Zdravje
2589 ogledov

Novi virus je hujši kot sars

virus koronavirus Epa
Število okuženih s novim koronavirusom je preseglo število okuženih med epidemijo sarsa v letih 2002 in 2003.

Novi koronavirus je na Kitajskem zahteval že 132 življenj, število okuženih je naraslo na skoraj 6000 in preseglo število okuženih med epidemijo sarsa v letih 2002 in 2003. Med epidemijo sarsa, ki je trajala okoli osem mesecev od konca 2002 do avgusta 2003, je bilo okuženih 5327 ljudi, zahtevala pa je 349 življenj.

Število okuženih z novim koronavirusom 2019-nCoV na Kitajskem je medtem po podatkih oblasti doseglo 5974, umrlo je 132 ljudi.

Več kot 60 okuženih izven Kitajske

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije in državnih oblasti pa so izven Kitajske doslej potrdili več kot 60 primerov okužb, od tega največ na Tajskem (14).

V Nemčiji so v torek potrdili še tri okužbe z novim virusom, skupno štiri. Vsi trije na novo okuženi so zaposleni v podjetju Webasto, kjer dela prvi okuženi v državi. Vsi trije so v bolnišnici v karanteni, več ljudi, ki so bili v stikih z njimi, pa testirajo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Franciji so v torek prav tako poročali o četrtem primeru okužbe. Gre za starejšega kitajskega turista iz province Hubei, kjer se nahaja Wuhan. Moški je v težkem stanju v pariški bolnišnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Koronavirus Slovenija Na najbolj prizadetem območju ni Slovencev

Evakuacija iz Wuhana v teku

Iz Wuhana so medtem v Tokio danes že prepeljali prvih 200 Japoncev, ki jih bodo najprej namestili v bolnišnico v karanteno. Na izvide testiranj bodo morali nato počakati doma. Okoli 650 japonskih državljanov še čaka na odhod, poroča britanski BBC.

Mesto je danes zapustilo tudi okoli 200 Američanov, ki so bili večinoma zaposleni na ameriškem konzulatu v mestu. Po poročanju CNN bodo morali ob prihodu v ZDA ostati v izolaciji v letališkem hangarju do dva tedna.

Iz Wuhana naj bi prepeljali tudi državljane EU, in sicer z dvema letaloma. Na prvem naj bi bilo okoli 250 Francozov, na drugem pa več kot sto državljanov iz drugih članic EU. Zaenkrat bodo lahko potovali le zdravi državljani brez simptomov.

Velika Britanija medtem ureja evakuacijo okoli 200 Britancev.

virus koronavirus | Avtor: Epa Epa

Avstralski premier Scott Morrison pa je sporočil, da nameravajo okoli 600 evakuiranih avstralskih državljanov za okoli dva tedna zadržati v karanteni na od Avstralije 2000 kilometrov oddaljenem Božičnem otoku. Napoved je že naletela na kritike, saj je otok znan po spornem migracijskem centru zaradi neustreznih razmer in kršitev človekovih pravic. V centru za tisoč ljudi je sicer trenutno nameščena samo ena štiričlanska družina, navaja BBC.

Na ameriški univerzi Johns Hopkins so na spletu objavili zemljevid, na katerem je možno spremljati, koliko je potrjenih primerov okužb in kje vse so potrjene okužbe. 

Strokovnjak kitajske komisije za zdravje je medtem ocenil, da bi virus lahko vrhunec dosegel v desetih dneh.

Novi virus Zdravje V Sloveniji lahko pričakujemo uvožene primere

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • rafo 09:10 29.januar 2020.

    okuženih je menda več kot 60.000 ,mrtvih pa nekaj tisoč ,tuji mediji,kitajska kot ponavadi zavaja s podatki