Zdravje
1147 ogledov

Paraliziran moški spet shodil

Invalidski voziček Shutterstock
Zdravnikom je uspel potencialni preboj na področju zdravljenja trajnih poškodb hrbtenice.

Ameriški zdravniki so z elektronskim vsadkom delno nadomestili poškodovani del hrbtenjače. Moški, ki je pred leti po nesreči z motornimi sanmi ostal paraliziran, je ponovno shodil, je razvidno iz študije, objavljenje danes v znanstveni reviji Nature Medicine. 

Moški si je v nesreči leta 2013 huje poškodoval hrbtenjačo in je bil paraliziran od pasu navzdol. Zdravniki iz raziskovalnega centra Mayo Clinic v ameriški Minnesoti pa so moškemu leta 2016 v hrbtenico vstavili električni vsadek v velikosti dveh baterij. Brezžična naprava pošilja električne pulze, ki spodbujajo živce, s katerimi je bil stik z možgani po nesreči prekinjen.

Moški lahko sedaj prehodi dolžino nogometnega igrišča in vzdržuje ravnotežje, piše v raziskavi. "To kaže, da lahko živčni sistemi, ki so nižje od poškodbe na hrbtenjači, še vedno delujejo tudi po paralizi," je dejal nevrolog in glavni avtor študije Kendall Lee. Moški je že nekaj tednov potem, ko so mu vstavili napravo, naredil prve korake, a je takrat še potreboval oporo. Po več sklopih rehabilitacije in fizioterapije pa je pridobil dovolj moči, da je stal na svojih nogah in hodil po elektronski tekalni stezi.

Prvi koraki so bili zelo težki

Pacient je tako lahko z lastno voljo nadzoroval premikanje svojih nog. A naprava vseeno ni popolnoma nadomestila poškodovanega dela hrbtenjače, saj še vedno ni pridobil nazaj občutka v nogah. Zato so bili prvi koraki zelo težki, saj je težko nadzorovati hojo, če oseba fizično ne čuti spodnjega dela telesa in tako nima zares občutka za ravnotežje.

Ekipa je to popravila s tem, da so namestili ogledala v višini kolen, da je moški videl premikanje svojih nog. Ko se je počasi navadil nove dinamike telesa, pa gledanje ogledal ni bilo več nujno potrebno.

V študiji sicer opozarjajo, da lahko moški hodi le, če je naprava tudi priključena. Tako še vedno večji del dneva preživi na invalidskem vozičku, saj napravo uporablja le v nadzorovanem okolju.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Bella_Torrens 17:27 25.september 2018.

    Google zdaj vsakih štiri dni plača 4368 EUR do 5285 EUR za delo na spletu od doma. Sem se pridružil tej službi pred 3 meseci in zaslužil 36297 € v prvem mesecu tega posla. To delo je res neverjetno in ...prikaži več mi daje veliko mojih prihodkov vsak dan. Vsakdo lahko to opravi inn zaslužii več dohodka na spletu od doma, kot sem jaz. Sledite tej strani ....... ➥➥➥ ➥➥ ➥➥➥ www.WebJob98.Com