Slovenija
650 ogledov

Na najbolj prizadetem območju ni Slovencev

Koronavirus Epa
Na Kitajskem, kjer razsaja koronavirus, naj bi bilo okoli 300 Slovencev. Kitajci medtem krepijo ukrepe proti demonskemu virusu.

Na območju kitajskega mesta Wuhan, kjer je izbruhnil skrivnostni virus, po zdaj znanih informacijah ni Slovencev, pravijo na zunanjem ministrstvu. Po njihovih informacijah je sicer na Kitajskem najmanj 150 Slovencev, ki so se doslej javili veleposlaništvu v Pekingu, vseh pa naj bi bilo na Kitajskem vsaj še enkrat toliko.

"Slovenci na Kitajskem ne sporočajo, da bi se kdo nahajal v kakšni težavni situaciji," je dejal vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter. Večina Slovencev na Kitajskem živi v okolici Hongkonga in Šanghaja, gre predvsem za poslovneže, predstavnike slovenskih podjetij in študente. Informacij, da bi bil kdo od slovenskih državljanov na najbolj kritičnem območju, ki je pod karanteno, za zdaj ni, je poudaril Šter.

Številne države pripravljajo evakuacijo svojih državljanov iz mesta Wuhan v provinci Hubei, kjer je novi virus izbruhnil. Na tem območju je več kot 50 milijonov ljudi, med njimi več tisoč tujcev, praktično odrezanih od sveta, saj so oblasti prekinile vse prometne povezave.

kitajski virus 2019nCoV Znanstveniki Zdravje Hitrost širjenja je zakrbljujoča, v Evropi prvi prenos virusa

Xi Jinping: Kitajska vodi boj proti demonskemu virusu

Virus je bil do zdaj usoden za 106 ljudi, število okuženih pa se je v enem dnevu skoraj podvojilo na 4515. Kitajski predsednik Xi Jinping je zatrdil, da vlada vodi resen boj proti demonskemu virusu, ki razsaja v državi. Ob tem je obljubil transparentnost pri informiranju javnosti o prizadevanjih za zajezitev virusa.

"Epidemija je demon in ne smemo dopustiti, da se ta demon skrije," je dejal Xi na srečanju z generalnim direktorjem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom. "Kitajska vlada je vselej zavzela odprt, transparenten in odgovoren pristop do pravočasnega objavljanja informacij o epidemiji notranji javnosti in drugim državam," je zagotovil Xi.

wuhan virus | Avtor: Epa Epa

Večina žrtev v provinci Hubei

Kitajske zdravstvene oblasti so v provinco Hubei, ki je žarišče izbruha, napotile skupno že skoraj 6000 zdravstvenih delavcev iz vse Kitajske, da bi okrepili ekipe v prenapolnjenih in preobremenjenih bolnišnicah.

V provinci z 58 milijoni prebivalcev so zabeležili več kot 2700 od skupno okrog 4500 potrjenih primerov okužb. Od skupno 106 smrtnih žrtev, ki jih je doslej terjal virus, so jih sto našteli prav na tem območju.

Najbolj prizadeto območje je praktično odrezano od sveta. Ukrepi za zajezitev virusa veljajo tudi drugje po državi. V več mestih je ustavljen javni promet, marsikje je obvezno nošenje maske. Odpovedane so bil številne slovesnosti ob kitajskem novem letu, podaljšali so obdobje počitnic in preložili začetek novega semestra v šolah. 

Začasno so ustavili potovanja kitajskih turističnih skupin tako znotraj kot izven države in pozvali vse državljane, naj preložijo potovanja v tujino.

Novi virus Zdravje V Sloveniji lahko pričakujemo uvožene primere

Pripravlja se evakuacija tujih državljanov

Številne države medtem pripravljajo evakuacijo svojih državljanov iz 11-milijonskega Wuhana. Iz Francije bo prvo letalo tja poletelo v četrtek, v Pariz pa se bo vrnilo konec tedna. Danes bo iz Wuhana poletelo letalo z 240 ameriškimi državljani na krovu. Evakuacijo svojih državljanov je potrdila tudi Japonska. V četrtek in petek naj bi se domov vrnilo tudi približno 700 južnokorejskih državljanov. 

Prošnjo za evakuacijo so na svoja veleposlaništva naslovili tudi državljani Srbije, Avstralije in Indije, ki so na ogroženem območju. Načrte za evakuacijo svojih državljanov iz Wuhana pripravljajo tudi Indonezija, Tajska, Šrilanka in Filipini.

Med ujetimi v mestu Wuhan so tudi hrvaški državljani. Hrvaško zunanje ministrstvo jim je že ponudilo možnost evakuacije. Najverjetneje bodo evakuirani skupaj z državljani drugih članic EU. 

Coronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Potrjeni primeri okužbe izven Kitajske

Vse več okuženih z novim koronavirusom je tudi zunaj Kitajske, doslej so potrdili 47 primerov. V Nemčiji so zabeležili prvi prenos virusa s človeka na človeka na evropskih tleh. 33-letnik, pri katerem so v ponedeljek zvečer potrdili okužbo z novim virusom, se je okužil od kitajske kolegice med usposabljanjem v enem od podjetij na jugu Nemčije.

V Celovcu so medtem ovrgli sum okužbe z novim virusom pri 50-letniku, ki so ga v ponedeljek izolirali. Dva suma okužbe so ovrgli tudi na Dunaju.

Gradnja nove bolnišnice v mestu Wuhan Svet Kitajci bodo v šestih dneh zgradili novo bolnišnico

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • kapibara 09:49 30.januar 2020.

    Nismo mi tam.. pridejo pa oni k nam..