Zdravje > Otrok
946 ogledov

Gibajte se na svežem zraku: Ideje za preživljanje časa z vnučki

Plaža
Pretirano sončenje je škodljivo, pred odhodom v naravo v teh vročih dneh poskrbite za pokrivala in zaščitni faktor ... Obenem pa otrokom le privoščite nekaj sonca.

Zaradi modernega načina življenja in vse večje osveščenosti o škodljivosti sončnih žarkov, ljudem v zahodni civilizacije vse pogosteje primanjkuje potrebnega vitamina D. Pretirano sončenje je res škodljivo, razumno izpostavljanje soncu pa je za naše telo priporočljivo oziroma skoraj nujno.

"Pomanjkanje vitamina D je zdravstveni problem v svetu in tudi v Sloveniji. Predšolski otroci naj bi po slovenskih študijah dosegali približno 21 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa, mladostniki pa 60 odstotkov, kar kaže na slabo pokrivanje potreb po vitaminu D," pojasnjujejo na Inštitutu za nutricionistiko. Ugotavljajo, da se problem zadostnega vnosa vitamina D pojavlja predvsem pozimi, saj je izpostavljenost sončni svetlobi veliko manjša kot poleti.

"Če se posameznik v Sloveniji redno giblje zunaj bivalnih prostorov, potem si zagotovi od 80 do 90 odstotkov lastne proizvodnje vitamina D in le 10 do 20 odstotkov ga pridobi s hrano," pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Pomanjkanje lahko privede do rahitisa

Znanstveniki z raznimi študijami vedno znova dokazujejo, da je vitamin D zelo pomemben. S povečanjem ravni vitamina D v krvi okrepimo kosti in zmanjšamo število kostnih zlomov. Poleg tega višje ravni vitamina D v krvi zmanjšajo tveganje za razvoj rakavih obolenj, mnogim rakavim bolnikom pa poveča možnosti za ozdravitev. Pomanjkanje vitamina D lahko pri otrocih privede do rahitisa, pri odraslih do osteomalacije.

Pes in otrok | Avtor: Profimedia Profimedia
Danski znanstveniki so odkrili, da je aktivacija limfocitov T v popolnosti odvisna od vitamina D, saj bodo v nasprotnem primeru te zaspale in se ne bodo mogle odzvati na morebitna vnetja. Preprosto povedano, limfocit T mora imeti na voljo dovolj vitamina D, sicer se ne more aktivirati. Limfociti T sicer varujejo telo pred infekcijami oziroma so zelo pomembne celice našega imunskega sistema. Prav zato je vitamid D tako zalo pomemben za naš imunski sistem in za varovanje pred nalezljivimi boleznimi, tudi pred gripo ali celo pred razvojem pljučnice. Poleg tega vitamin D zmanjša resne astmatične napade in uravnava krvni tlak.

Pomanjkanje vitamina D med drugim privede do mišične oslabelosti, dovolj vitamina D pa naj bi varovalo tudi pred sladkorno boleznijo. Finski znanstveniki so pred kratkim objavili rezultate študije, kjer so več kot trideset let sledili ljudem, ki so jih še kot dojenčke dodatno podkrepili z vitaminom D. Rezultati so pokazali, da so imeli ti dojenčki za skoraj osemdeset odstotkov manj možnosti za razvoj sladkorne bolezni tipa 1.

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je za uporabo na označbah živil, ki so dober vir vitamina D, odobrila naslednje zdravstvene trditve:

  • Vitamin D prispeva k normalni absorpciji/uporabi kalcija in fosforja
  • Vitamin D prispeva k normalni ravni kalcija v krvi
  • Vitamin D prispeva k ohranjanju zdravih kosti
  • Vitamin D prispeva k delovanju mišic
  • Vitamin D prispeva k ohranjanju zdravih zob
  • Vitamin D prispeva k delovanju imunskega sistema
  • Vitamin D ima vlogo pri delitvi celic.

Izkoristite sončen dan

Pomanjkanje vitamina D lahko dokažemo s krvnim testom, ki ga opravi naš zdravnik. Pomanjkanju pa se lahko enostavno izognemo z lovom na sončne žarke. Zato naj slovenski starši in stari starši odpeljejo otroke v naravo, pogovarjajte se os soncu, skupaj opazujte sončni zahod ali celo sončni vzhod.

V toplejših mesecih s sončenjem nikar ne pretiravajte, saj je lahko to zelo nevarno. 

Za ustrezno zaščito pred soncem je treba kremo nanesti temeljito. (Foto: Shutter Magazin Faktor 15 ni dovolj

Za zagotovitev zalog vitamina D čez celo leto, bo dovolj petnajstminutno izpostavljanje soncu trikrat na teden. Vitamin D si lahko zagotovite tudi s prehrano ali s prehranskimi dopolnili. V prehrani ga najdemo v ribjem olju, sardinah, lososu, tuni, mleku in mlečnih izdelkih.

Ideje, kaj početi z vnučki

Predvsem majhni vnučki niso preveč zahtevni in jih boste zlahka zadovoljili. Odpeljite jih nekam, kjer bodo spoznali živali, morda v živalski vrt, konjeniški klub, ali otroško prireditev.

Festival za ljubitelje živali Dogodek za otroke Vizita za živali Festival za živali letos na dveh lokacijah

Majhni otroci obožujejo tudi velike peskovnike in vodo. Včasih je za celodnevno zabavo dovolj že majhen potoček, v katerem se lahko igrajo. Veseli bodo tudi majhnega bazenčka pred hišo ali vedra vode na balkonu.

Slovenska mesta imajo tudi lepa in varna igrala, na katerih otroci spoznajo prijatelje in razvijajo svoje motorične sposobnosti.

Otroci radi spoznavajo naravo, odpeljite jih na plažo in iščite školjke, v gozdu iščite posebne plodove dreves, na poteh lepe in zanimive kamne.

Nikar ne pozabite na šport, z vami se bodo z veseljem žogali ali kolesarili.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.