beović napovedala uvedbo tretjega odmerka cepiva proti covidu-19 za vse imunsko oslabele posameznike, ki so se na prva dva odmerka cepiva slabše odzvali, in za skupine, ki so v nevarnosti za hujši potek bolezni. Več o tem preberite na tej povezavi. 

Cepljenje QR koda zeleno potrdilo Slovenija Je pogoj PCT diskriminatoren do necepljenih? Zagovornik odgovarja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1