Zdravje > Otrok
980 ogledov

Trinajstim od šestnajstih izdelkov zasvetila rdeča luč

Zajtrk
Pazite, kaj kupujete svojim otrokom...

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je tokrat pod drobnogled vzela žita za zajtrk, ki so namenjena otrokom, izbrali pa so izdelke z privlačnimi sličicami na embalaži in to 16 izdelkov različnih blagovnih in trgovskih znamk žit s kakavom ali čokolado.

ZPS svetuje:  Žita, ki vsebujejo več kot 15 gramov sladkorja, ponudite otroku za zajtrk le poredko. Pri izbiri bodite pozorni tudi na podatek o vsebnosti vlaknin – teh naj bo več kot 6 gramov na 100 gramov izdelka.
Žita, ki niso namenjena izključno otrokom, so običajno boljša izbira, saj vsebujejo manj sladkorja. 
 

Rezultati so pokazali, da živila vsebujejo malo ali srednjo količino maščobe in nasičenih maščobnih kislin, srednjo količino soli (le vzorec Spar je vsebuje malo) in da večina vzorcev vsebuje srednjo količino vlaknin (pet vzorcev veliko): "Za navedena hranila torej pri nobenem vzorcu ni posvetila opozorilna (rdeča) luč na semaforju. Povsem drugače je bilo, ko smo se osredotočili na vsebnost sladkorja v izdelkih, " opozarjajo na ZPS. 

Sladkorja absolutno preveč

Ugotovili so torej, da velika večina pregledanih žit za otroke vsebuje veliko sladkorja, "a med vzorci je tudi nekaj manj sladkih izdelkov". Na ZPS tako znova opozarjajo, da je pri kupovanju živil za otroke, še kako pomembno prebrati hranilno tabelo.

Za lažjo predstavo, kaj pomeni zaužitje obroka zelo sladkih žit za zajtrk v primerjavi s tistimi manj sladkim, so izračunali, koliko sladkorja zaužijeta otrok do treh let in najstnik med 13. in 15. letom s 30-gramsko porcijo žita, ki jo največkrat priporočajo proizvajalci.

  • Ugotovili so,da je najmanj sladkorja med vsemi pregledanimi vzorci  imela porcija kosmičev (Lumpi Choco Bears), za primerjavo - otrok do treh let zaužije 16 odstotkov, najstnik pa sedem odstotkov še varne dnevne količine sladkorja.
  • S porcijo izdelka z največ sladkorja Benquick Choco pops otrok zaužije skoraj polovico 42 odstotkov še varne dnevne količine sladkorja, najstnik pa skoraj petino 18 odstotkov.

Test je pokazal, da je kar trinajstim od šestnajstih izdelkov za vsebnost sladkorja zasvetila rdeča luč, saj so vsebovali veliko sladkorja, torej več kot 15 gramov na 100 gramov izdelka. Rezultate testa si lahko preberete TUKAJ!

otroci šola Tudi otroci Zdravje Odkrili dejavnik, ki še kako vpliva na to epidemijo

Zakaj žita za otroke bolj sladka?

Štirje vzorci žit, ki jih je mogoče kupiti pri naših največjih trgovcih - Goody, Spar, Podravka in Benquick pa so to "še varno mejo" daleč presegli, saj so vsebovali več kot 30 gramov sladkorja, zato vam na zvezi priporočajo, da jih ne kupujte svojim otrokom. 

Test Zdravje Kosmiči za otroke: Le en izdelek je bil ocenjen dobro

Predebeli otroci

"Pregledana žita za otroke so v povprečju vsebovala 26 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka, medtem ko so žita za zajtrk s suhim sadjem, ki smo jih pregledali februarja 2017, vsebovala v povprečju 19 gramov sladkorja. Vprašamo se, v čigavem interesu je, da so žita za otroke bolj sladka kot tista za odrasle," dodajajo na ZPS in opozarjajo na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje, po katerih naj bi se trend debelosti pri naših otrocih in mladostnikih pri v nekaterih starostnih skupinah sicer zaustavljal, a še vedno je veliko otrok in mladostnikov s prekomerno telesno težo.

Slovenija 21.10.2013 dezevno vreme, deznik, ljudje se sprehajajo po dezju, jesen Zdravje Globalna epidemija je tu Debelost Študije Zdravje Takšen vpliv ima debelost na slovenske otroke

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.