Zdravje > Otrok
1025 ogledov

8 Idej, kako otroka zabavati in učiti obenem

otroci, igra, igranje Žurnal24 main
Ali kdaj iščete načine, kako bi otroka naučili nekaj uporabnega, brez da bi ga silili v to? Za vas smo pripravili nekaj idej, kako narediti učenje zabavno.

Otroška igra ni samo za kratkočasenje. Je ključnega pomena za otrokov telesni, čustveni, kognitivni in socialni razvoj. Zato naj otroška igra ne sestoji samo iz buljenja v ekran.

1. Izdelajte sestavljanko

Če ste šli skozi vse uganke, potem je čas, da otroke naučite, kako si izdelajo svoje sestavljanke. To je dobra igra, ki spodbuja njihovo ustvarjalnost, prav tako pa vadijo svoje ročne spretnosti.  Prav vse lahko spremenite v sestavljanko, pa naj je to družinska slika, fotografija ljubljenčka ali pa junak iz risanke.

2. Vroči krompir

Z otroki se usedite v krog, kjer si ob petju čim hitreje podajate žogo. Tisti, ki ob koncu pesmi v rokah drži žogo, izpade. Igra se nadaljuje, dokler ne ostane samo en igralec. Pesem lahko nadomestite tudi z običajnim štetjem, tako da otrok vadi štetje.

3. Čudna škatla

V večjo škatlo s pokrovom položite zanimiv predmet. V eno stran škatle izvrtajte luknjo, ki je dovolj velika, da otrok z roko seže noter. Nato mora na podlagi tipa otrok ugotoviti, za kateri predmet gre. Med igro lahko otrok postavlja vprašanja, starš pa ga s kretnjami vodi do odgovora. Pri tej igri otrok uporablja in širi svojo domišljijo.

 

4. Tabla z oblikami

S to tablo otroci spoznavajo nove oblike in barve. Tablo lahko izdelate sami z otrokom in ne potrebujete nobenih igrač. Vse, kar potrebujete, je malo volje in truda.

5. Papirnate figurice

Nikar ne mečite stran prazne embalaže, saj lahko iz nje otroci izdelajo hišice, mesta in druge figurice. Na spletu je polno poučevalnih vsebin, kako narediti popolno otroško figurico. Vzemite si nekaj časa in tekmujte z otrokom, kdo najhitreje izdela figurico. Pri tem bodo otroci urili svoje motorične sposobnosti.

6. Izdelava plastelina

Plastelin učinkovito deluje proti dolgčasu. Zanj obstaja ogromno receptov, ki vsebujejo sestavine, ki jih imate doma. Dovolite otrokom, da zavzamejo vašo kuhinjo in jim priskočite na pomoč pri izdelavi plastelina. Tako otroci ne bodo razvijali samo zabavne igrače, ampak tudi ponos ter občutek lastništva in pripadnosti. Poleg tega boste tako delali na matematiki, znanosti in na čutilih.

Plastelin | Avtor: Profimedia Profimedia

7. Tekmovanje v papirnatih avionih

Otroci naj izdelajo svoj papirnati avion, nato pa naj tekmujejo, kateri bo najdlje letel. Tako bodo preizkusili svoje znanje na različnih področjih. Prav tako je to dobra aktivnost za deževne dni, saj ne zahteva veliko priprave in materiala. Starejši otroci in celo najstniki se bodo zabavali pri oblikovanju, testiranju in urejanju svojih avionov.

8. Skrivalnice malo drugače

Čeprav je to precej običajna igra, jo otroci vseeno obožujejo. Zanjo uporabite celotno hišo in bodite ustvarjalni s pravili. Namesto štetja lahko otroci povedo abecedo ali pa štejejo v tujem jeziku. Čeprav boste otroke zlahka našli, se vseeno lahko pretvarjate, da so se dobro skrili.

Nasilje v šoli Hitro Zdravje Imajo otroci toksične prijatelje? V teh primerih ukrepajte! otroci starši pogovor Nezdružljivi Magazin Starši in otroci teh znamenj se nikakor ne razumejo
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.