Zdravje
7723 ogledov

Porast okužb s covidom na Goriškem

Covid Epa
Priporočila glede cepljenja bodo v kratkem posodobljena.

Podatki (Nacionalnega inštituta za javno zdravje) NIJZ ne kažejo večjega porasta okužb, vendar je treba upoštevati, da testiranje na covid-19 poteka v zelo omejenem obsegu. Tudi trendi okužb s SARS-CoV-2 na podlagi analiz odpadne vode kažejo, da je število okužb stabilno z manjšimi nihanji. "Trend porasta okužb s SARS-CoV-2 v zadnjih tednih je viden le na Goriškem," so sporočili z NIJZ. 

Sredi meseca se je s koronavirusom okužilo in tudi zbolelo več pripadnikov štaba Civilne zaščite za Notranjsko. V nekaterih bolnišnicah so zaradi novih izbruhov omejili obiske. 

Podatki spremljanja SARS-CoV-2 v odpadnih vodah kažejo, da smo v zadnjem tednu imeli v Sloveniji zastopane mutacije genoma SARS-CoV-2, ki so značilne za omikron: XBB s podlinijami, BA s podlinijami, BQ.1 s podlinijami in EG.5 s podlinijami.

Ameriški znanstveniki so v raziskavi protiteles za covid-19 ugotovili, da imunski sistem cepljenih in prebolevnikov prepozna in se učinkovito bori proti aktualnim različicam, vključno z varianto XBB. Najbolje je reagiralo telo tistih, ki so različico XBB preboleli v predhodnih šestih mesecih. 

"Bolezen poteka podobno kot druge okužbe dihal," na vprašanje, kakšne so značilnosti poteka bolezni v tem času, odgovarjajo na NIJZ. 

Za rizične skupine poživitveno cepljenje

Trenutno ima Slovenija na razpolago okrog 930.000 odmerkov cepiva. "Zaščita po cepljenju s časom upada, tako, da bo pred novo sezono okužb dihal vsaj za najbolj rizične skupine potrebno poživitveno cepljenje," pravijo na NIJZ. Cepivo, ki ga imamo, naj bi dobro dobro ščitilo pred težkim potekom bolezni trenutno krožečih sevov.

Glede morebitnega novega jesenskega vala ukrepov na NIJZ pravijo, da se bodo nanašali na cepljenje za rizične skupine. "Priporočila za cepljenje bodo posodobljena v kratkem, sicer pa veljajo splošna priporočila kot za zaščito pred drugimi okužbami dihal."

Infektologinja Bojana Beović pa ob tem opozarja, da lahko glede na trende po svetu tudi pri nas pričakujemo zgoden jesenski val okužb s koronavirusom. "Ljudje se vračajo iz različnih koncev sveta in se družijo, zato je to pričakovano. V bolnišnicah se val okužb trenutno ne pozna, so pa posamezni primeri. Se pa pričakuje, da bodo lahko bolnišnice z okuženimi bolniki obremenjene pozimi," pojasnjuje Beović. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 83
  • Antivaxer 10:23 09.september 2023.

    Za sociopate je značilno, da imajo asocialno osebnostno motnjo. Med ostalim je za njih značilno, da imajo odsotnost občutka obžalovanja ali krivde. Sociopati so običajno živčni in vzkipljivi. Hitro se razburijo in izbruhi jeze niso redkost. Večinoma so neizobraženi, živijo ...prikaži več pa na robu družbe. Skratka, MS, poišči pomoč na Gasilska 19, 1000 Ljubljana...

  • Avatar MS
    MS 11:50 06.september 2023.

    V eni od zadnje čase najbolj temeljitih znanstvenih analiz, ki je pod drobnogled vzela ljudi, ki verjamejo v teorije zarot, ( na tem forumu so to Pantani, luckyss ender, gandi) je raziskovalna ekipa iz Atlante uspela izrisati dva izrazitejša osebnostna profila:

  • jakec1575 10:57 06.september 2023.

    Pol antivakserjev tle gor je cepljenih. Garant. Vabim vse borce, da nepreboleli probajo prvo verzijo virusa. Prsa u prsa. Pa ne v bolnico hodit junaki, ki vedo o razvoju virologije in virusov vse. Plandemija gor ali dol. Junaki v vrsto. Sami doma. :)