Zdravje > Otrok
841 ogledov

Otroci s srčnimi napakami: Kako bodo poskrbeli za te otroke?

Otroška srčna kirurgija
Pogodba s praškimi kirurgi se izteče konec tega meseca.

Univerzitetni klinični center UKC Ljubljana je v začetku novembra lani sklenil pogodbo s praško bolnišnico Motol o sodelovanju na področju obravnave otrok s prirojenimi  srčnimi napakami. Pogodba se konec tega meseca izteče, iz naše največje bolnišnice pa so sporočili, da jo bodo podaljšali: "Vsebina sodelovanja bo podobna pogodbi, ki smo jo imeli s tujimi centri pred 1. novembrom 2017. V UKC Ljubljana bo  otroke s prirojenimi srčnimi napakami še naprej operirala ista ekipa kirurgov kot doslej," so pojasnili.

Po sedanji pogodbi Praga zagotavlja tri polno usposobljene in izkušene srčne kirurge, ki so morali redno izvajati operacije v UKC vsaj dvakrat mesečno.

Otroška srčna kirurgija Pogodba Zdravje Tako bo poskrbljeno za otroke s srčno napako

Nesoglasja med zdravniki

Pogodba je predvidevala tudi izbraževanje slovenskih zdravnikov, vendar sta se kirurga Miha Weiss in Tadeja Kolar pozneje odločila, da se zaradi nesoglasij med sodelujočimi ne bosta izobraževala v programu. Sodelovanju se je odpovedal tudi Gorazd Kalan, ki je skrbel za koordinacijo s češkim centrom.

pediatrična klinika | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Nov predlog sodelovanja, s katerim se je v ponedeljek seznanil strokovni svet UKC Ljubljana, predvideva podobno sodelovanje s Čehi, kot je bilo s tujimi centri pred to pogodbo. Kaj točno to pomeni za UKC, niso navedli.

Čehi niso najbolj navdušeni

Ne samo da v otroški srčni kirurgiji ne sodeluje več noben od zdravnikov, ki so navedeni v pogodbi, zaradi česar Čehi po neuradnih informacijah niso ravno navdušeni, prav tako država ustanavlja samostojni Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni, dodaja STA. 

Z UKC Ljubljana so medtem zapisali, da jim je v ospredju skrb za bolnike: "Tako bo še naprej zagotavljal kar najbolj kakovostno obravnavo otrok s prirojenimi srčni napakami. Vodstvo UKC Ljubljana sicer tvorno sodeluje z Ministrstvom za zdravje RS pri čimprejšnji vzpostavitvi Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni," sporočajo z UKC. Inštitut naj bi po načrtih začel delovati 1. maja.

Otroška srčna kirurgija Otroška srčna kirurgija Zdravje Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni: Vabijo slovenske zdravnike, ki delajo v tujini

Afere in slabi odnosi

UKC Ljubljana je sicer ostal brez lastnega kirurga septembra 2007, ko je UKC zapustil kirurg Vladimir Sojak, ki je v UKC delal dve leti. Nato so "angažirali" izraelskega kirurga Davida Mishalyja, ki pa je v UKC operiral do aprila 2014. Čeprav je bilo dogovorjeno, da bo izobrazil dva slovenska kirurga, Roberta Blumauerja in Janeza Vodiškarja, do tega ni prišlo. Oba sta sčasoma zapustila UKC, danes oba delata kot srčna kirurga v Nemčiji. V tem času so program otroške srčne kirurgije vseskozi spremljale afere in slabi medsebojni odnosi zaposlenih.
Pediatrična klinika Otroška srčna kirurgija Slovenija Odšla naj bi še zadnja slovenska otroška srčna kirurga
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.