Zdravje
38868 ogledov

Odlok že velja, so na 450 tisoč ljudi kar pozabili?

Covid-19 maske PCT Profimedia
Od polnoči velja nov odlok, ki določa, da morajo v karanteno tudi polno cepljeni, če niso prejeli poživitvenega odmerka. Nič pa, kaj je s prebolevniki.

Odlok, ki so ga pozno zvečer objavili v Uradnem listu pravi, da po visoko tveganem stiku v karanteno ni treba le tistim, ki so prejeli poživitveni odmerek cepiva Pfizer ali Moderna "v skladu z navodili in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje".

Na NIJZ smo želeli preveriti, kaj je s prebolevniki, ki so se cepili ali s polno cepljenimi, ki so bili potrjeno okuženi, a so nas, čeprav se odlok izrecno sklicuje na njihova navodila in priporočila, preusmerili na ministrstvo za zdravje. "Za interpretacijo vladnih odlokov se prosim obrnite na resorno ministrstvo in strokovno skupini na ministrstvu za zdravje," so nam odgovorili na vrsto naših vprašanj.

Tako odlok razumemo mi. Vsi nepolnoletni bodo morali v karanteno. Poživitveni odmerek je namreč priporočljiv za vse osebe nad 18 let, kar pomeni, da poživitvenega odmerka sploh ne morejo dobiti. 

Preboleli ga ne potrebujejo, lahko pa ga dobijo. Kaj to pomeni za karanteno?

Poživitven odmerek je odmerek, ki ga oseba prejme po zaključeni osnovni shemi cepljenja za poživitev in podaljšanje zaščite po osnovnem cepljenju. "Osebe, ki so dokazano prebolele covid-19 in so bile polno cepljene, poživitvenega odmerka ne potrebujejo (če polno cepljen prebolevnik, kljub temu želi prejeti poživitven odmerek, se ga lahko cepi)," v navodilih in priporočilih za cepljenje, ki so jih objavili 14. decembra, piše NIJZ.

Oseba, ki je bila v visoko tveganem stiku s povzročiteljem COVID-19, se ne napoti oziroma se ji ne odredi ukrep karantene na domu, če je prejela poživitveni odmerek cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer ali cepiva Spikevax (COVID-19 Vaccine) proizvajalca Moderna, v skladu z navodili in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Odlok o spremembah Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19

A ne glede na to, da poživitvenega odmerka preboleli ne potrebuje, bi moral po našem razumevanju odloka prebolevnik, ki je bil polno cepljen, v karanteno, saj poživitvenega odmerka ni prejel, kar kot edino izjemo določa odlok. 

Uradno: prebolevnost ne šteje nič

Okrog pol enih smo prejeli pojasnila NIJZ, ki so naše domneve potrdili. Poslali so nam povezavo na dokument o izjemah, ki pa le povzema odlok, da so edina izjema osebe, "ki so prejele poživitveni odmerek cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer ali cepiva Spikevax (COVID-19 Vaccine) proizvajalca Moderna". S poživitvenim oziroma dodatnim odmerkom je pri nas cepljenih skoraj 427 tisoč ljudi. 

Vodja centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel je v torkovi izjavi dejal, da bodo morali tisti, ki so covid-19 preboleli, v karanteno, saj ni podatkov o tem, koliko so podvrženi ponovni okužbi z omikronom, ni pa bilo jasno, kaj bo s prebolevniki, ki so se nato cepili ali s polno cepljenimi, ki so zboleli. Okužba je bila s PCR testom doslej pri nas potrjena pri skoraj 452 tisoč ljudeh. 

Prav tako bodo morali v karanteno vsi, ki so šele zdaj prejeli drugi odmerek. Najkrajši čas med drugim in tretjim odmerkom je namreč tri mesece, priporočen pa šest mesecev. Kdor je osnovno cepljenje opravil z vektorskim cepivom, lahko poživitveni odmerek dobi po dveh mesecih.

Ni vsak stik visoko tvegan

Visoko tvegan tesen stik z okuženo osebo je:

- stik z osebami, ki bivajo v skupnem gospodinjstvu z bolnikom s covid-19,

- zadrževanje na razdalji manj kot 2 metra več kot 15 min,

- drug fizični stik ali stik z izločki bolnika (rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov),

- bivanje v zaprtem prostoru več kot 15 min (skupno gospodinjstvo, pisarna, čakalnica v zdravstveni ustanovi, skupna malica, druženje pri isti mizi...),

- potovanje v istem prevoznem sredstvu na razdalji manj kot 2 metra.

 

Nova pravila veljajo le za karanteno v primeru visoko tveganega stika, sicer pa pravila PCT za vstop v trgovine in gostilne ostajajo enaka. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Ender3 13:43 23.december 2021.

    Scenarij se je sfižil, zmanjkuje idej in izgovorov !!! Prekuženost jim postaja problem !

  • Avatar Leon
    Leon 12:10 23.december 2021.

    Vlado v karanteno do aprila .

  • igorgeus 11:59 23.december 2021.

    se pravi, preboleli, ki je bil cepljen preden je zbolel, se po prebolelosti več ne rabi cepit, preboleli, ki ni bil cepljen prej, pa se mora po preboleli bolezni cepit????